Dag van de dialoog maakt bijzonder debuut in Hengevelde

Op verschillende locaties in Goor en dit jaar dus ook in Hengevelde op initiatief van Rob Geerlings waren de tafels vanaf 17.00 uur gedekt zoals in de Moskee, bij mensen thuis, verschillende buurtcentra en de Kerkelijke ontmoetingsruimten. Bij Wim en Diny Vaarhorst waren het de Syrische dames Batoul Mashmshia en haar moeder Hend Gharab, woonachtig in Hengevelde die de problematiek van de vluchtelingen aan de gasten onder ogen wisten te brengen. Na de vlucht uit Syrië heeft het gezin 3 jaar in Turkije gewoond waarna men enige tijd later in Hengevelde belandde. De zoon van Hend is inmiddels bekend als werknemer bij de COOP-supermarkt, Stefan Hemel: ”Ik wil er wel 10 meer zoals Mohammed!”
De woning van het gezin stond/staat in Aleppo: Midden in het strijdgebied. Hend heeft geen idee wat er nog van over is. Op de vraag wat men bijzonder vindt aan de verschillen tussen Nederland en Syrië kwam onder andere: In Nederland moet je ook bij specifieke klachten eerst naar de huisarts, in Syrië ga je rechtstreeks naar de desbetreffende specialist! 

Ook kwam aan bod dat Nederland het land is van afspraken: Zelfs als Nederlanders op bezoek gaan bij de buren!
Hend en dochter Batoul hebben veel familieleden achter moeten laten en op de vraag wat dat met hun deed voerde de emotie de boventoon.

Al met al een bijzonder avond waarop met naar elkaar luisterde in plaats van discussiëren. Rob Geerlings: ”Heel mooi dat we dit voor het eerst in Hengevelde hebben kunnen realiseren maar voor komend jaar ga ik toch op zoek naar jongeren!

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de maaltijd bij Rob thuis zou plaatsvinden. Tot de volgende mail de deur uitging:
'Door een lekkage en vervolgens kortsluiting kan ik Rob Geerlings mijn keuken momenteel niet gebruiken. In goed overleg verplaatsen we de tafel van de Elferstraat 3 naar de Diepenheimsestraat 36A in Hengevelde de woning van Wim en Diny Vaarhorst'

Na de maaltijd zal de dag om 19.30 uur worden voortgezet in het Gemeentehuis, waar de deelnemers ontvangen worden door wethouder Pieter van Zwanenburg. Er was ruimte om de ervaringen van de gesprekken tijdens de maaltijd uit te wisselen en we maken in een spelvorm kennis met de vele sociale organisaties die Goor rijk is! Om 21.40 uur werd de dag afgesloten met een drankje.

De dag van de dialoog Goor wordt georganiseerd door een breed samengestelde werkgroep vanuit de samenleving van Goor, die ook afgelopen zomer de succesvolle dag Kleurrijk in de Hof heeft georganiseerd. De dag wordt financieel mede mogelijk gemaakt door eethuis Calimero en de gemeente Hof van Twente.