Walking voetbal een blijvertje?

Walking voetbal kende maandagavond een doorstart op het sportpatk Rupertserve. (KLIK HIERvoor foto's)  Enkele weken geleden heeft een klein groepje onder leiding van. Paul Wegdam in beginsel kennis gemaakt met Walking Football op het oude handbalveldje. Naar aanleiding van het berichtje op Wegdam Nieuws heeft Karin ten Heggeler, als zzp’er onder andere procesbegeleider van het OldStars project Achterhoek in Beweging, contact gezocht met Paul. Karin heeft samen met Andre van de Ley (Oud-speler van GA Eagles en de Graafschap) meerdere initiatieven Walking Football opgestart. Paul Wegdam:”
Afgelopen maandag werd er onder leiding van Andre van der Ley naast de warming up vooraf ook allerlei oefeningen gedaan die als basis voor het walking football gelden. Dit werd door de groep als positief ervaren. Daarna volgde het partijtje, iedereen kon meedoen op zijn eigen niveau. De deelnemers waren enthousiast en het smaakte naar meer. Na de zomer zal hier verder een vervolg aan worden gegeven. Daarover later meer".
Karin ten Heggeler, (geheel links op de foto) over haar rol:
“Voor Hengevelde is mijn rol beperkt. Paul Wegdam pakt het op voor WVV i.s.m. KBO. Ik had gelezen dat Paul al een Walking Football training had verzorgd. Op dat moment viel er ook net een plek vrij bij de basiscursus OldStars sporten en heb ik contact met Paul gezocht. Gisteren tijdens de 3e helft waren alle deelnemers erg enthousiast, na de zomer gaat het dus zekers een vervolg krijgen. Welke dag en tijdstip is nu nog niet exact bekend, maar dat zal vast ook via WegdamNieuws gedeeld worden.
Na afloop nog even met Andre richting parkeerplaats gelopen. Naast dat Andre het een erg leuke training en een prachtige accommodatie vond, voel ik dan toch ook gepaste trots dat in Hengevelde, mede door verbinders als Paul Wegdam, weer iets van de grond komt. Zijn veel plaatsen die daar heel jaloers op (mogen) zijn!
Nederland vergrijst, gelukkig gaat het in Hengevelde nog lang niet in het tempo als in de Achterhoek of andere plekken in Twente. Daar ligt de gemiddelde leeftijd inmiddels richting de 60 jaar
In mijn ogen is het ideaal plaatje van een leefbaar dorp een sportvereniging, een basisschool, een buurtsuper, een school en een kroeg. De sportvereniging is de plek waar mensen van alle leeftijden en standen elkaar kunnen ontmoeten. De (sport)vereniging heeft de rol van de kerk grotendeels overgenomen, vroeger gingen mensen op zondag naar de kerk om elkaar te ontmoeten, nu gaan ze naar de vereniging om mee te doen of te kijken.
 
Walking Football was de 1e sport die is ingezet in het OldStars concept. OldStars is een initiatief vanuit het ouderenfonds. Sport is het middel tot het doel ontmoeten. Naast de training is het gezamenlijk kopje koffie vooraf en na afloop een 3e helft onderdeel van de training (ontmoeten). Het leuke is dat iedereen kan meedoen, wel of geen voetbalervaring. Natuurlijk is het leuk dat je je doelpunt scoort, maar er is geen landelijk competitie, geen selectieteam of onderscheid dames/heren. Eenzaamheid onder senioren is een groot maatschappelijk probleem. Vanuit overheid wordt het zo lang mogelijk zelfstandig wonen gestimuleerd, maar als je klein sociaal netwerk hebt, gestopt bent met werken en niet meer mee kunt komen bij een reguliere sportaanbieder, dan wordt je wereld wel klein. Juist door het laagdrempelige van OldStars sporten kan iedereen meedoen. En naast dat de conditie (en daardoor het langer veilig zelfstandig wonen mogelijk is) met sprongen vooruitgaat, blijf je betrokken bij een groep en een vereniging. Naast het Walking Football draaien nu de eerste pilots met andere walking sporten, zoals handbal, hockey en tennis.
 
Voor clubs is OldStars natuurlijk ook een mooie aanvulling. Leden kunnen een leven lang sporten bij hun club. Je houdt betrokkenheid, reuring op je accommodatie en een groep potentiële nieuwe vrijwilligers.
Maar het versterkt ook het sociale imago van de club, je toont maatschappelijke betrokkenheid en vergroot de sociale functie van je club binnen je dorp of wijk.
 
Vanuit Achterhoek in Beweging is mijn rol als procesbegeleider het aanjagen van nieuwe initiatieven. Maar ook waken dat je bestaande initiatieven niet laat omvallen ten gunste van een nieuw initiatief. Walking Football is nog niet een hele grote sport. Om het goed te spelen en te trainen is een groep van ± 20 deelnemers ideaal. In de gesprekken met clubs stuur ik zoveel mogelijk om samenwerking met andere buurtclubs. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Winterswijk waar 4 clubs samen het Walking Football hebben opgepakt en FC Dinxperlo i.s.m. AJAX Breedenbroek. Na mijn begeleiding in de opstartfase komen de OldStars trainers in beeld. Andre van de Ley is een van deze trainers waar ik veel en prettig mee samen werk”.