Kunst van Hengeveldenaar ‘TuulkTom’

Via de sociale media bereikten de bijzondere creaties van Wegdammer Tom de Jong de redactie van Wegdamnieuws. Hij berichtte er zelfs mee naar de Kamer van Koophandel te zijn gestapt! Tijd om daar meer over te weten te komen. Tom, Hoe is dit idee tot stand gekomen?

“Afgelopen najaar zijn we met een paar man bezig geweest om het appartement van mijn vriendin Anne op te knappen. Mij leek het mooi om in de woonkamer een versiering te hangen die ik zelf gemaakt zou hebben. Hier hoefde ik niet lang over na te denken; een buste van een vrouw.

Intussen werk ik bijna 18 jaar op Scholengemeenschap Harreveld. Dit is een jeugdzorgplus instelling waar jongens en meisjes in de leeftijd tot 18 jaar residentieel verblijven. Ik verzorg hier de vakken wis, - en natuurkunde en metaaltechniek.
Meestal ben ik na schooltijd langer op het werk om de jongens nog extra tijd te geven voor de werkstukken waar zij mee bezig zijn. Dit zijn de momenten waar ik het best contact krijg met mijn leerlingen en ze succeservaringen op kan laten doen. In die tijd na schooltijd heb ik mijn eerste buste gemaakt.

IMG 3283 1Wanneer op school aan mij de vraag wordt gesteld iets te doen is mijn antwoord vaak: Tuulk! Een woord wat hier in deze regio eigenlijk alleen gebruikt wordt. Van hieruit is de naam TuulkTom ontstaan. De reacties op mijn eerste buste waren allemaal positief. En de eerste is inmiddels verkocht.

Gezien de Covid-tijd die we nu hebben wilde ik mijn vrije tijd nuttig besteden. Thuis heb ik het oude las apparaat vervangen voor een nieuwe. Van kleine stukjes rond en vierkant metaal bouw ik mijn sculpturen en vazen. Het knippen, lassen en slijpen gebeurt allemaal met de hand, wat betekend dat het een behoorlijk arbeidsintensieve aangelegenheid is. Om de sculpturen meer diepte te geven geef ik het model aan de achterkant een kleur. De voorzijdes worden gelakt om meer expressie te geven tussen het materiaal en de lassen. Zelf vind ik het mooi dat te zien is dat er tijd aan besteed is en dat de lijnen van de contouren mooi in elkaar overlopen. Lassen en oneffenheden hoeven wat mij betreft niet helemaal weggewerkt te worden, zodat het lekker robuust overkomt.

Intussen heb ik ingang gevonden bij een aantal mooie bedrijven waar ik mijn kunstwerken exposeren mag. Daarnaast ga ik een webshop openen om een groter publiek te bereiken. Dit naast Facebook, Instagram en LinkedIn.
De foto’s op mijn insta: @TuulkTom en webshop worden gemaakt door Ester Achterbos uit Haaksbergen.

De ‘Foxy Lady’ binnenkort te vinden bij Restaurant Fox in Noord-Deurningen:

En Tuulk gewoon vedan!”

007de097 4b82 4fd1 8065 6f732b826f57 Custom
Foto: Ester Achterbos