Gerben Slaghekke in EenVandaag over emissiearme stallen: “Bevalt me superslecht”

Vanavond was de Hengeveldse boer Gerben Slaghekke, woonachtig aan de Wethouder Goselinkstraat, te zien in het televisieprogramma EenVandaag. De uitstoot van ammoniak terugdringen zonder de veestapel al te zeer in te krimpen: dat is de belofte van speciale, en ook kostbare, emissiearme stallen. Maar maken ze die belofte ook waar? 6 jaar geleden schafte de Twentse melkveehouder Gerben Slaghekke hem aan, de zogenaamde 'Welzijnsvloer'. In de betonnen vloerelementen zitten schuin aflopende groeven en tussen de platen in bevinden zich gootjes van ongeveer 4 centimeter. Een mestrobot rijdt een aantal keer per dag heen en weer om de vloer schoon te houden en de urine zo snel mogelijk af te voeren en te scheiden van de mest.

BEKIJK DE GEHELE UITZENDING HIER.

De vloer kostte Slaghekke tienduizenden euro's, maar het voelt voor hem als een kat in de zak. "Die vloer bevalt me superslecht. De mestrobot maakt de sleuven dicht met de mest en de kalk die ik voor het welzijn van mijn koeien in de stal strooi. Daardoor moet ik twee keer per dag de sleuven doorsteken, maar zelfs dan blijft de urine bovenop de vloer staan en heb ik juist éxtra emissie."

En dat is niet het enige. Doordat de urine op de vloer blijft staan, lopen zijn koeien bacteriële infecties op. Een ander probleem: de vloer is zo glad dat de koeien uitglijden. "Ik kan niet meer tellen hoe vaak dat is gebeurd. Ik heb een koe gehad die in spreidstand belandde. Die heb ik moeten laten afmaken." Slaghekke zou zijn vloer kunnen laten opruwen. Maar dat mag niet zomaar, omdat het ten koste gaat van de werking van de vloer.