Al ben je prof of amateur…

Al ben je prof of amateur, een kostuum van Blokhorst stelt nooit teleur. Prominent stond de advertentie van de herenmodezaak uit Goor op de voorpagina van In en om de Höfte, het orgaan van de Hengevelder Sportverenigingen. Manege Pompen (gelegen achter café Veehof) bood prachtige buitenritten aan. De firma ten Duis en Escher in Goor maakte reclame voor de vouwfiets en Koning Klant voelde zich Keizer in Hotel Centraal in Haaksbergen.
Door de serie die we momenteel maken tgv de vijftigjarige Zomerfeesten, blader ik ook weer door oude Höftes, zoals het blad kortweg genoemd werd. Het blad viert dit jaar eveneens het gouden jubileum. Ik blader en glimlach of schaterlach stiekem, maar ook verbaas ik me regelmatig over de inhoud en de advertenties. Dan besef je eens te meer dat er veel veranderd is in het dorp en nabije omgeving.

 

50 Jaar In en Om de Höfte

 

Ik weet het nog goed. Ik had de Hilversumse kweekschool achter me gelaten, ging weer in Markvelde bij mijn ouders wonen, moest in militaire dienst en meldde me ook bij WVV. Na een paar trainingen op de plek waar nu de basisschool staat, kreeg ik een plek in het tweede elftal als rechtsbuiten.  ‘Laten we een clubblad oprichten voor WVV’, opperde ik bij het bestuur waaronder oom Jan Assink. Ik werd uitgenodigd om dit plan in een bestuursvergadering nader uit te leggen. Ik weet het nog goed, de vergadering werd in het oude café Assink wegens ruimtegebrek gehouden aan de keukentafel. Het leek de heren een goed plan. We hebben toen geloof ik nog een proefnummer gemaakt. Harrie ten Dam ging meedoen als redacteur en vond dat we de opzet van het blad moesten verbreden. Hij vond dat ook het nieuws van de andere sportverenigingen erin moest komen. Waarom ook niet. Dat deden we en vroegen Ans Scheijer en Johan (Nico) Bauhuis om ook mee te doen en de nodige artikelen te schrijven. Gerda Pelle-Ten Hagen typte de binnengekomen kopij en we vonden een drukkerij in Haaksbergen voor de advertenties en de artikelen.

ADVERTEERDERS
Vervolgens gingen we op advertentiejacht. Het was bijzonder prettig dat de plaatselijke ondernemers het belang van een blad inzagen en niet alleen de plaatselijke ondernemers. Ook vonden we adverteerders in omliggende plaatsen. Gerard Blokhorst uit Goor wilde op de voorkant. Hij was zelf een Wegdammer en tevens oud-speler van WVV 1.  Ten Duis en Escher (ook Goor) was het bedrijf van Johan Escher, de man die nog altijd lid is van WVV en ook in het eerste elftal heeft gespeeld. Ook in Haaksbergen, Delden, Bentelo en Neede waren bedrijven en middenstanders geïnteresseerd in een advertentie. Soms zaten er oud-inwoners van Hengevelde achter, zoals bij Garage Wiegerinck en parfumerie Brummelhuis uit Goor en Garage De Voorstad uit Enschede, soms ook niet.

EERSTE NUMMER
Als redactie bespraken we wat er in het eerste nummer moest komen en gingen aan de slag. Ikzelf mocht als hoofdredacteur de opening verzorgen. Ik vroeg daarin om medewerking van iedereen. ‘Er is altijd plaats voor U. Als U iets dwars zit of als U een idee hebt, pak gerust een pen en schrijf’, luidt mijn oproep. Ja, ik schreef U met een hoofdletter, zo overtuigd was ik van de hoge status die lezers van het blad per definitie hebben. Onderaan de inleiding vraag ik alvast aandacht voor het artikel over de aanstaande najaarskermis, zoals je weet was dat het begin van de Zomerfeesten.

Laten we nog eens wat bladeren in die eerste officiële In en Om de Höfte. Het geeft een inkijkje in het Hengeveldse dorpsleven van 1967.
*Nico maakte een verslag over het A.C. Roorda toernooi. ‘WVV werd eervol tweede achter Hector’, aldus Nico. Derde Hoeve V en vierde Bentelo.
*Harrie ten Dam vraagt zich vervolgens af hoe iedereen het Sportfeest heeft gevonden. Hij constateerde dat de belangstelling voor het feest van WVV, WHC en de wandelsportvereniging WSV met de jaren groter aan het worden is. ‘We mogen dit toch wel zien als een goed teken, want een gezonde vereniging heeft veel gezonde feestvierders. Laten we hopen dat we volgend jaar weer zo’n knalfeest hebben’, schrijft Harrie.

