Regenpak? Dat doe je toch niet!

Maandag 22 februari 2016. Een troep fietsende scholieren werkt zich tegen het striemende water in naar school richting Haaksbergen en Delden. Een aardig ritje voor de boeg. Ze zijn er bijna, tot op de draad doorweekt. Opvallend is dat. Nu heb je twee opties: óf dat totaal onaantrekkelijke, oversized en vooral niet-rekening-met-je-figuur-houdende regenpak aan óf ….Bijna nooit meer zie je een jongmens met een regenpak, een poncho of andere passende kleding in geval van nat weer. Want zo’n regenpak, weet je hoe ontzettend stom dat staat? Je fietst er volledig mee voor joker. Doe normaal! Telkens als ik het zie probeer ik het te begrijpen. Ja, ik ben zelf ook 15-17 geweest. Ja, ook toen was het stom, maar het was nog stommer om doorweekt op school te komen en de hele dag te soppen en te zompen. Wat helemaal niet helpt, zijn mijn verhalen over vroeger. Ik moest in mijn middelbare schooltijd ruim een half uur naar school fietsen, en het kon me echt niks schelen hoe ik eruitzag, als ik maar dróóg bleef. En dus fietste ik met twee plastic zakken van de Spar om mijn schoenen, vastgebonden met dik postelastiek. Was ik mijn regenpak vergeten, dan knipte ik drie gaten in een vuilniszak.

Stel je voor: dat verschrikkelijke regenpak, waar je eigenlijk nog niet dood in wilt worden gevonden. Bij je bestemming aangekomen zet je, je fiets neer en dan vooral dáár meteen je regenpak uit doen. In de hoop dat niemand je gezien óf herkend heeft. Inmiddels weet ik dat er nóg iets erger bestaat dan drijfnat op school komen, en dat is het dragen van een regenpak. Vraag me niet waarom, maar de scholieren van nu hebben het regenpak een fatwa gegeven en daar is weinig meer aan te doen. Nee, regenkleding is niet bijster flatteus en je gaat er flink van zweten, maar in mijn simpele beleving is het altijd nog te prefereren boven een doorweekte broek en een jas die je kunt uitwringen. Maar die gedachtegang blijkt inderdaad te simpel.

Doe even normaal en trek gewoon dat regenpak aan.  Of heb ik last van een winterdipje? Morgen zijn die kleren toch gewoon weer droog?

Raymond Wegdam

PS: De jongeren op bovenstaande foto treft geen blaam, het was op dat moment droog!