Paarden ontwormen… Hoe, wat en wanneer?

Wij van dierenkliniek de Hofmarke proberen zo min mogelijk ontwormingsmiddelen te gebruiken bij paarden. Dit is minder belastend voor je paard en het geeft zo min mogelijk opbouw van wormresistentie. Om je paard toch goed te beschermen of te behandelen maken wij gebruik van mestonderzoek. Nu de temperatuur stijgt (dat is een goed moment voor wormonderzoek) en wij een actie voor het gratis laten onderzoeken van mestmonsters hebben worden wij bedolven onder de mest. De poep komt nog net niet onze oren uit! Gelukkig stinkt paardenmest niet echt, in tegenstelling tot honden- en kattenpoep.

Wat wij doen met al die poep is het checken op wormeitjes. Afhankelijk van de uitslag, de leeftijd, waar een paard staat, in welke wei en met welke andere paarden kunnen wij een gericht ontwormadvies geven.

Wil je zoveel mogelijk een wormbesmetting voorkomen dan is een van de belangrijkste taken het verwijderen van de mestballen uit de weide. Wanneer de paardenmest wormeitjes bevat komen hieruit larven. Deze larven gaan in het gras zitten en worden vervolgens opgegeten door je paard, waardoor een besmetting kan ontstaan.

Tot en met 14 april kun je nog gratis paardenpoep brengen bij de Hofmarke, zij weten er wel raad mee.

Dierenkliniek de Hofmarke

AdresGoorsestraat 3, 7496 AA Hengevelde