Veel belangstelling voor jaarvergadering Zomerfeesten Hengevelde met positief resultaat

Gisterenavond vond voor de tweede keer in de geschiedenis de jaarvergadering van de Zomerfeesten Hengevelde bij Bistro de Kolenbrander plaats. Onder het toeziend oog van zo’n 100 belangstellenden werd er teruggeblikt op de editie van 2018 en vooruitgeblikt op wat er aankomende (52e) editie komen gaat.
Nadat voorzitter Kasper Put iedereen welkom heette kon begonnen worden met een terugblik op de Zomerfeesten van 2018, een mooi jaar zoals Kasper het noemde. De voorzitter haalde onder meer Rockpalast aan, de opblaasbare tent waar voornamelijk een doelgroep van 35 tot 40 jaar op af kwam. Hier zijn veel positieve reacties op gekomen. Tevens was er meer goed nieuws, aangezien er in tegenstelling tot vorig jaar geen boete is gekomen voor het ‘roken in de tent’. Ook werden er investeringen aangehaald. Zo ging er geld in de toegangspoort, de doeken en het podium. Vooral het podium ging niet zonder slag of stoot, maar de betrokkenheid van velen zorgden ervoor dat het een succes werd.

Daaropvolgend werd de Autorodeo onder de loep genomen. Kasper ging zelf bij het proefrijden ‘over de kop’, maar een groot compliment ging wel naar de veiligheid. De heren organisatoren waren zeer fanatiek op dit punt waardoor de Autorodeo opnieuw goed is verlopen. Ook de de Trekkertrek kwam aan bod. De bezoekersaantallen zijn verdubbeld ten opzichte van vorig jaar en hiermee is dit onderdeel nieuws leven ingeblazen.
Ook werden de diverse dagen afzonderlijk uitgelicht. Opvallend hierin was de zondagmiddag waarvoor geen entree werd gevraagd. Hier kwamen goede reacties op van zowel alle kanten. Bij de zaterdagavond werd Lil’ Kleine nog even aangehaald. Het was jammer dat de artiest slechts 30 seconden op het podium heeft gestaan, hier was iedereen het wel over eens. De organisatie heeft afgelopen zomer besloten hier geen stappen in te ondernemen en het hierbij te laten. Afsluitend met het uitlichten van de dagen was Het Grootste Kantinefeest aan bod. Gezien het feit dat er 3500 bezoekers zijn geweest heeft de organisatie ervoor gekozen om dit ‘event’ ook volgend jaar opnieuw te organiseren.

Diverse weides
Afgelopen edtiie waren er diverse 'weides'. Kleinere podia die ook aankomend jaar terug gaan komen. Op elk afzonderlijke weide en podium will de organisatie wat grotere acts neerzetten in plaats van alleen op de hoofdpodia. Zo krijgen de verschillende weides ook meer aandacht. Hiermee wil de organisatie inspelen op beleving op diverse podia. In de praktijk betekent dit ook dat het buitenpodium vervangen wordt. De eerste schetsen zijn gemaakt en dit moet één van de blikvangers worden aankomend jaar. Tevens dient de grote tent centraler komen te staan geeft de organisatie aan, hier wordt op dit moment al flink over nagedacht maar is nog geen besluit in genomen.

Financiën
Joost de Witte, afzwaaiend penningmeester kreeg vervolgens het woord. Hij gaf aan dat het een goed jaar is geweest. Opvallend is dat er 2016 steeds meer wordt gepind. Dit loopt al drie jaar op en contactloos betalen helpt hierbij. Ook is er voorverkoop via de bank, munten die vooraf besteld worden. Met een aandeel van 17% van het totaal blijft dit ongeveer gelijk met vorig jaar.

Muntenomzet
De omzet van het bedrijvenuurtje is afgelopen jaar enkele procenten omhoog gegaan. Het Grootste Kantinefeest is qua muntenverkoop zo’n 25% omhoog, een zeer positieve ontwikkeling. Bij de Autorodeo/De Heinoos lager de omzet van de muntenverkooop iets lager dan vorig jaar. De Hengeveldse avond ook enkele procenten minder, maar had daarentegen wel een record in de entreegelden. De zaterdagavond met Chef Special fors lager, maar dat komt doordat de muntenomzet tijdens Kensington vorig jaar gigantisch hoog was en moeilijk is te overtreffen. Tijdens de afsluitende zondag lag de omzet iets hoger, dit komt mede door het prachtige weer.
Totaal een geweldig resultaat van 61.500 euro. Dit ligt boven het streefgemiddelde waardoor de organisatie zeer tevreden over is.

