Höfte November online

De Höfte van november staat erop laten we maar zeggen, en Hengevelde binnenkort ook! De Koning komt! Dat gaat allemaal volgens een strak protocol. De eerste verzoeken zijn al bij de redactie binnen gekomen:

“Het leek mij een heel mooi idee om de 90-plussers van Hengevelde in rolstoelen op te halen en naar de Marke te komen als koning Willem Alexander daar komt.

Zou jij voor me kunnen informeren of dat mogelijk is?”

Het antwoord vanuit de gemeente was: “Het verzoek om met een aantal 90-plussers naar de Marke te komen wanneer de Koning daar is, ga ik voorleggen. Of hier ook ruimte voor is in het behoorlijk volle dagprogramma durf ik nog niet te zeggen”

Wat je beter niét kan doen in het bijzijn van Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander

Ga niet zomaar zitten!

Niet te bloot gekleed
Samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan één van de chic gedekte ronde tafels in het Paleis op de Dam dineren betekent dat je netjes gekleed moet gaan. De dresscode: avondtenue. Vrouwen moeten een lange avondjurk dragen, mannen een smoking. Net zoals tijdens het diner met de koning en koningin en 150 Nederlanders in 2017.

Vrouwen mogen alleen een avondjurk met een diep decolleté dragen, wanneer de rug netjes bedekt is. En dat geldt ook andersom. ‘Heeft de vrouw een laag decolleté bij de jurk, dan mag de jurk niet aan de achterkant open zijn en andersom’, vertelt etiquette-deskundige Jan Jaap van Weering in het NOS Radio 1 Journaal.

Tijdens de “uitblinkerslunch” van Máxima en Willem-Alexander begin dit jaar, koos actrice Hannah Hoekstra, die een Theo D’Or won voor haar prestatie als Emma in People, Places & Things, ervoor om een statement te maken met haar kledingkeuze. Ze trok namelijk een T-shirt aan met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’, met een hoop reacties op social media als gevolg. De reacties lijken de actrice echter niet van stuk te brengen.

Je mag geen horloge dragen
Net als op een bruiloft, mag je bij een bezoek aan de koning en koningin geen horloge dragen. ‘Gezelligheid kent geen tijd. Het is niet aardig voor de gastheer als je op je horloge kijkt en je afvraagt hoe laat het is’, legt Weering uit.

Ga niet zomaar zitten
Je mag pas plaatsnemen op je koninklijke stoel zodra de koning zit. Een andere optie is dat een begeleider je eerst nog naar de koning brengt, waar je pas een hand mag geven als hij jou ook een hand geeft. Daarna mag je plaatsnemen op je stoel. Zit je lekker op je stoel, dan mag je nog niet eten of drinken. ‘Dat staat gretig’, aldus Weering. Je moet wachten tot het diner officieel geopend wordt.

De etiquette aan tafel
Stap 1 als je zit: leg meteen het servet op je schoot. ‘Dan weet de lakei dat het eerste gerecht opgediend kan worden’, legt Weering uit.
Gebruik het bestek daarnaast van buiten naar binnen. Het bestek dat je eerst nodig hebt ligt aan de buitenkant. De vorken liggen links en de messen en lepels rechts. Let erop hoe je je bestek tijdens het diner neerlegt. Als je even praat dan leg je het bestek kruislings in het bord. Ben je klaar met eten? Dan leg je je mes en vork naast elkaar op het bord.

Zet je telefoon op stil en maak geen foto’s
Even een leuke foto met de koning en koningin maken? Beter van niet. Vragen om een foto te maken mag niet, en het ongevraagd doen al helemaal niet. Daarnaast moet je telefoon op stil staan.

Je moet de koning en koningin aanspreken met Majesteit
De juiste wijze om de koning en koningin aan te spreken is Majesteit. Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane moeten worden aangesproken met Koninklijke Hoogheid. Toen Beatrix koningin werd, gaf ze aan dat ze graag aangesproken wilde worden met Majesteit. Nu ze prinses is, is zij Koninklijke Hoogheid. Willem-Alexander en Máxima zijn hier iets milder in, maar de meest veilige optie is toch Majesteit.

Schrijf een bedankbrief
De gastheer of begeleider begeleidt je na het diner tot de deur. De koning stelt het op prijs als je hem na het bezoek per brief bedankt. Zo komt er een mooi einde aan het koninklijke bezoek.

7 NOVEMBER, WE GAAN HET ZIEN.

KLIK HIER voor de Höfte van november 2023 of op het icoontje bovenaan deze site.