Hoe kun je je kunststof kozijnen zelf schoonmaken?

Het wordt steeds toegankelijk om een woning te kopen, zoals met de starterslening. Maar wanneer je eenmaal een woning in bezit hebt, komt er veel onderhoud bij kijken. Een daarvan is het onderhoud van de kozijnen. Misschien heb je er niet altijd zin in, maar het schoonmaken van kunststof kozijnen is eigenlijk best makkelijk. Ze stoten zelf al veel vuil en stof af, dus je hoeft ze niet intensief te schrobben. Hoe je ze gemakkelijk laat glanzen? Daarover meer in deze blog. Je hoeft kunststof kozijnen meestal maar twee tot vier keer per jaar te reinigen. Dit is vaak minder dan houten kozijnen. En wist je dat als je kunststof kozijnen regelmatig schoonmaakt, ze beter bestand zijn tegen weersinvloeden? Lees even verder voor een aantal tips!

Waarom kunststof kozijnen reinigen?

Kunststof kozijnen zijn wel sterk en gaan lang mee, maar ze kunnen toch vies worden door dingen zoals koken, roken, uitlaatgassen en het weer. Hierdoor kunnen ze vooral aan de buitenkant geel of zwart uitslaan. Maak ze daarom regelmatig schoon, want zo kun je voorkomen dat er vuil ophoopt en ze lastiger schoon te maken zijn. Doe dit bijvoorbeeld met een rolsteiger om veilig op hoogte te werken

Hoe vaak moet je ze schoonmaken?

Het is een goed idee om je kunststof kozijnen minimaal twee keer per jaar schoon te maken met een opsteekladder, vooral als je bij hogere plekken moet komen. Zo blijven ze mooi en voorkom je dat ze vies worden of verkleuren. Denk goed na en combineer het schoonmaken van de kozijnen met het wassen van je ramen. Zo blijft er ook geen vuil achter tussen de kozijnen en de ramen.

Welke reinigingsmethoden gebruik je?

Een goede manier om je kunststof kozijnen schoon te maken is met een kunststof reiniger. Dit middel haalt zwarte strepen weg, pakt vergeling aan en laat je kozijnen weer glanzen. Gebruik zachte schoonmaakmaterialen, want anders kunnen er krassen ontstaan en dat wil je natuurlijk zien te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een zachte spons en een microvezeldoekje. Die heb je vast wel in huis.

Alternatieve reinigingsmiddelen

Naast de kunststof reiniger kun je ook andere schoonmaakmiddelen gebruiken zoals afwasmiddel, allesreiniger of azijn. Deze zijn misschien minder krachtig, maar pakken licht vuil nog steeds goed aan. Gebruik in ieder geval geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals ammoniak, chloor of spiritus, want die kunnen het kunststof beschadigen.

Wat je niet moet gebruiken

Bij het schoonmaken van kunststof kozijnen moet je oppassen dat je geen schurende middelen, stoomreinigers of droge doeken gebruikt. Deze kunnen krassen veroorzaken. Maak het kunststof altijd nat als je het schoonmaakt. Dit is een makkelijke manier om schade te voorkomen. Het schoonmaken van kunststof kozijnen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om ze regelmatig te onderhouden om ze mooi te houden. Gebruik dus de bovenstaande schoonmaakmethoden en vermijd schadelijke producten om je kunststof kozijnen nog jarenlang mooi te houden.

Extra: schilder je kozijnen

Heb je je kunststof kozijnen schoongemaakt maar ben je nog niet helemaal tevreden? Wist je dat je ze ook kunt schilderen? Dit geeft je huis meteen een nieuwe look en zorgt ervoor dat je kozijnen er frisser uitzien. Er zijn veel verschillende kleuren verf. Het is wel goed om te weten dat schilderen de kozijnen niet volledig nieuw maakt. Omdat kozijnen bewegende delen zijn, ziet het resultaat er nooit uit als het origineel.