We mogen weer naar de stembus, maar wie krijgt jouw stem?

Morgen mogen we weer naar de stembus, maar waar ga je het kruisje zetten? Enig idee wie de Europese lijsttrekker van de VVD is? Niet? Welnu, u bent echt niet de enige, ook niet als u van plan bent om op de VVD te stemmen. 10 Procent van de VVD-stemmers noemde namelijk PvdA’er Frans Timmermans. Slechts 10 procent had het antwoord goed: Tweede Kamerlid Malik Azmani, woonachtig in het Vechtdal. Dat meldt de NOS. De ‘onwetende’ VVD-stemmer is geen uitzondering, ook aanhangers van andere partijen tasten maar al te vaak in het duister, zo blijkt uit onderzoek van I&O research naar de Europese Verkiezingen. Volgens onderzoeker Peter Kanne betekent dat trouwens niet dat de verkiezingen helemaal niet leven “Als het gaat over de grote thema’s, zoals klimaatverandering of migratie, dan verwachten de Nederlandse kiezers wel wat van de EU”. Donderdag 23 mei zijn de Europese verkiezingen.

Wel vinden veel respondenten dat de EU zich juist minder bezig moet houden met kleine onderwerpen. “Zoals dat ouderschapsverlof waar de EU nu steeds mee bezig is. Mensen vinden dat dat soort onderwerpen gewoon behandeld moeten worden door nationale overheden. De EU moet zich bezig houden met internationale onderwerpen”, aldus Kanne. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat FvD en VVD aan kop gaan in de peilingen, gevolgd door GroenLinks.

Overijssel is vertegenwoordigd met twee kandidaat-Europarlementariërs. Annie Schreijer Pierik uit Hengevelde gaat voor een tweede termijn. De christendemocraat is vooral actief op dossiers op het gebied van landbouw en natuur. Malik Azmani uit Dalfsen werd in 2010 lid van de Tweede Kamer en gaf vorig jaar aan ambitie te hebben om op Europees niveau aan de slag te gaan. ‘In Brussel denkt hij meer te kunnen bereiken op belangrijke dossiers als veiligheid en immigratie dan in Den Haag. “Er moeten daar zaken worden opgeschud”, zei hij tegen RTV Oost.

Kijk hier (1)voor meer informatie over de Europese verkiezingen en de kandidaten.

Klik hier (2) voor de StemWijzer.

https://www.europese-verkiezingen.eu/hoe-werken-de-verkiezingen

  1. https://eu.stemwijzer.nl/#intro

Iets voor jou? Bijgaand enkele foto’s van “Minister Ank plakt voor Annie”:  CDA-Minister van Defensie Ank Bijleveld plakte vanmorgen voor Europarlementslid en CDA-kandidaat nummer vier Annie Schreijer-Pierik. Dit gebeurde in Hof van Twente (buurtschap Zeldam) met inzet van CDA Overijssel en CDA Hof van Twente. Foto’s: Sander Smit. Mvg, Kees Bos,

Minister Bijleveld plakt voor Annie

Ank Bijleveld is zelf minister van Defensie, maar dat weerhield haar om met de lijmkwast op pad te gaan. Ank Bijleveld plakte vanmorgen voor Europarlementslid en CDA-kandidaat nummer vier Annie Schreijer-Pierik. Dit gebeurde in Hof van Twente (buurtschap Zeldam) met inzet van CDA Overijssel en CDA Hof van Twente. 
De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn niet bepaald populair te noemen. Bij de laatste keer nam 37,3 procent van de Nederlanders de moeite om naar de stembus te gaan. Daarom zal Bijleveld in de Hof van Twente de inwoners op de verkiezingen wijzen. "Als Commissaris van de Koning kon ik dat niet, maar nu als minister wel weer. Ik zal mijn best doen", vertelt ze.

Maar Bijleveld lijkt als landelijk kopstuk een van de weinigen te zijn die campagne voert. "Het is inderdaad heel stil, maar ik denk dat het komende week wel op gang gaat komen. Nu zijn er natuurlijk ook vakanties", probeert ze te verklaren.

Schreijer-Pierik

Bijleveld wil vooral Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde promoten. "Die komt natuurlijk uit mijn gemeente. Maar we zullen ook borden plaatsen voor lijsttrekker Esther de Lange", besluit de Goorse. De Europese Parlementsverkiezingen zijn op 23 mei.