Hengevelde 75 jaar vrij met toch nog een officieel tintje

We zouden het bijna vergeten, maar vandaag is het 75 jaar geleden dat de Hengevelde werd bevrijd. Op 1 april 1945 waren Diepenheim en Hengevelde aan de beurt. Op 4 april volgde Delden en op 8 april Goor en Markelo (de kern Bentelo bestond in de oorlogsjaren nog niet). Veel activiteiten gaan niet door, maar zo kun je de vrijheid toch herdenken. Om toch stil te staan bij onze bevrijding werden inwoners van de ‘n Wegdam opgeroepen de Nederlandse vlag uit te steken. Hoe vet is dat: een dorp vol met fier wapperende vlaggen om onze bevrijders te eren! In ieder geval was de Bazar van Jon na gisteren uitverkocht! De Culturele werkgroep heeft het verzoek van de gemeente opgepikt; Opgehangen en omhooggehesen. Denise Meijer:”
“De officiële vlag hangt, met dank aan gemeente! We konden het eerst ook niet voor elkaar krijgen dus is er een noodmast opgehaald maar lukte uiteindelijk het toch....dus 75 jaar Bevrijdingsdag Hengevelde!”

 
De Tweede Wereldoorlog
Mensen die onderduikers opnamen in hun gezin of verzet boden aan de vijand. In het gemiddelde gezin kostte het moeite om de dagen door te komen, omdat de meest elementaire zaken, zoals voedsel, niet voorhanden waren. Ook onze bevrijders komt natuurlijk heel veel dankbaarheid toe.
 
Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.
 
Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen. 5 mei, Bevrijdingsdag.
 
 
Op dinsdag 5 mei 2020 is het Bevrijdingsdag en gaat de driekleur in top. We vieren dan dat Nederland 75 jaar in vrijheid leeft. Op deze dag hangt u de Nederlandse vlag eveneens uit zonder wimpel. De vlag mag uit tussen zonsopgang en zonsondergang.
 
Ook bij Goselink hangt 75 jaar later de vlag