Opnieuw een kinderwens in vervulling uit de wensboom

Jorn Walterbos (11 jaar) had een wens ingediend waarbij hij aandacht voor de natuur wilde in de zin van het ophangen van méér vogelkastjes. De wenscommissie vond dat een goed idee want ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ en ging er mee aan de slag. Ze benaderde ‘Stichting Hofvogels’ die zich in de gemeente Hof van Twente inzet om inheemse broedvogels in het algemeen en inheemse uilensoorten in het bijzonder te beschermen en in hun levensonderhoud te ondersteunen. Samen met Ina van de Riet van HofPower en de Groene Loper Hof van Twente en Tonnie Blanken van de werkgroep ‘Hofvogels’ werd het idee opgepakt om deze wens in vervulling te laten gaan. Jorn en zijn broers Mart en Bent werden uitgenodigd om een uilenkastcontrole bij te wonen waarbij jonge uilskuikens geringd zouden worden.

Jorn Walterbos: Waarom worden steenuilen geringd?

Dat gebeurde op dinsdagavond 24 mei op erve Groothuis aan de Walstraat onder leiding van ‘ringer’ Ruud. Hij heette de jongens hartelijk welkom. Met Ruben als tractorchauffeur en Ruud in de laadbak werden de uilskuikens uit de kast gehaald.  De jongens mochten de uilskuikens zelf vasthouden, meehelpen met het meten van het gewicht en de vleugellengte. Alles werd geregistreerd en vastgelegd op camera. Daarna nam Ruud samen met Jorn plaats in de laadbak en werden de kuikens door Jorn weer in de uilenkast gelegd. Nadat Ruben ze weer vakkundig op aarde teruggeplaatst had konden er nog vragen gesteld worden aan Ruud. Enkele vragen: waarom worden uilen geringd en hoe oud kan een steenuil worden? Ook Ruud had nog een paar vragen aan de jongens. (Zie filmpje hierboven).

Hoe kwam Jorn tot deze wens?

Al met al een zeer geslaagde, leerzame wens. Via Hofpower ontvingen de 3 broers ook nog een mezenkastje om zelf thuis in elkaar te timmeren.

Uilskuiken of slim? Hieronder nog enkele foto's