Oproep: Zoektocht naar foto’s van Hengevelde in de Tweede Wereldoorlog

Marcherende soldaten, verwoeste gebouwen, de intocht van de bevrijders. Ieder heeft zijn beeld bij de Tweede Wereldoorlog. De meeste mensen anno 2019 kennen het van foto's, een enkele Wegdammer heeft zelf directe herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Op de bovenstaande foto zien we een zeldzame foto van Hengevelde in de oorlog, Café Veehof wat nu hotel Hof van Twente is werd ook getroffen in deze jaren. Eerder dit jaar plaatsten we al een ('Enkele overleveringen uit de Tweede Wereldoorlog in Hengevelde, Benny Brummelhuis'), waar we enkele van de zeldzame foto's lieten zien. Hoe waardevol zou het zijn voor Hengevelde dat we op Wegdamnieuws nog nooit eerder gepubliceerde foto's van Hengevelde in de oorlog publiceren op deze website? In onze ogen zeer waardevol voor volgende generaties. Vooral nu de generatie de oorlog bewust meemaakte steeds meer begint uit te dunnen is het belangrijk deze foto's veilig te stellen voordat ze stilletjes in containers verdwijnen. Heeft u dus dergelijke foto's op zolder liggen, komt u in een erfenis foto's tegen van Hengevelde in de oorlog of kent u mensen die foto's moeten hebben, geef het door aan redactie@wegdamnieuws.nl. Ook wanneer u niet in staat bent ze te digitaliseren komen we graag bij u langs om daarmee te helpen en desnoods te helpen spitten in oude foto's.

Veel mensen bewaarden hun schaarse fotomateriaal voor de komst van de bevrijders, waardoor er relatief weinig foto’s van de bezettingsjaren zijn. Dat kan bijvoorbeeld gaan om zaken als oorlogsschade, onderduikers, voedselschaarste of indrukken van het dagelijks leven.

Tevens is er in Hengevelde nog weinig georganiseerd met betrekking tot 75 jaar vrijheid. Voelt u zich geroepen om hier uw steentje aan bij te dragen, lees DIT artikel dat gisteren op Wegdamnieuws verscheen.