Kleur Bekennen aflevering 18: David Spekreijse

David Spekreijse, vandaag is hij 23 jaren jong geworden. Een graag geziene Wegdammer die de eerste jaren van zijn leven doorbracht in Colombia. De goedlachse jongeman en medewerker van HEBO was enkele jaren geleden de allereerste én laatste Prins van de Hengeveldse Carnavalsvereniging Brandhout. Een ludieke actie van radiozender Wegdam Weekend. De gehele Hof van Twente keek met een glimlach mee en de Goorsestraat werd zelfs omgedoopt tot Colombiaanstraat.
David Spekreijse, getogen Wegdammer die na het overlijden van zijn moeder samen met vader Harrie nog altijd aan de Kortenroelefsweg aan de Bolscherbeek woont en nooit chagrijnig is, bekent kleur.
(Door Arthur Schoneveld)

 

‘Racisme in Nederland wordt overdreven'

NAAM
David Spekreijse. Geen doopnamen of iets, gewoon David.

WOONPLAATS
Gemeente Haaksbergen, aan de Kortenroelefsweg. De (woon)boerderij waar ik woon heet van vroeger uit Spanjer. Waar dit vandaan komt weet ik niet. De straatnaam is vernoemd naar 'Ketrolls', een boerderij iets verderop. Dit Ketrolls is bij erve Hofmeijer.

GEBOREN
in Bogota, Colombia, Dit was op 30 juni 1993. Mijn biologische ouders ken ik niet.

GETOGEN
Tot mijn vierde levensjaar heb ik in Bogota gewoond. In 1997 ben ik geadopteerd en opgehaald door mijn ouders Harrie en Hinke. Mijn jeugd in Colombia kan ik me niet goed herinneren. Voordat ik hierheen ging, heb ik in Colombia eerst nog even in het kindertehuis gezeten. Toen ik hier kwam heb ik een leuke jeugd gehad en ben ik op een goede mnaier opgevangen door de jongens in Hengevelde. Een mooie tijd.

David eind jaren 90

SCHOOL
In Colombia ben ik niet naar school geweest. Toen ik hier kwam heb ik de basisschool in Hengevelde gevolgd, maar vanaf mijn negende ging ik naar het speciaal onderwijs in Hengelo. Later zat ik op De Sumpel (ROC) in Almeo waar ik de opleiding 'Logistiek medewerker' gevolgd heb en afgemaakt. Ik heb ook nog even de opleiding Beveiliging gedaan, maar ik wil verder in de logistiek. Dat was wel leuk om te doen, maar niet helemaal mijn ding.

<<Kerstviering op de basisschool in Hengevelde. Vlnr: Dylan Veelers, Melanie Stojadinovic, Coen Velthuis, David, Wout Essink en Sander Blokhorst

BEROEP
Ik werk nu een jaar bij HEBO in Hengevelde waar ik allerlei verschillende werkzaamheden doe op de houtafdeling. Ik pak in, mag deuren inzetten, luiken ophangen en ramen vervangen. Dit vind ik erg mooi om te doen. Het mooist vind ik op de weg zitten, eigenlijk wil ik ook vrachtwagenchauffeur worden, maar het rijbewijs is erg duur. Dat is wel mijn doel in de toekomst.


David met zijn vader in Newcastle bij het stadion van Newcastle United

VADER
Hendrikus Johannus, roepnaam Harrie, Spekreijse, hij is 62 jaar. Hij werkte altijd bij COSMO Trucks, maar op dit moment is hij bij huis. Ik kan hem omschrijven als een spontane en vrolijke man. Hij is actief bij de voetbal als penningmeester en is bij de SSGH. Omdat we buitenaf wonen is er veel in de tuin te doen, daar heeft hij ook hobby aan. Ik kan goed met hem opschieten.

David op de arm bij zijn moeder>>

MOEDER
Hinke Olthuis – Spekreijse, afkomstig uit Enschede. Zij is op 9 april vorig jaar overleden aan de ziekte Sclerodermie. Een mengvorm van reuma en ALS. Het kan zich uiten in verschillende vormen. Bij haar uitte het zich dat ze veel last had van de nieren en longen. De longen verhardden zich en functioneerden niet meer. Ze stond op de wachtlijst voor een longtransplantatie, maar deze kwam helaas niet.
Ze was een zorgzame vrouw en heeft ook lang in de zorg gewerkt. Tevens was ze spontaan en mocht in haar vrije tijd graag schilderen. Bij ons in huis hangt nog menig schilderij van haar.

