Tess en Maud winnen het Nordic Tournament in Finland; ‘Inspiratie uit het grote Oranje’

Oranje Onder 16 met de Wegdamse dames Tess Doeschot en Maud Koster binnen de gelederen heeft op knappe wijze het Nordic Tournament in Finland gewonnen. Oranje won zondag in de finale met 2-0 van het gastland.

Inspiratie uit het grote Oranje

Aan het eind van dit seizoen staat KNVB-coach Harteveld-Minnaar met een tastbare prijs in haar handen. Eerder dit seizoen werd nog een finale verloren van Japan op het Mondial Football Montaigu-toernooi in Frankrijk. “Toen speelden we ook tegen een sterke tegenstander, maar lukte het net niet. Nu lukt het net wel. Dat is een mooie stijgende lijn.”

“We probeerden na de rust iets directer te spelen. We speelden met vlagen goed, maar als het dan soms voetballend niet lukt, dan werd er direct druk gezegd en gelijk omgeschakeld. Daar zijn we supertrots op. Ze hebben tot de laatste minuut die strijd met elkaar geleverd.”

Onder 16 haalde voor haar finale nog inspiratie uit de gewonnen EK-kwartfinale van het grote Oranje tegen Turkije. “We hebben gevraagd wat de meiden uit die wedstrijd hebben gehaald en dat was toch wel echt als team strijden. Dat hebben deze meiden echt overgenomen. Het is heel tof dat je daar inspiratie uit kan halen. Iedereen werkt keihard voor elkaar, dat heeft ons uiteindelijk de winst gebracht.”

In het begin van de wedstrijd was het even zoeken voor beide ploegen, maar Oranje kwam langzaam steeds beter in de partij. Dat leidde na een klein kwartier tot de eerste kansen. Pogingen van Lina Touzani en Janey Joy van der Mije werden gepakt door de Finse goalie, daarna schoot Rochelity Dap rakelings naast.

Enkele minuten later was het wel raak voor Oranje. Dap onderschepte een verkeerde terugspeelbal van de Finse rechtsback, behield het overzicht en legde breed op Touzani. De aanvaller van Ajax kon eenvoudig de 1-0 in het lege doel schuiven.

Oranje leek door te kunnen drukken, maar Finland kwam in het vervolg van de eerste helft beter in de wedstrijd. Mede door twee knappe reddingen van Megan Brugge en een heldhaftige ingreep van Leah Fuite ging de ploeg van Félicienne Harteveld-Minnaar met een voorsprong de rust in.

Oranje houdt stand

In de tweede helft bleef Finland op zoek naar de gelijkmaker, maar de Nederlandse defensie hield een stuk beter stand dan in het slot van het eerste bedrijf. Toch kreeg Finland direct na rust wel een grote kans. Touzani bewees echter met een perfect blok dat ze ook verdedigend haar steentje kon bijdragen.

In de omschakeling was Oranje in de tweede helft een aantal keer gevaarlijk. Na een hachelijk moment voor de neus van Brugge kwam de ploeg er razendsnel uit. Invaller Liv Pennock leek op weg naar een doelpunt, maar werd getorpedeerd door doelvrouw Ella-Maria Ervasti. De scheidsrechter bestrafte de overtreding met geel en niet met rood.

Geweldige vrije trap

De Finnen kwamen in het laatste kwartier nauwelijks nog tot enorme kansen en in de extra tijd kreeg Oranje nog een vrije trap. Aanvoerder Rosalie Renfurm ging achter de bal staan en schoot de bal fantastisch in de kruising.

Een jaar geleden verloor Oranje de finale van het Nordic Tournament nog van Noorwegen, maar deze zondag kon niemand de titel meer van de Nederlandse speelsters afpakken. Oranje Onder 16 is de winnaar van het Nordic Tournament!