Didi en Allie

Over Ron Beton gesproken. U zag hem maandagavond bij Op1. Ron Vlaar alias Ron Beton stopt met voetballen. Ik vond Ron Beton een prachtige nickname. Talloze voetballers hebben nicknames. Hoe mooi is dat. Het zegt iets over de betekenis van voetbal in het leven en zeker in een een hecht elftal dat je best kunt vergelijken met een gezin. De mannen weten veel/alles van elkaar en dan ontstaan al snel de koosnaampjes.

In mijn eigen voetballoopbaantje bij WVV'34 heb ik de intimiteit van de kleedkamer mogen delen met oa Didi, Nobby, Piepela, Allie, Mekkie, Ankwa en Bertus. De laatste twee heten in het dagelijkse leven Toone. Maar ze hoeven anno 2021 (als dat dit jaar nog een keer zou kunnen, pfff) maar één stap op het sportpark van de club te zetten of ze horen zichzelf weer aangesproken worden met Hé Ankwa, koj t wochtn of Aah Bertus, waj d'r ok wa?
Trouwens iemand krijgt de naam Toon of Tonnie van zijn ouders en later krijgt hij met Bertus een nieuwe voornaam. Bij WVV had je Alfons die Sam genoemd werd en Johan die iedereen kende als Nico. Tom heette eigenlijk Theo, Simon was Gerard en zo kan ik doorgaan. Alternatieve voornamen, beroemde voetballers als Didi en Nobby of minder bekende voetballers als Maiwald, Saris en Roel Brinks en koosnaampjes als Mekkie, Pollie, Nozem en Allie. Vreemde fenomenen in de voetballerij.
didiOverigens: Dat Gerrit Karnebeek de bijnaam Nobby kreeg was niet onlogisch, want de manier waarop ze voetbalden, was hetzelfde. Behoorlijk hard en dan druk ik me voorzichtig uit. Maar dat Bennie Jannink werd gezegend met de naam van de prachtige Braziliaanse middenvelder uit de jaren vijftig/zestig met de nickname Didi (eigenlijk heette hij Valdir Pereira), was nogal curieus. Didi was weliswaar middenvelder en ook niet al te groot (1.75), maar hij was zwart (zie foto hiernaast) en onze Didi is blank. Ik denk trouwens niet dat hij daar wakker van ligt....  

Hierboven ziet u in het WVV 2 van de beginjaren zeventig. Staand vlnr: Pollie (bijnaam), Harrie, André, Sam (bijnaam), Theo, Bertus (bijnaam), Lux'n Harrie (bijnaam) en leider Gerrit Pelle. Onder: Gijs, Ankwa (bijnaam), Harrie, Arie, Gerard en Jozef.