Hengover
Sinds afgelopen jaar is er ook een samenwerking met Hengover, het Hengeveldse dancefeest dat inmiddels al drie jaargangen kent. Justin Wolterinck kreeg namens de organisatie het woord. Hij gaf aan dat het feest afgelopen zomer niet door had kunnen gaan zonder de hulp van de Zomerfeesten. Hij benoemde ook het ontstaan van Hengover. In 2016 sloeg hij met enkele vrienden de handen ineen. Ze richtten een stichting op en gingen van start. Justin nam de edities 2016 en 2017 door waarna hij uitkwam bij 2018. Gezien de regenachtige editie vroegen ze om advies bij de Zomerfeesten, zij hebben immers een schat aan ervaring en kennis. De organisatie van Hengover werd opnieuw ingericht en er werd ook een nieuwe locatie gezocht. Een frisse start waarin kennis en materialen van de Zomerfeesten werden gebruikt. Hiermee wil de organisatie van Hengover de Zomerfeesten, bezoekers, sponsoren en vrijwilligers enorm bedanken! Op naar 2019.

Afscheid Joost de Witte en Johan Broekkamp
Zoals bijna elk jaar zwaaiden er ook dit jaar weer mensen af. Zo werd als eerst het afscheid van penningmeester Joost de Witte benoemd. In 2012 is Joost begonnen als opvolger van Johan Broekkamp. Opvallend was dat deze op de achtergrond nog altijd meedraaide, maar ook hij neemt na 39 jaar helemaal afscheid van de Zomerfeesten. Johan is 70 jaar en gaat het nu echt rustiger aan doen. Vorig jaar won de goedlachse Hengeveldenaar al het Hengevelds Complimenent vanwege zijn vele inzet gedurdende zo'n vier decennia. Joost gaat overigens verder als penningmeester bij WVV'34, zijn rol wordt overgenomen door Gijs Pierik.


Johan Broekkamp en Joost de Witte nemen afscheid

Financiele advies Commissie
Dan was er ook nog het afscheid van Hans Oude Rikmanspoel. Zijn rol als voorman van de FAC wordt opgepakt door Milou Wolterinck, waarmee de nieuwe visie: "Meer inzetten op de jeugd", ook op organisatorisch vlak handen en voeten wordt gegeven. Hans mocht nadat hij zijn vertrek aankondigde nog het Hengevelds Compliment uitreiken, waarover later meer. Als allerlaatste kwam hij bij het hoogte punt van de avond, de subsidies. Deze zijn opgedeeld in drie categorieën. A: aanvraag tot 500 euro, B: boven 500 euro, hierbij moet exploitatieoverzicht worden aangedragen en C: Eenmalige subsidieverleningen en bijzondere projecten. 


Afscheid Hans Oude Rikmanspoel

Hieronder het overzicht van de diverse verenigingen en het bijbehorende bedrag:

Cantu                                                   550
Dames Kerkkoor                              350
Herken Kerkkoor                             350
Pellehof dagverzorging                 300
Ouderengym                                    300
Ver. Pellehof bewoners                350
Rolstoelproject                                450
Gymvereniging                                300
Kindergym                                         300
Amuzant                                             2.000
C.V. De Hoftemennekes                              2.500
Culturele Werkgroep                     1.250
Jeugd- Jongerenwerk                    1.250
Mixx                                                     400
Hoftereis                                            1.000
KBO Hengevelde                             1.000
Vrouw Actief                                     700
Zonnebloem                                     750
Cupido                                                 3.000
WHC                                                     3.000
WTC                                                      1.000
Loopgroep Hengevelde                500
St. Hofvogels Hengevelde           600
St. Franje Hof van Twente           450
Motorclub N.S.Z.N.                         750
Onderhoudsploeg kerkhof          300


De diverse subsidies werden uitgereikt, zoals ook voor Hofvogels