Nog nooit zo vroeg

Zelfs de oudere Hengeveldenaren kunnen zich niet herinneren dat de maisoogst op 16 augustus van start is gegaan. Voor Loon- Grondverzet- en Transportbedrijf Geurs B.V. was het gisteren dan toch zover: De eerste mais is gehakseld. Erwin Te Lintelo, werknemer van Geurs:” Wat de mais van gisteren betreft was de kwaliteit redelijk te noemen maar de opbrengst is toch wel zo'n 30% lager dan gebruikelijk. Zo vroeg waren we nog nooit! Normaal begint de oogst tussen ongeveer 20 september en de eerste week van oktober. Of dit het juiste moment is? De boeren proberen toch het beste moment te kiezen om de kwaliteit zo min mogelijk verloren te laten gaan, wat de komende weken betreft kunnen we nu de hele dagen door met hakselen. Deze zomer begint toch wel zijn tol te eisen als je denkt aan de verminderde maisopbrengst en de grasoogst die ver terug blijf in vergelijking tot andere jaren. Dit kan bij sommige boeren in deze regio wel een flinke tik uitdelen”.

Jelle Vogt met Imco Stortelder

 
Sommige opdrachtgevende veehouders besluiten de maïs te hakselen, omdat hij vreest dat de dorre bladeren gaan rotten, wanneer het weer vochtig blijft, anderen hebben de kolf toch rijp weten te krijgen.

Ook grasland heeft het zwaar te verduren. Veehouders missen in ieder geval 2 snedes gras, zoals het er nu voor staat, zo blijkt uit een inventarisatie door het vakblad Boerderij.

Nog nooit zo vroeg...