PASTOOR VAN DE BRINK
*Johan Bauhuis en ikzelf beschrijven een interview met Pastoor Van de Brink. ‘Een overvloed van woorden ging over onze hoofden’, lees ik. Hij had nog twee broers die priester geworden zijn en was een natuurliefhebber. Hij was 16 jaar kapelaan in Enschede en kwam daar tijdens de oorlog in de illegaliteit terecht. Hij leerde Prins Bernard kennen toen hij als kolonel in het leger lid was van de staf van de prins. Hij raakte bevriend met Generaal De Gaulle en mocht later ook nog de ministers Luns en Cals tot zijn vrienden rekenen evenals Cor Hilbrink, de eerste voorzitter van FC Twente. Toen hij pastoor in Ede was, leerde  hij boer Koekkoek, kamerlid van de Boerenpartij,  kennen. ‘Hij is overal tegen en totaal negatief’, vertelde de pastoor. ‘Jammer genoeg kennen de mensen hem niet goed, anders had hij lang niet zoveel stemmen gekregen’.

Pastoor Van de Brink was ook regelmatig aanwezig bij de opening van de Zomerfeesten. Naast hem wethouder Willem Pierik en daarnaast burgemeester Buijvoets en zijn echtgenote.

Hij had in zijn jonge jaren veel gevoetbald, was een verwoed Ajax-supporter, speelde cricket en had intussen jagen als meest favoriete sport. In Hengevelde reed hij een solex, maar als jongeman bereed pastoor Van de Brink een Harley Davidson. Hij bezit vijf pijpen, was lid van de PvdA en wilde van de beide interviewers alles weten over WVV.

*Truus Schreijer beschreef het handbaltoernooi in Luttenberg waar WHC 1 tweede werd en WHC 2 winnaar van hun groep.
*De nieuwe trainer van WVV J. ter Beek uit Hengelo schreef zelf een artikel. Hij vertelde dat hij in Tubantia 1 had gevoetbald, maar ook dat hij aan boksen, judo, tafeltennis, zwemmen en waterpolo had gedaan. Hij wilde 4-2-4 gaan spelen met WVV 1, wat volgens hem veel zal vergen van de kanthalfs  en hij rekende erop dat hij een eenheid zou kunnen gaan smeden van de selectie. Hij roemde de steun van de heer Rupert. (Welke heer Rupert, vraag ik me af. Overigens kom ik Ter Beek regelmatig tegen in Hengelo. Hij ziet er nog altijd patent uit.)
*De Puzzel. Uit een aantal te vinden letters moet de naam van een bekende sportvrouw gevonden worden.

*Nico is de schrijver van het artikel ‘Nieuws van De Witpen’.  Hij beschrijft de tegenslagen die de duivenliefhebbers hebben moeten ondergaan. Henk Roetgerink bijvoorbeeld verspeelde tijdens de Vitessevlucht naar Bamberg zijn welbekende 1027190, vertelt Nico die eraan toevoegt dat ook G. Lentelink (foto links), de senior van De Witpen, tot de pechvogels behoorde, te meer omdat hij ook nog betrokken was geraakt bij een verkeersongeval. Verder maakte De Witpen als verzamelaar van oud papier een bedrag over aan de Stichting Het Zorgenkind.
*In het volgende artikel beschrijft Nico de succesvolle wandelverenging  WSV. Hij roemt het pionierswerk van de heren Assink, Wassenberg en wijlen Frans Bekkers. ‘De leidsters waren altijd zeer goed, dat was altijd een sterk punt van WSV’, schrijft Nico.
*Een klein, curieus artikeltje van dezelfde Nico gaat over de trainingen bij WVV en WHC. ‘Bij WVV worden de trainingen van de hoogste elftallen goed bezocht. De volgende spelers kwam nooit of bijna nooit: G. Karnebeek, G. Escher, J. Escher, G. ter Doest, G. Eijsink sr, J. Jannink en J. Hobbelink. Hopelijk zien we hen binnenkort weer verschijnen.’ De Höfte noemde gewoon de namen, zo bleek. Bij de handbal is geen reden tot klagen.
*‘Cornertje’ heette de rubriek voor de jeugd. Paul Wegdam zorgde voor de artikeltjes over onder andere de Najaarskermis met speciale wedstrijden voor de jeugd, een prijsvraag en een voetbalreisje van de WVV-junioren naar de Efteling. H. Spekreijse kreeg onderweg in een speeltuin een ongelukje Waardoor hij in het ziekenhuis van Zutphen behandeld moest worden.
Dat was een bloemlezing uit de eersteIn en Om de Höfte, bijna 50 jaar geleden.

