Geëmigreerde Wegdammers en hun corona ervaringen – deel 7 Diane ten Buuren

Het corona-virus beheerst de hele wereld. Nederland en Twente inclusief Hengevelde bevinden zich in een zogenaamde intelligente lockdown en gaan daar intussen met frisse tegenzin mee om. Maar hoe vergaat het de Wegdammers die elders op deze planeet wonen. Wegdam Nieuws benaderde een aantal van hen om erachter te komen.
Aflevering 7: DIANE TEN BUUREN (50) vanuit Hope in Engeland.
(meer info over Diane vindt u onder dit artikel)
Foto: Diane en haar partner John aan de wandel 

ELKE DONDERDAGAVOND KLAPPEN VOOR DE HULPVERLENERS

‘Hoe ging het met Covid-19 in het Verenigd Koningrijk/UK:
Eerste besmetting: 31 januari.
Eerste besmetting binnen UK: 28 februari.
Op vrijdag 20 maart gingen de scholen en pubs/restaurants dicht (take away nog wel mogelijk).
Op maandag 23 maart ging alles in "lockdown", dus hotels en winkels dicht, Alleen wat noodzakelijk is, blijft open (supermarkten, apotheek, benzine station, slager, bakker enz.). Alleen recreëren in je eigen omgeving en alles alleen met je eigen wooneenheid.’ Het weekend 21/22 maart was het hier in het Peak District heel erg druk (alsof het een vakantie weekend was), hoewel de mensen al wisten dat we afstand moeten houden (2 meter). We waren nog niet officieel in "lockdown" dus ging iedereen nog even het huis uit…..’

WAARSCHUWINGEN
‘Nu is het echt stukken rustiger. De politie hier heeft de mogelijkheid om boetes uit te delen, maar over het algemeen geven ze alleen waarschuwingen. Er zijn een paar spuug-gevallen geweest en dreigingen Covid te hebben en deze hebben celstraf gekregen. 
Er is hier geen datum voor het verzachten van de "lockdown" - zoals het er nu voorstaat nog niet voor de komende drie maanden. 
Er zijn nu 17 500 mensen in de ziekenhuizen overleden (van de 67 miljoen inwoners) en vanaf het begin was de "voorspelling" dat er waarschijnlijk 20 000 mensen zullen gaan overlijden. Men schat in dat 8000 verpleeghuispatienten door het corona-virus zullen sterven.
Testen is hier nog steeds een probleem, want er is niet genoeg capaciteit. Het plan is om aan het einde van deze maand 100 000 testen per week te doen (vergelijk dit met Duitsland waar al enige weken 500 000 testen per week worden gedaan). 
Hier wordt iedere donderdagavond om 20.00 uur geklapt voor alle hulpverleners: goed voor hun moreel.’


Diane en John houden van mountainbiken in de fraaie regio waar ze wonen

STIL GELEGD 
‘Onze B&B zit dicht. We hebben gelukkig geen personeel, dus daar hoeven we ons geen zorgen om te maken (hier betaalt de overheid 80% van het salaris). Mijn man John kan zich prima vermaken in en rond het huis (tuinieren, klussen, MTB's onderhouden, met de kippen kletsen enz) en voor hem is het leven niet veel anders. 
Ik werk voor Sheffield Teaching Hospital NHS Trust als fysiotherapeut in day revalidatie met name Parkinson’s en CVA-patiënten). Dat is nu stil gelegd, omdat deze mensen een hoog risico met zich meedragen. Deze groepen bij elkaar te brengen is niet veilig. Dat is uiteraard wel heel verdrietig als je maanden lang gewerkt heb in therapie en je gaat de goede kant op. 
En dan is het over en is de kans dat deze patiënten achteruit gaan, heel groot. Maar hopelijk zijn ze veilig thuis en blijven ze Covid vrij.’

<<Diane en John in de heuvels van Win Hill, vlak bij hun huis in Hope. Op de achtergrond zie jet het Ladybower Reservoir, een stuwmeer dat 80 jaar geleden aangelegd werd.

MOBIEL EN ACTIEF
‘Ik werk nu in een verpleeghuis waar patiënten worden geplaatst die niet meer in het ziekenhuis hoeven te zijn. Ze wachten bijvoorbeeld op mantelzorg of veranderingen aan hun huis. We houden deze groep mobiel en actief. De ziekenhuizen worden uitgeruimd om plek te maken voor Covid patiënten. Binnen het verpleeghuis zijn Covid patiënten en een aantal collega's zijn in de ziektewet met verschijnselen. Het personeel wordt in Sheffield wel redelijk snel getest, maar dat is niet overal in UK het geval. Een paar van mijn mountainbike-buddies werken in ITU (Intensive Care) en dat is wel heel heftig, maar die dames zeggen dat ze gewoon doen wat moet en dat het zwaar is (emotioneel en lichamelijk vanwege de beschermende kleding, zoals een schort, een masker en de handschoenen). Groeten.’

PS. DIANE TEN BUUREN is in augustus 1969 geboren aan de Diepenheimsestraat in Hengevelde waar ze opgroeide als jongste in een gezin met zes kinderen. Ze is fysiotherapeut, zoals ze al vertelde. In 1998 emigreerde ze naar Engeland. Ze woonde en werkte 12 jaar in Londen. In 2010 vertrokken zij en haar Ierse partner John naar het midden van Engeland. Ze wonen in de buurtschap Hope in de B&B Thorndene, niet ver van Sheffield. Daar runt John de B&B. Diane werkt in Sheffield. Ze hebben geen kinderen.

John en Diane met de kleine Teun Vehof, zoon van Dianes neef Thijs