Pellehof verrast met prachtig optreden!

Vandaag waren de Stedeker Krummels uit Diepenheim te gast op de Pellehof. In plaats van de rolstoelwandeltocht was er een optreden van deze kinder-dansgroep. Vorig jaar waren zij hier ook doordat er drie kleinkinderen van Theo en Ine Tuinte bij de Krummels zitten. (De kinderen van Karen Tuinte en Arjan Meutstege: Lana, Brent en Thijmen) Dit jaar was het wederom een aandoenlijk tafereel. De liedjes en dansjes waren herkenbaar voor iedereen en de aanwezigen genoten zichtbaar. Uit Hengevelde waren Mick en Giel Hoff van de partij.
Stedeker Krummels: 
De vereniging is opgericht in 1975. De groep is samengesteld uit ongeveer 10 danspaartjes in de leeftijd 4 t/m 7 jaar. De groep wordt ieder jaar in oktober vernieuwd met jongere kinderen van 4 en 5 jaar, de oudsten gaan dan van de groep af. De Stedeker Krummels repeteren in de herfst- en wintermaanden wekelijks op zaterdagmiddag in het clubgebouw van de Stedeker Daansers dat " ’t Schuurke” wordt genoemd.
Doelstelling
Het in standhouden van de authentieke kostuums (rond1900), tradities en oude dansen, liedjes, spelletjes en uitleg van de kostuums (kledingshow). Dit wordt vastgelegd op foto en video om te proberen dit voor het nageslacht te bewaren of eventueel door te geven.
Optreden
De kindergroep kan ruim een uur vullen met hun programma dat bestaat uit dansjes, liedjes en spelletjes o.a De poppenkraam, Alles in de wind, Groen is gras, Driekusman, Twee emmertjes water halen, Daantje, Hoksebarge en uitleg van de authentieke kostuums enz. Ze worden veel gevraagd om op te treden voor bejaarden, verpleeghuizen, oudheidkamers, toeristen, V.V.V.`s in de regio, koopavonden, kerstmarkt en campings in de omgeving van Diepenheim. Ook waren ze te gast op diverse kinderfestivals en zijn ze al over de grens geweest om deel te nemen aan jeugdfestivals.
Kostuums
De authentieke kostuums zijn nagemaakt van kostuums rond 1900, aan de hand van oude foto`s uit het gemeente archief van Diepenheim en op navraag aan enkele oudere Diepenheimers die nog veel van vroeger wisten.

Het kostuum bestaat uit:
Jongens: Zwarte klepbroek, boezeroen (blouse), wollen buis (jas), zwarte boerenpet, twee recht twee averecht zwart gebreide sokken, rode zakdoek en witte klompen.
Meisjes: Gebloemde jurk, onderbroek, onderjurk, witte (stijf gesteven) schort, hoedje met bloemetjes en linten, recht gebreide zwarte kousen, omslagdoek en witte klompen.
Tradities
De Stedeker Krummels werken jaarlijks mee aan de palmpasenoptocht en het eieren zoeken in het Sterrenbos van het kasteel Huize Diepenheim. Het laatste weekend van september wordt het schuttersfeest gehouden. Tijdens het uitrukken van de Schutterij gaan de Stedeker Krummels in huifkarren mee in de optocht.
Historie
De Stedeker Krummels zijn opgericht in 1975. Grondleggers van de kindergroep waren de families G.J. Brinkers en G. Smale. De jonge leden van de Stedeker Daansers waren op zoek naar oppas tijdens optredens. Het idee ontstond om ook de kleine peuters in kleren te steken van rond 1900, zodat ze ook mee konden naar de optredens. Er werd een oproep geplaatst in het toenmalige plaatselijke krantje "Het Molennieuws" om nog meer kinderen te werven. Zodoende kreeg de kindergroep zijn bestaan met meer dan 30 leden. Er werd evenals de ”Stedeker Daansers” bij de boer geoefend in een verbouwd kippenhok.
Heden
Tegenwoordig wordt er geoefend in het nieuwe onderkomen in Diepenheim. Het bestuur probeert elk jaar weer ouders te stimuleren hun kinderen met de Krummels mee te laten doen. Het wordt steeds moeilijker ieder jaar weer een nieuwe groep te formeren. Voor de kinderen zelf is het samenspel van muziek en dans goed voor hun motorische ontwikkeling. In 2000 vierden de Stedeker Krummels hun 25-jarige bestaan met een reünie voor oud-leden, receptie en fototentoonstelling. Dit alles vond plaats in de grote tent waar datzelfde weekend het 6e Int.Folk.Festival van de Daansers plaats vond. Zij hopen nog lang door te mogen gaan met deze manier van optreden waar zoveel mensen veel plezier aan beleven.