Hengeveldse horeca klaar voor heropening: “Met elkaar het beste van maken!”

De horeca gaat vanaf 1 juni om 12.00 uur 's middags weer open. Hotels, restaurants en café's krijgen daarbij te maken met strenge regels. Hoe gaan zaken de anderhalve meter afstand handhaven? We vroegen het aan Herberg De Gebrande Waateren en Bistro de Kolenbrander / Café ’t Kooltje. Ook zij kunnen niet wachten om open te gaan en hebben diverse voorzorgsmaatregelen getroffen om aan de nieuwe regels te kunnen voldoen.

Sem Kuipers namens De Kolenbrander en ’t Kooltje: “Wij voldoen aan alle eisen van het RIVM. We kunnen een mooi aantal tafels kwijt op ons terras en de afstand waarborgen. In de bistro kunnen ook 30 personen tegelijkertijd zitten en willen we alles zo strak mogelijk plannen zodat wij 2 shifts in het weekend kunnen draaien. Daarom is bij ons reserveren alleen telefonisch mogelijk. Voor de medewerkers wordt het natuurlijk allemaal een beetje anders maar we hebben er uiteraard alle vertrouwen in. Bij binnenkomst vragen wij onze gasten alles volgens het boekje en verwachten wij dat iedereen eerlijk is. Zo ook in het café, dat iedereen voldoende afstand houdt en de regels naleeft. Dat helpt ons en hunzelf voor eventuele boetes. Helaas kunnen er nu minder mensen in het café en de bistro, maar alles beter dan compleet dicht. Voorlopig zijn we hier al erg blij mee, maar voor de nabije toekomst hopen we natuurlijk dat alles snel versoepelt wordt.”

Casper Bebseler van Herberg de Gebrande Waateren die in de tijd dat hij dicht was een ‘Biergarten’ heeft aangelegd, waarover hij vertelt: ” Wij hebben van ons terras een heuze Biergarten gemaakt die helemaal Corona proof is, dat wil zeggen voldoende ruimte en afstand maar toch erg gezellig. Zo hopen we er toch een gezellige zomer van te gaan maken met elkaar. Binnen hebben we alle ruimtes ook zo ingericht dat we kunnen voldoen aan de anderhalve meter samenleving. We hebben looproutes door het pand richting toiletten en bij elke in/uitgang kun je je handen ontsmetten. Onze collega’s bedienen op afstand en zorgen ervoor dat alles goed schoon blijft, dus dat komt goed. Voor de toekomst scheelt het dat we gelukkig meerdere aparte ruimtes met toiletten hebben, waar we overal 30 gasten mogen ontvangen en vanaf juli natuurlijk 100 gasten. We hebben de zalen ook weer beschikbaar voor kleine feesten. Welke ook heel leuk in de tuin kunnen worden gehouden, binnen de richtlijnen van het RIVM. Het zal dit jaar even niet anders zijn en voor iedereen is alles anders, maar we moeten er, met elkaar, maar het beste van maken!”

Het college van burgemeester en wethouders wil horecaondernemers ondersteunen. Burgemeester Nauta: “Onze horecaondernemers kennen hun gasten als geen ander. Daarom roepen wij hen op om aan te geven op welke wijze zij de terrassen willen uitbreiden en hoe zij invulling geven aan de RIVM-richtlijnen. We geven ruimte aan dit ondernemerschap en de creativiteit van de ondernemer door zoveel mogelijk mee te werken en waar mogelijk toestemming te geven aan horecaondernemers om het terras te verruimen”.

In alle gevallen moeten de horecaondernemers voldoen aan de landelijke en regionale richtlijnen. Ondanks dat deze nog niet geheel bekend zijn roepen wij horecaondernemers alvast op voorbereidingen te treffen voor de heropening op 1 juni. Zij kunnen zich bij het Ondernemersloket melden met hun plannen voor een ruimer terras. Als het bijvoorbeeld niet mogelijk is om voor de eigen gevel een ruimer terras in te richten en een horecaondernemer het tijdelijke terras voor een ander pand wilt plaatsen, moet dit worden overlegd met de bewoner dan wel huurder/eigenaar. Ook moet bijvoorbeeld voldoende ruimte overblijven voor een veilige doorgang voor voetgangers, rolstoelgebruikers of hulpdiensten.

Horecaondernemers kunnen hun plan voor een ruimer terras bij de gemeente indienen bij Berryl Michel van het Ondernemersloket via: ondernemersloket@hofvantwente.nl. Zij is ook bereikbaar voor vragen via 06-19 38 44 89. De gemeente bekijkt het plan in goed overleg met de ondernemer en kan toestemming geven als aan de voorwaarden wordt voldaan.