Gelukkig nieuwjaar!

Wegdamnieuws wenst u een voorspoedig 2024! Wat gaat het komende jaar ons brengen?

Klimaat
We hadden in 2023 de warmste en natste zomer ooit gemeten. Waar gaan dat naar toe? Worden er in 2024 weer records verbroken?

EK Voetbal
Het Europees Kampioenschap Voetbal 2024 staat voor de deur. Zoals bij ieder kampioenschap zijn er nu ook een aantal favorieten voor het EK 2024.  Duitsland was als gastland rechtstreeks gekwalificeerd en staat bij de online wedkantoren vaak genoteerd als favoriet, maar weet in de praktijk ook vaak teleur te stellen. Hoe zit het met hun kansen, met die van Nederland en voor welke landen moeten we vrezen?

Plastic bekers
Vanaf 1 januari 2024 mogen er vanuit milieuoverwegingen geen wegwerpbekers en -bakjes waar plastic in zit meer worden gebruikt. Dat betekent ook vaarwel voor de standaard kartonnen koffiebekertjes waarin een klein beetje plastic is verwerkt. In plaats daarvan zal je moeten gaan werken met herbruikbare alternatieven zoals afwasbare bekers of glazen, of mensen zelf hun eigen spullen laten meenemen.
Hoe gaat Zomerfeesten Hengevelde dit probleem tackelen?

Energie
De regelingen die in 2023 van kracht waren in verband met de hoge energieprijzen zullen vanaf 1 januari 2024 stoppen. Het gaat hierbij om het energieprijsplafond dat ervoor zorgde dat het energietarief een maximumprijs had. Ook zal er geen energietoeslag voor minima meer zijn.

Gezondheid
Om de gezondheid te bevorderen voert de overheid vanaf 1 januari 2024 een aantal regels en wijzigingen door. Zo gaat de belasting op frisdrank, vruchtensappen, limonade, groentesappen en alcoholvrije drank met 17 cent per liter omhoog. Ook alcoholische dranken worden duurder, met 8,4 procent. Hierdoor zal een flesje pils met 5% alcohol zo’n 2 cent per flesje duurder worden, een fles wijn met minder dan 8,5 procent alcohol stijgt zo’n 13 cent in prijs.

Ook zal het verboden worden om smaakjes voor e-sigaretten te verkopen, en is alleen de smaak ’tabak’ nog toegestaan. Vanaf 1 april wordt een pakje sigaretten bijna 2 euro duurder gemaakt, een pakje shag ruim 7 euro.

Internationaal
Er wordt gespeculeerd wie de volgende president wordt van de VS. Of welke coalitie er in Nederland komt. Nog meer  onvoorspelbare gebeurtenissen zoals dit jaar de aanslagen van Hamas en in 2020 de coronapandemie die weer op komt zetten?

Mobieltjes verboden in de klas
Vanaf 1 januari 2024 mogen leerlingen van middelbare scholen hun smartphones, tablets en smartwatches niet meer gebruiken in de klas, al is het aan de scholen om hierover afspraken te maken met de leraren, ouders en kinderen.

Het was voor velen van ons weer een bewogen jaar. Dus is het afgerond  met hopelijk voor jullie allen gezelligheid met vrienden en familie tijdens de jaarwisseling. Bij deze namens de gehele redactie van Wegdamnieuws:

Cheers… op gezondheid en voorspoed voor 2024.