Hé biertje?

In de winter durf ik bijna nooit gesprekken aan te gaan met mensen. En dan bedoel ik vooral de sportieve mensen onder ons. Ik probeer ze te ontlopen, ik duik onder, of ik probeer in een diepe winterslaap te vallen op een plek waar niemand me kan vinden.Dat komt omdat het nu verdomd koud is en dan komt een gesprek met sportieve mensen vaak uit bij het onderwerp, wat ik nu juist graag wil ontlopen. De wintersport,, Skiën, glühwein, après-skiën en alles wat er mee te maken heeft.. (après-skiën betekent trouwens half kotsend uit een bierstube rollen met het nummer Ein knall rotes gummiboot op de achtergrond) Geweldig toch!

Half Hengevelde vertrekt naar het dak van Europa. De bergen in Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk. Afgeladen volle bussen met skiërs richting het witte paradijs. De tocht ernaar toe is vaak een hele ellende. De weersomstandigheden werken vaak niet mee en als je geluk hebt sta je maar 6 uur in de file.

Eenmaal aangekomen, gooi je de spullen in een hotel en mik je de eerste borrels naar binnen. Je kunt niet wachten totdat je de lange latten onder kunt doen. Snel je skipas regelen, je klamme lichaam van die veels te lange autorit in een skipak hijsen en je voeten in een schoen frummelen die vaak veel te groot is. Even zwaaien naar die vies bruine skileraar, die eigenlijk meer oog heeft voor dat groepje vrijgezelle dames dat net les van hem heeft, en dan stuif je de zwarte piste af..

De adrenaline stroomt door je lijf. Zo hard vlieg je van die berg af. Wat een geweldig gevoel! Op het laatste moment kun je nog net dat groepje dennenbomen ontwijken en daarna kom je buiten adem tot stilstand. Na dit zo’n halve dag gedaan te hebben is het wel welletjes geweest en met rode wangen en neus stap je trots de kroeg binnen en schreeuwt: Hee biertje!!!En zo doe je dit een paar dagen lang. Met een beetje geluk kun je zelfs de laatste dag met de gipsvlucht mee naar huis, want dat scheelt toch al gauw weer 6 uur file en narigheid op de terugweg.

Maar goed, ik zeg dit allemaal wel en ik baseer dit eigenlijk allemaal op andermans ervaringen. En daarom probeer ik het onderwerp wintersport juist te ontlopen. Niet omdat ik er een hekel aan heb, nee vooral niet. Ik heb het nog nooit mee gemaakt. En dan wordt men jaloers zo als dat zo mooi heet.

 De wintersport…. bah, geef mij maar 30 graden!