Bakkerij Nollen wint ‘BakkersVakWedstrijden 2019’

Het team van Vincent Nollen uit Hengevelde heeft de Kampioensbokaal brood-, koek- en banketbakken in de wacht gesleept tijdens de BakkersVakWedstrijden 2019. Tweede is Team Vreugdenhil en derde Jacob Heemstra van Echte Bakker Piet Haaksma. Berttina van Heerewaarden is winnares van de Banketbakkers Top5.
Dat is zojuist bekendgemaakt in een drukker dan ooit bezocht Fries Congrescentrum, waar de jury de afgelopen dagen 1250 producten keurde in 40 klassen. Tim Boers van Team Nollen voert de troepen op het podium aan, hij is dolbij. ‘Het is bijzonder dat we nu eerste zijn en mijn vorige werkgeven, Team Vreugdenhil, tweede is’, lacht hij breeduit.

10 klassen maken kampioen

Voor de Kampioensbokaal zijn in de 10 klassen beoordeeld: desem stokbrood, vruchtenbrood tulband, busbrood tarwe knip, notenblokkoek, speculaasstaaf, roomboter amandelletter en gevulde koeken. Bakkerij Nollen stak hier met kop en schouders bovenuit.

Winnares Banketbakkers Top 5

De deelnemers aan de Banket Top5, helemaal links Berttina van Heerewaarden.

Berttina van Heerewaarden (Rijnsijssel College) is winnares van de Banketbakkers Top5. Voor deze categorie werden gekeurd: een candybar, een themataartje kerst en een chocoladecake.

Jan Zoet Talent van het jaar

Talent van het jaar is Jan Zoet, hij werkt bij Bakker Piet. Vlechtbroodjes, een assortiment kleine roomboterkoekjes en croissants zijn de producten die voor deze categorie gekeurd zijn.

Het aantal deelnemers voor deze categorie neemt toe, vooral het aantal inzendingen voor koekjes groeide, laat voorzitter Eildert Kielman weten.

Nog nooit vertoond: 10×10

Een echte uitschieter dit jaar is de inzending van de bonbons, van Bakkerij A.J. van der Bijl uit Kollum. Kielman: ‘Hij heeft 10 keer een 10 gehaald, dat is nog nooit vertoond tijdens de BakkersVakWedstrijden.’

Innovatietrofee

De innovatietrofee ging naar Ronald Reuvekamp van Chocolaterie de Swaen. Daarvoor moest er in elk geval chocolade in het product verwerkt worden. Ook moest naast moest het product origineel en vernieuwd zijn terwijl de presentatie en het uitgewerkte recept een rol speelden bij de beoordeling.

De inzendingen voor de Innovatietrofee blijven een beetje achter bij het aantal van 2018. Het bestuur van de Stichting Vakwedstrijden denkt na over een manier om het aantal inzendingen aan te jagen in deze categorie.

Sierstukken

Dat geldt ook voor de inzendingen voor de sierstukken. Het thema Bruiloft trok vier deelnemers.

Het mooiste sierstuk werd gemaakt door Team Bakkerij van der Bijl. Het sierstuk moest bestaan uit 90% eetbare producten. Niet eetbare onderdelen mochten alleen ter ondersteuning worden gebruikt.

Meer deelnemers dan in 2018

Het aantal deelnemers aan de BakkersVakWedstrijden isin 2019 met 186 ruim meer dan vorig jaar, toen 140 bakkers deelnamen. Er zijn maar liefst 1250 producten gekeurd, door een veertigtal keurmeesters, tegen 1170 producten in 2018.

Top 10: Kampioen BakkersVakWedstrijden

1. Vincent Nollen Bakkerij Nollen
2. Team Vreugdenhil Bakkerij Vreugdenhil
3. Jacob Heemstra Echte Bakker Piet Haaksma
4. Herman Schepers Echte Bakker Herman Schepers
5. Team Vliegendehond Bakkerij Vliegendehond
6. Team Haafs Bakkerij Haafs
7. Henrik Wullems De Ambachterij
8. Team van de Mortel Bakkerij van de Mortel
9. Team Schuiteman Bakkerij Schuiteman
10. Team Stadsbakkerij de Diamanten Ring Stadsbakkerij de Diamanten Ring

(bron: www.bakkerswereld.nl)