ZUSSEN
Marcela (27), ze woont in het oude huis van opa en oma naast het ouderlijk huis. Ze werkt bij Timberland in Almelo in de fabriek. Ze is altijd mijn stoere zus geweest. Ik voetbalde en klom vaak met haar bij huis. Ze is ook wel een lieve zus hoewel ik vroeger vaak ruzie met haar heb gehad. Maar dat hoort er wel een beetje bij als kind.

Paola (25), zij is mijn jongste zus. Ze werkt bij Fit For Free in Hengelo waar ze receptioniste is. Paola woont samen met haar vriend Rosario en daar kan ik ook goed mee overweg.

PARTNER
Ik heb geen partner. Daar ben ik niet echt naar op zoek, maar je weet het natuurlijk nooit.

PERSOONLIJKHEID
Ik ben een vrolijk iemand en hou van een lolletje. Ik ben behulpzaam als er wat moet gebeuren. Soms ben ik ook wel eigenwijs. Dat merk ik vaak als ik met kameraden in discussie ben. Dan weet ik soms dat ik geen gelijk heb, maar blijf ik bij mijn punt, ha ha.

<<Het gezin Spekreijse in 2005 voor het ouderlijk huis, toen Harrie en Hinke 25 jaar getrouwd waren. Linksboven Paola, rechtsboven Marcela.

WAT AAN MEZELF VERBETEREN
Af en toe ben ik wel een beetje lui. Dat mag ik wel aan mezelf veranderen. In huis help ik bijvoorbeeld weinig, ik kan best wat meer doen.

IN WERELD VERBETEREN
Racisme in Nederland wordt overdreven. Als je nu de Zwarte Pietendiscussie ziet, iets wat al jaren traditie is, dat kan best blijven. Dit vind ik geen racisme. De andere kant is dat je bij bijvoorbeeld bij een tentfeest soms raar wordt aangekeken, omdat ik donker ben. Daar reageer ik nooit op maar het is wel bijzonder.

ERGERNISSEN
Ik ben altijd heel positief ingesteld en stoor me niet aan zo heel veel dingen.

(favorieten)
HOBBY’S
Voetbal, ik speel bij WVV’34 in het 3e elftal. Een mooi elftal waar veel geouwehoerd wordt maar als de wedstrijd begint staat iedereen er. Ook ga ik graag met de kameraden op stap.

BOEK
Ik lees vrijwel geen boeken, maar het boek ‘Zlatan’ vond ik erg leuk. Hier lees je het echte verhaal van Zlatan Ibrahimovic en niet de verhalen van de media.

MUZIEK
Dance, trap, R&B, hiphop. Yellow Claw en Moksi zijn goede artiesten. Naar de twee laatste ben ik wel eens geweest. Binnenkort ga ik er weer heen, dan staan ze op Dreamfields in Muggenwaard.

CD
Ik heb een SlamFM cd in de auto, maar verder luister ik veel naar de radio. Daar heb ik dan altijd SlamFM of Radio 538 erop staan.

ETEN
Dat is absoluut kip. Alle gerechten hiermee vind ik lekker, daar kan je me ’s nachts voor wakker maken.

LAND
Spanje is mijn favoriete vakantieland. Colombia is ook een mooi land zoals ik kan zien op televisie, daar wil ik nog wel een keer heen. Maar dan niet om mijn biologische ouders op te zoeken, daar heb ik geen behoefte aan. Wel om het land te zien en op vakantie te gaan.

STAD
Newcastle vind ik een erg mooie stad. Daar ben ik onlangs met mijn vader geweest om voetbal te kijken. Veel oude, typische Engelse gebouwen. Ze hadden een enorm winkelcentrum waar ook op zondag veel mensen waren. Het stadion van Newcastle ligt midden in de woonwijk, dat vond ik bijzonder en indrukwekkend om te zien.

DIER
Dan ga ik voor de hond, we hadden vroeger altijd een hond maar toen Moby overleed, mochten mijn zussen er niet nog eentje.

POLITIEKE PARTIJ
Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Ik heb wel eens gestemd in het verleden, maar dat werd meer ingegeven door mijn vader, haha.

TV PROGRAMMA
Family Guy en South Park. Veel droge humor wat me wel aanspreekt.