TWEEDE NUMMER
Drie weken later verscheen het tweede nummer met daarin:
*een positief verslag van Harrie over de Najaarskermis,
*een verhaaltje over het Vogelschieten met Jan Schreijer als schutterskoning,
*een vergadering van WHC waarin het nieuwe bestuur werd voorgesteld (Mej. R. Meijerink, mej. T.Pelle en de heren J. Blanckenborg, P.Kl. Herenbrink en F. Wender),
*een verslag van het Carmeltoernooi in Zenderen (WHC  won het toernooi),
*verslagen van het bekende Hector-toernooi waarin WVV 1 werd uitgeschakeld door Omhoog en het VSV toernooi waarin WVV 1 de finale van VSV verloor met 2-1,
*de prijsvraag,
*de stand van zaken bij De Witpen,
*de voetbalcompetitie (na twee wedstrijden is Harry Pelle -WVV 5- topscorer met 4 goals), WVV 1 verloor van UD en speelde gelijk tegen Rood Zwart. Verslaggever Nico vroeg Frans Assink om deze wedstrijd na te beschouwen. De kruidenier van de Goorsestraat maakte op verzoek van de verslaggever ook een kort spelersrapport.  Dat zag er als volgt uit.
Doelman Arie Brinkman: goed; Harry Hofmeijer: prima; Harry Lentelink: goed; Willem Escher: rots; Harrie ten Dam: had een zware wedstrijd; Ben Hummelink: goed; Marinus de Wit: kan goed worden; Richard Assink: goed, het was jammer dat hij vaak ongeoorloofd werd aangevallen; Herman Rupert: komt techniek te kort; Frans Br (Brinkman of Broshuis?): idem; Harry Heymer: wat langzaam, verder goed; Gerard Kamp: speler voor de toekomst.

*In dit nummer stonden ook verslagen van WVV 2.

*Oud-pastoor Kormelink (foto rechts) werd schriftelijk geïnterviewd,
*Cornertje, de jeugdrubriek.

ADVERTENTIES
Ik sluit af met een aantal teksten uit advertenties. Nostalgie van het zuiverste water.

Wilt u zich goed verzekeren?
Assurantiebureau Clem zal het voor u berekenen!

Hotel H.W. Eijsink, Haaksbergen. Trefpunt van sportlui.

Voor goede merken en betere waar
Staat De Witte’s supermarkt altijd klaar

Zie steeds onze etalages. G. Looman Manufacturen, Goor.

Breng brood ter dis
Wat van Scholten is!!

Koop al uw zuivelproducten van de melkman
G. Jannink, firma Weddehoen

Wij maken weinig tam-tam
Het is bewezen
voor een solide verzekering
naar Erven ten Dam

Interieurverzorging Te Lintelo, Haaksbergen
Altijd een klasse beter

Quick helpt jullie winnen!
Verkrijgbaar bij BETS.

Laat Rudie Groothuis ook uw kruidenier zijn.

Voor grammofoonplaten Klassiek en Modern naar Radio Sanders – Goor

Gezellig uit?
Hotel – Café – Restaurant De Nachtegaal Beckum

Autorijschool Jan ten Elzen
De oudste – De beste!

Modehuis Klein Breteler
Voor uw werkkleding, manufacturen en sportkleding.

Technisch bureau Matex Hengevelde voor oa Kanteldeuren en Pompstationluifels.

Bezoekt café-restaurant De Rustende Jager – Toone van de Plaate

Voor brood en banket naar bakkerij J.G. Eetgerink

Het beste adres voor al uw kolen en huisbrandolie = A. Eijsink, Slotsdwarsweg

Uit… goed voor U.
Naar Hotel Café Restaurant Annink-Pot

Voor al uw confectie
naar Roetgerink’s Kledingmagazijnen Enter

Boerenleenbank Wegdam – Bentelo
De opstelling van het elftal waarmee uw boerenleenbank het hele jaar door ‘speelt’:
spaarbank
betaalcheques – zilvervloot – deposito – effectenhandel
reisverzekeringen – reisdeviezen
rekening-courant – kredieten – voorschotten – gezinsrekening
reserve: alle bankzaken