Kasper Put blikt terug op eerste jaar als voorzitter: “Heel mooi om mee te maken”

Kasper Put (28) beleefde, na 4 jaar programmacommissie en 4 jaar bestuurslid, de afgelopen weken zijn eerste Zomerfeesten Hengevelde als voorzitter. Het was de 50e editie, eentje om in te lijsten. Put blikt met Wegdamnieuws terug op hoe hij het ervaren heeft en kijkt vooruit naar de toekomst van het Hengeveldse feest.
Kasper, hoe is het eigenlijk gekomen, zo jong, en dan al voorzitter? “
Zoals je weet heeft Rob Kuipers het voorzitterschap enkele jaren op zich genomen. In het bestuur kwam ter sprake dat Rob wilde stoppen. De vraag kwam op tafel wie hem moest opvolgen. Ik had daar wel oren naar, maar eigenlijk op latere leeftijd. Alle andere voorzitters waren toch iets ouder. Nadat ik er een aantal weken goed over had nagedacht, besloot ik het te doen. Vooral ook omdat ik wist dat in het bestuur en de hele organisatie veel talent zit, het is een mooi team. Ook is het nu nog te combineren met mijn werk, want daar ambieer ik op latere leeftijd bepaalde functies. Dus toen heb ik besloten het te doen en heb ik een jaar lang de overdracht samen met Rob doorlopen. Gelukkig werd dit alles gedragen en ondersteund door de rest van het bestuur.”

Je eerste jaar als voorzitter zit er zoals gezegd op. Hoe kijk terug op het aansturen van de mensen?
“Het is een heel takenpakket. Je moet duidelijke kaders scheppen en de communicatie moet goed zijn om alles goed weg te zetten. Als er wat mis gaat dan is dit vaak door gebrekkige communicatie. Dat is ook de reden dat er veel vergaderd is. Het is belangrijk om mensen verantwoordelijkheidsbesef mee te geven voor een eigen onderdeel van het feest. Dan wordt het leuk voor iedereen om zijn of haar doelstelling te halen.”

Hoe heb je dit als bestuur voor ogen?
“Vernieuwend, veilig en samen”, dat zijn de peilers die we op hebben gezet en waar dit ook in naar voren komt. Dit willen we de komende jaren ook blijven uitdragen. Dit is heel breed en komt onder andere naar voren in programma, op- afbouw, beveiliging en sfeer. Hierbij zie ik ook zeker een rol voor mezelf weggelegd. We zeggen vaak: 'niet in slaap vallen' en constant blijven vernieuwen. Draagvlak blijven houden onder de mensen en dit uitbouwen. De mensen in het dorp moeten erbij willen horen. Als je de laatste jaren bekijkt dan gaat dit erg goed, maar de uitdaging is om het vast te houden en door te zetten.”

Zijn er dingen tegen gevallen? En meegevallen?
“Eigenlijk niet! Hooguit dat er soms kleine onvoorziene zaken zijn die ter plekke voor wat discussie zorgen, maar dat hoort erbij vind ik. Zo hadden we een discussie over de ingang. Je wilt alles zo goed mogelijk communiceren maar er was toch een klein logistiek probleem met betrekking tot de doorgang en de kermis, door wat ruis op de lijn. Ons belang was een zo breed mogelijke ingang voor de zaterdag, terwijl dit vlak voor de deur van een kermisklant was. Die verschillende belangen zorgen ook weer voor een uitdaging en we zijn er ook uitgekomen, maar volgend jaar gaan we dit nog gedetailleerder met hen bespreken.
Verder zijn me juist dingen positief opgevallen. Het eigen initiatief van iedereen en de betrokkenheid is groot geweest. De meest gestelde vraag als mensen me voorbij liepen was: 'Alles onder controle Kasper?' Voor jezelf heb je een lijst die je wilt monitoren en als je het dan wilt checken zie je dat het al gebeurd is, super! Zo hou je tijd over voor details, om daar de puntjes op de i zetten.
Je merkt ook dat er veel steun vanuit de gemeenschap is waaronder het bedrijfsleven, sponsoren, verenigingen en alle vrijwilligers. Het is moeilijk uit te leggen hoe dat voelt, maar dat is mooi om mee te maken.”

Kasper vertelt honderduit, en looft nogmaals de rol van de vrijwilligers: “Als bestuur scheppen we natuurlijk wel de kaders, maar staan niet boven de rest. Het is erg belangrijk om juist tussen iedereen in te staan. Ik denk dat we hebben laten zien dat iedereen binnen de geschepte kaders, de ideeën en oplossingen zelf kan uitwerken als vrijwilliger. Ook kan iedereen ons aanspreken als er verbeterpunten of leuke initiatieven zijn, zo hoort het!”

Hoe ga je dit volgend jaar doen? Zomerfeesten Hengevelde 2017 is toch niet te overtreffen?
"10.000 mensen is eigenlijk wel het maximum om aan te kunnen als dorp zijnde. Daarom moet het ook niet een doelstelling op zich zijn om zoveel mogelijk mensen te trekken. Wel moet het een doelstelling zijn om een kwalitatief goed feest te organiseren met een solide basis van 5000 à 6000 bezoekers op zaterdag. Bij de succesformule ‘Het Grootste Kantinefeest van Nederland’ zit er nog wat rek in, dus dat gaan we meemaken.
Je ziet al wel een grote groep bezoekers die elk jaar terug komt naar Hengevelde, puur om de sfeer en de belevenis bij ons evenement. Ondanks dat moeten we ieder jaar weer scherp blijven en kijken dan ook vol goede moed richting de toekomst met z'n allen. Ik wil het dan ook niet nalaten om iedereen ontzettend te bedanken voor de inzet, in welke vorm dan ook!”