SPORT
Alleen voetbal, dat is ook de enige sport die ik heb beoefend in mijn leven.


WVV'34 C1 in David's jeugd. Bovenste rij: Thijs Assink, Rick Baas, Jelmer Raanhuis, David Spekreijse, Jelle ten Thije, Gijs Pierik, Gerrit Put, Jurgen Geelen. 
Onderste rij : Joost ten Heggeler, Jeroen Buschers, Michel Blokhorst, Leon Blokhorst, Sander Blokhorst, Mahmoud Jaafil en Luuk Grefte.

AUTO
Zelf heb ik geen auto. Maar als ik merken moet kiezen, Mercedes en Ford. Mercedes is gewoon een klasse auto. Ik kies voor Ford, omdat vroeger was ik altijd fan van de Ford Focus, die had mijn oma altijd.

WAAR MOGEN WE JE ’s NACHTS VOOR WAKKER MAKEN
Kip, zoals ik net al noemde. Verder moet je me niet wakker maken want dan loop je gevaar, ik ben erg gehecht aan mijn bed, ha ha.

TOEKOMST
Ik hoop dat ik mijn vrachtwagenrijbewijs kan halen. Huisje, boompje, beestje wil ik ook wel, maar dat is nu nog niet aan de orde. Wel wil ik in de nabije toekomst een keer op mezelf wonen, maar ik moet nog even zien of ik dat financieel allemaal kan rond krijgen.

LEVENSMOTTO
Niet teveel naar anderen kijken, doe wat je zelf wilt.

(of…of)
ZOMER OF WINTER
Zomer, ik hou niet van kou. Je kan buiten veel meer doen in de zomer en dat staat me wel aan.

HENGOVER OF ZOMERFEESTEN HENGEVELDE
Op dit moment zeg ikHengover. Hiervan zit ik ook in de organisatie en richt ik me voornamelijk op de vrijwilligers. Hengover is een feest dat gericht is op de jongeren op 16 juli op het terrein van de zomerfeesten. Daar komt nog meer over op Wegdamnieuws.

RONNY FLEX OF DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG
Ronny Flex. Hij is meer een entertainer en maakt er altijd een feest van. Het bier gooien bij Bruins was zijn eigen schuld, maar zoals het biergooien in Hengevelde oploste, vond ik netjes van hem. Op een gegeven moment was ik ook wel een beetje klaar met het bier gooien, eerlijk gezegd.

HENGEVELDE OF BOGOTA
Hengevelde, daar ben ik getogen en kan ik me alles van herinneren. Van Bogata niet, maar ik wil zoals ik zei, nog wel een keer die kant op.

MOOS OF SNERT
Snert, lekker stuk worst erbij. Daarvan zit je ook lekker snel vol, maar een bord moos gaat er ook in.

CITROËN OF FORD
Dan ga ik voor de Ford en in het bijzonder de Focus. Daar blijf ik een zwak voor houden.


Carnavalsvereniging Brandhout met in het witte pak Prins David De Laatste

CV BRANDHOUT OF CV DE HÖFTEMENNEKES
Brandhout, via een stemronde op WegdamWeekend konden mensen destijds stemmen wie de Prins van de Carnavalsvereniging werd. Dit was een mooie tijd en ik had het hele weekend een sjerp om van ‘Prins David de Laatste’. Het was super dat we mee mochten draaien met de verenigingen Bentelo, Goor en Hengevelde. 

HERMAN MENSINK OF ANDRÉ HARTGERINK (trainers WVV’34 3)
Herman Mensink. Ik heb hem ook als trainer in de B-jeugd gehad. Toen André trainer was van het derde, zat ik voornamelijk in het tweede. Sommige mensen hebben moeite met Herman, maar ik kan er goed mee overweg.

RONALDO OF MESSI
Messi. In zijn doen en laten vind ik hem minder arrogant dan Ronaldo. Die uit de arrogantie teveel en daar hou ik niet zo van.

WHC OF BENTELO
WHC. Ik volg het niet meer zo, maar toen mijn zussen er nog handbalden volgde ik het nog wel. Met Bentelo heb ik niet zo heel veel.

GEEL OF GROEN
Groen, ik hou van een mooi voetbalveld en kies daarom voor groen.


David in Colombia (1997) toen hij werd opgehaald door de rest van het gezin.

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer