Een schoolreis zonder touringcar?
Iedereen herinnert zich wel een schoolreisje. De spanning van tevoren, het inpakken van de rugzak met boterhammen en pakjes drinken, en vooral: de rit in de touringcar. Het zingen van liedjes, het spelen van spelletjes en dat ene moment bij thuiskomst waarop de helft van de klas giechelend onder de banken ligt. Maar die traditie lijkt langzaam te verdwijnen.
Uit een enquête van Busvervoer Nederland (BVN) blijkt dat het aantal schoolreizen met een touringcar afneemt. De reisjes worden korter, goedkoper en blijven dichter bij huis. Veel touringcarbedrijven zien hun omzet daardoor slinken. Sommigen halen normaal gesproken 10 tot 25 procent van hun inkomsten uit schoolreizen, bij anderen is dat zelfs meer dan de helft.
De oorzaak? Mogelijk een gebrek aan budget. Door de aangescherpte regels rondom de vrijwillige ouderbijdrage mogen scholen leerlingen niet uitsluiten van activiteiten, ook als hun ouders geen bijdrage kunnen leveren. Het gevolg: scholen kiezen vaker voor goedkopere uitstapjes, zonder dure busritten.
Er is al gepleit ervoor om buiten het hoogseizoen te boeken, bijvoorbeeld in maart, april, oktober of november, wanneer touringcars goedkoper beschikbaar zijn. Een logische suggestie, maar geen garantie dat scholen hun oude reisgewoontes weer oppakken.
Misschien is het tijd om het schoolreisje weer te zien als een investering in de jeugd. Want zeg nou zelf: wat is een schoolreis zonder een touringcar? Het hoort erbij, net als een zak snoep delen met je vrienden en de verhalen die nog wekenlang door de gangen van de school gonzen.
Een schoolreis zonder bus is als een verjaardag zonder taart. Het kan, maar het is gewoon niet hetzelfde.
Raymond ter Doest: “De schoolreisjes zijn echt niet over, alleen de grote stormloop na corona is voorbij”.