Ondernemersvereniging SIO Hengevelde enthousiast over Unipro in Haaksbergen

Afgelopen woensdagmiddag namen 40 ondernemers uit Hengevelde een kijkje in de keuken van het ‘groenste bedrijf van Nederland’: Unipro in Haaksbergen. ‘Meesterkok’ Maurice Beijk (duurzaamheidspecialist en MVO-adviseur) maakte het nieuwe fabriekspand volledig CO2 neutraal. Tijdens een indrukwekkende presentatie en mooie rondleiding gaf hij veel van zijn ‘geheimen’ prijs. “Duurzaam ondernemen is niet ingewikkeld of prijzig, duurzaam ondernemer is vooral DOEN!”, benadrukte Beijk een aantal keren. “Door ons gezonde boerenverstand te gebruiken, door goed te kijken en te leren van de natuur, is er ontzettend veel energie, water en grondstof te besparen. En dat is wat we hier dagelijks doen. Dat we daarvoor zoveel erkenning krijgen, is fijn maar voor ons eigenlijk slechts bijkomstigheid.”

Maurice Beijk vertelt dat er aan de bekende 3 P’s die horen bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (People, Planet, Profit), door hem een belangrijke vierde P is toegevoegd. “Dat is de P van passie”, aldus een zeer bevlogen man. En dit verbaast niemand die hem gepassioneerd hoort vertellen. Het gaat over de schoonheid en het vernuft van de natuur die hij dagelijks toepast in zijn leven en in zijn werk. Het gaat over verantwoord omgaan met grondstoffen, over energie besparen en over goed werkgeverschap. Unipro werd vrijdag 16 mei 2014 geopend door Koningin Maxima. Ook Commissaris van de Koning Ank Bijleveld toonde zicht trots op Unipro als groenste fabriek van Nederland. Zij reikte het GPR-certificaat voor duurzaam bouwen uit. Sindsdien neemt de directie van Unipro de ene onderscheiding na de andere in ontvangst.

Locatie Stepelo
Het is drie jaar geleden dat Unipro besloot het bedrijventerrein in Haaksbergen te verlaten om nieuw te bouwen in Stepelo. “De bestaande locatie was echt te klein voor ons groeiende bedrijf. We zijn een bedrijf dat alles levert voor het leggen, onderhouden en renoveren van vloeren. Wat ooit begon met de productie van lijmen groeide uit tot een internationale organisatie met vooraanstaande merken en toeleverancier voor de bouwsector. We hadden ook naar Hengelo kunnen gaan met ons bedrijf maar kozen voor het aan Haaksbergen grenzende Stepelo. Waarom? De mensen die ons bedrijf groot gemaakt hadden, kwamen allemaal met het fietsje naar hun werk en genoten daarvan. Die mogelijkheid wilden we hen blijven bieden! Een keuze dus uit loyaliteit aan de medewerkers. Eenvoudig maar 100% waar.”

Maurice Beijk vertelt over de design gietvloer die ontworpen en grotendeels ook gemaakt is door de Hengeveldse Thea Kruders, werkzaam bij Unipro. 

Sedum op het dak en regenwater in het toilet
Beijk vertelt over het programma van eisen dat ze stelden aan de ontwerpers en bouwers van het nieuwe bedrijfspand dat op regiebasis werd gebouwd. Werkelijk overal werd aan gedacht. Hij vertelt over het groene sedumdak met kruiden voor de eigen keuken maar dat vooral zorgt voor isolatie door het vasthouden van regenwater en het binden van fijnstof. Over de opvang van het overige regenwater om mee te koelen, toiletten door te spoelen en eventueel ook te kunnen blussen. Maurice Beijk toont de natuurlijke ventilatie, de kantelbare zonnepanelen en nog veel meer. Uiteindelijk leverde dit Unipro het extreem hoge rapportcijfer 8,66 op tijdens de toetsing volgens ‘GPR Gebouw’. Deze vorm van toetsing wordt toegepast om de duurzaamheid van gebouwen te monitoren tijdens de hele levensduur, van beleidsplan en ontwerp tot realisatie, renovatie of zelfs herbestemming.

Duurzame plannen in Hengevelde
Na de overhandiging van de heerlijke krentenwegges van Nollen door SIO-voorzitter Martijn Tuinte, keerden de ondernemers terug naar de Gebrande Waateren in Hengevelde. Daar werden ze opgewacht door Ans Varenbrink en haar team met heerlijke aspergesoep en verschillende vleesgerechten. Onder het genot van een goed glas bier werden nog vele duurzame plannen gesmeed met als motto: ‘Groen is gewoon doén!’.