Moeten we 2020 als een verloren jaar beschouwen?

Tonnie Wegdam, voorzitter van de ondernemersvereniging SIO schreef aan alle ondernemers het onderstaande. De inhoud gaat ons allemaal aan, vandaar de keuze om het op Wegdamnieuws te plaatsen:
 
Ondernemend Nederland begint de gevolgen van het coronavirus zo langzamerhand echt te merken. Nu we in de tweede week zijn beland begint het virus in alle lagen van de maatschappij toe te slaan. Het is ernst en in de media gaat het bijna nergens anders meer over. Het vakantiegevoel van de kinderen verdwijnt, thuiswerken is toch niet zo handig, de Coop kan het nog steeds bijbenen, plexiglas bij de kassa, de helft van de stoelen uit de kantine, in kleine groepen verspreid schaften, veel handen wassen, de horeca zit op slot, de klanten blijven weg bij de retail, de kerk zit op slot, vergaderingen en bijeenkomsten worden gecanceld, enzovoort. Ook de vraag welke collega waar in het buitenland is geweest geeft discussie. Op de werkvloer worden concessies gedaan, aangezien op de bouw en in de fabriek veel samen wordt gewerkt en men dicht bij elkaar staat. De thuiszorg loopt spitsroeden om het coronavirus bij ouderen buiten de deur te houden.  Individueel buiten sporten is nog een optie aangezien de Marke, de tennis en Het Ruperts Erve de poorten hebben gesloten.  Het sociale leven in Hengevelde staat op een laag pitje.
Al snel komt de vraag bovendrijven hoe we deze crisis gaan overleven. Gelukkig worden er vanuit de overheid regelingen getroffen om ondernemers en ZZP-ers financieel te ondersteunen. Verhuurders, de financiële sector en leveranciers passen betaaltermijnen aan. Verder begint de levering van materialen, met name uit het buitenland, een probleem te worden. Welk bedrijf draait er volgende week nog? De toespraken van premier Rutte en koning Willen-Alexander zien we alleen als het land in nood verkeerd. Hopelijk gaat iedereen zich dat realiseren aangezien we over enkele weken ons vertrouwde leven weer op willen pakken. Kunnen competities worden afgemaakt, gaan de zomerfeesten door, kan de Open Bedrijvendag worden georganiseerd, kunnen we op vakantie, kunnen jubilea worden gevierd? Allemaal vragen die we op dit moment niet kunnen beantwoorden.  Zelfs het doemscenario Lombardije kan over Nederland neerdalen en dan zijn we nog veel verder van huis. Moeten we 2020 als een verloren jaar beschouwen of als een resetjaar waarin we heel veel dingen weer in het juiste perspectief zien en er sterker uit komen?
SIO-leden en alle dorpsgenoten, ik spreek de hoop uit dat jullie, zo goed en zo kwaad dat mogelijk is, de door het rijk opgelegde maatregelen respecteren en jullie bedrijf en privé zonder te veel kleerscheuren door deze ongekende periode loodsen.  Pas goed op jezelf en je omgeving en SIO-leden, we zien elkaar bij een volgende SIO-bijeenkomst, maar wanneer?
Tonnie Wegdam
Voorzitter SIO