Tom gaat op 11 februari het avontuur tegemoet

Nog een week te gaan voor Wegdammer Tom Stortelder begint aan zijn barre tocht door Scandinavië aan the Carbage run, waar de temperaturen kunnen dalen tot onder de min 30! Met zes personen in drie ‘barrels’ rijden ze het bitterkoude avontuur tegemoet. The Carbage run is de ultieme 5-daagse rally door Europa in een barrel van max. 500 Euro. Een 5-daags avontuur door Europa in een auto die niet meer mag kosten dan 500 Euro. Elk jaar is de route anders. In 2019 gaan ze naar Scandinavië. Voor het eerst zal ‘the Carbage’ run Finland bezoeken. Ze rijden in 5 dagen door Denemarken met als startplaats Kopenhagen, Zweden en in Helsinki Finland is de finish. De route is bijna 2.500 kilometer. Uitdagende wegen, prachtige landschappen, bijzondere bezienswaardigheden en vooral veel sneeuw! Tom, wat nemen jullie mee onderweg aan kleding en wat zijn de verdere voorzorgsmaatregelen tegen de kou?

“We nemen knakworsten, rookworsten, bier en fris mee! Natuurlijk een koffie apparaat en een waterkoker voor al die worsten! En wat de kleding betreft moet je denken aan snowboats en een vriespak voor de kou, het schijnt momenteel boven in Sweden -30 te zijn! Verdere voorzorgsmaatregelen zijn sneeuwkettingen, winterbanden, dekens, en een EHBO doos is verplicht. Voor de rest hebben we nog een aggregaat bij ons met een kachel voor eventuele kachel problemen. Verder nog handje vol reserveonderdelen zoals een dynamo, een startmotor en een beetje voor de ontsteking. De hoofddoelstelling is om echt veel lol proberen te maken!”
Mocht het noodlot op de heenweg toeslaan. dan staat er altijd nog die reserve auto klaar bij Broekamp aan de Needsestraat. Vader Han is dan bereid om deze na te brengen.

The Carbage run gaat niet om snelheid en/of tijd maar wel om creativiteit, gekkigheid, avontuur en lol maken! Het gaat er niet om wie het eerste aankomt maar natuurlijk is er wel een wedstrijdelement. Elke dag krijg je opdrachten mee waarmee je punten kunt scoren en het team met de meeste punten aan het einde van de week wint. De opdrachten gaan je in bizarre situaties brengen waar je nog lang over na zult praten. Natuurlijk is er elke avond gezelligheid en ga je een boel lol maken met je mede-runners. Maar met een oud barrel is de kans natuurlijk groot dat je pech krijgt onderweg. En dat is nou precies de bedoeling! Je bent geen echte Carbage runner als je auto het niet begeeft. The Carbage run heeft geen sleepwagen, pechservice of technische dienst maar je staat er zeker niet alleen voor. Van je mede-runners moet je het hebben en dat is de afgelopen jaren gebleken: runners helpen elkaar altijd! Het is één grote familie waar jij deel van uitmaakt.

 
Wanneer?
De Winter edition 2019 van the Carbage run wordt gehouden van 11 t/m 15 februari 2019.
.
De terugreis
Het is een flink stuk rijden vanuit Helsinki naar Nederland. Maar je hoeft niet persé het hele stuk te rijden. Er zijn diverse ferry-overtochten die je terugreis een stuk aangenamer en goedkoper maken.
Wat kost het?
Het inschrijfgeld bedraag 399,- Euro voor een team inclusief 2 deelnemers. Voor elk extra teamlid wordt 49,- Euro in rekening gebracht. Ieder team ontvangt 2 rallyschildjes en een stickerset bestaande uit 2 deurstickers en een raamsticker. Schildjes en stickerset zijn inbegrepen bij het inschrijfgeld.
Prijzen
The Carbage Run gaat niet om tijd en/of snelheid. Elke dag krijg je uitdagende en gekke opdrachten mee die ervoor zorgen dat je in de meest vreemde situaties terecht komt. Met deze opdrachten kun je punten verdienen. Het team met de meeste punten is de winnaar. Daarnaast wordt er een prijs uitgereikt aan het team met de meest originele auto. Dit wordt democratisch bepaald op basis van stemmen. De prijzen zijn als volgt:
1e prijs: € 1.000,-
2e prijs: € 500,-
3e prijs: € 250,-
Originaliteitsprijs: € 500,-
Los van het prijzengeld valt er nog iets veel belangrijkers te verdienen: alle vier de prijswinnaars krijgen voorrang bij de inschrijving voor de Winter editie 2020 van the Carbage run (en dus zekerheid op deelname). Ze hoeven namelijk niet mee te doen met de loting.

Inschrijven
Inschrijven gaat op basis van loting. De reden hiervoor is dat de vraag vele malen groter is dan het aanbod. Je kunt je inschrijven voor de loting van 2 t/m 9 april 2018. Tickets worden verkocht via Eventix. Omdat je eerst een lot/ticket voor de loting moet kopen hoef je deze niet af te rekenen. In de Eventix Ticket Shop “koop” je een gratis ticket voor de loting. Hierbij moeten alle gevraagde gegevens verplicht worden ingevuld. Wanneer er gegevens ontbreken of onjuist blijken te zijn dan word je niet meegenomen in de loting. Het is verplicht om je hele team (dus alle deelnemers) in één keer in te schrijven voor de loting. Slechts één teamlid (de team captain) kan de inschrijving voor het gehele team verzorgen. Je kunt je slechts één keer inschrijven voor de loting. Ben je niet ingeloot? Dan is het niet toegestaan om achteraf met een ander team mee te rijden dat wel is ingeloot.

De auto
De auto) waarin wordt deelgenomen mag een dagwaarde hebben van maximaal 500 Euro. Daarnaast mag het voertuig niet jonger zijn dan bouwjaar 1999. Voordat je aan de start verschijnt heb je je eerste uitdaging al te pakken en ga je al flinke voorpret beleven. Ze dagen je namelijk uit om met een zo origineel mogelijke auto aan de start te verschijnen. Een auto die alle hoofden doet bijdraaien, waarmee je veel bekijks gaat trekken. En stel je dan eens voor dat je een week lang door Europa toert met nog een paar honderd van die gekken. In de steden en dorpjes waar ze doorheen rijden wordt over 20 jaar nog over jullie gepraat! Natuurlijk moet het voertuig aan alle wettelijke eisen voldoen en moet deze APK gekeurd zijn. Daarnaast is een verzekering verplicht.
De route
De route is elk jaar anders dus elke keer een nieuw avontuur. Dit geldt voor alle edities. Zij zorgen ervoor dat je op plekken komt waar je nog nooit geweest bent en dat je fantastische routes gaat rijden die je niet snel meer zult vergeten. Ze laten je Europa door een andere bril zien, door niet naar de bekende oorden en over drukke snelwegen te rijden. Je gaat Europa beleven in Carbage style: afzien, avontuur, feest, uitdaging, lol maken en autorijden!