Column Gijs Eijsink na WVV-Sportlust: Glanerbrug is booming

Glanerbrug is booming, althans qua voetbal. De drie clubs uit het grote grensdorp achter Enschede bezetten de eerste drie plaatsen van de ranglijst in de derde klasse A. Wie van deze drie wordt kampioen, Sportlust, Avanti W of Eilermark? Ik zeg Sportlust, want het elftal met oa voormalige semiprofs en –topamateurs in de gelederen, is heel sterk. Niki Leferink, de trainer van DSVD, zei vorige week al na de 4-1 nederlaag, dat Sportlust te goed is voor de derde klasse.  WVV, mijn club uit Hengevelde, was eergisteren aan de beurt op eigen veld. Het werd een nederlaag met dezelfde cijfers.
Driekwart van de derde klasse A zijn dorpsclubs als DSVD en WVV. Ze teren nagenoeg uitsluitend op aanwas uit de eigen jeugd en kunnen niet op tegen ploegen als Sportlust of Eilermark, die elk seizoen meer dan een handvol nieuwe spelers aantrekken. Eilermark begroette zelfs twaalf aanwinsten. Avanti kreeg er vijf bij en Sportlust zelf zes.
‘Ze geven die spelers een paar centen en dan komen ze graag’, zei iemand die het kan weten.
‘Juist niet’, zei iemand anders die het ook kan weten, ‘die spelers kennen elkaar. Ze zien wie er speelt bij Sportlust en willen er dan ook gaan voetballen, ook al spelen ze daar onder hun niveau.’ Feit is dat betrekkelijk jonge ex-profvoetballers als Dario Tanda, Kevin Spanjaard en Coen Gortemaker uitgerekend bij Sportlust neerstreken om hun carrière te vervolgen.
In 3A zijn de kaarten dus al geschud na vier wedstrijden. Sportlust, dat op zondag geen lagere elftallen heeft, won ze alle vier dik. In drie ervan scoorden de aanvallers vier keer. Alleen tegen NEO werd het ‘maar ’3-0. Wat wil je ook met jongens als Holtmann, Strijker, Hempenius en Spanjaard, die hun hele carrière al gemakkelijk scoren.
Avanti heeft ze ook alle vier gewonnen, Eilermark echter boekte één nederlaag (tegen NEO). Twaalf nieuwe spelers heb je maar zo niet ingepast.
In Glanerbrug kan in april de vlag uit. Sportlust wordt ongeslagen kampioen en promoveert. Avanti en Eilermark gaan hogerop via de promotiewedstrijden. Voor Glanerbrug en omstreken zou het mooi zijn en ook voor de derde klasse A die dan weer met minder megalomane concurrenten een mooie competitie kan vormen waarin iedere club kans heeft op promotie.
WVV gaat zondag naar Avanti. Wat zou een gelijkspelletje mooi zijn voor de groengelen, maar ik vrees het ergste.  Sportlust- Reutum wordt weer 4-1 en hopelijk krijgt Eilermark een lastige middag bij Saasveldia. NEO wint in Lonneker, wint daarna ook de meeste wedstrijden, maar zal het uiteindelijk gaan afleggen tegen de Glanerbrugse grootmachten. Overigens, november is de eerste feestmaand in Glanerbrug, want dan staan de eerste twee derby’s op de rol.

(Bron: TwenteSport.com)