Groot nieuws: ook Brazilië krijgt een Kagelinkbos

De meeste Wegdammers hebben wel eens van het Kagelinkbos gehoord. Het is gelegen in Markvelde nabij mijn ouderlijk huis. Het nieuws is dat momenteel in het Braziliaanse Holambra ook een Kagelinkbos wordt aangelegd. Holambra is een Braziliaanse plaats die gesticht is door Nederlandse emigranten waaronder ook de Wegdammers Hennie ten Buuren en Gerard Eijsink, mijn oom en ook de oom van mijn neven en nichten van het voormalige café Assink. Daarover straks meer.
(Foto. De eerste boom van het KBB (Kagelink Bos Brasil) is geplant. Vlnr Egbert en Hermien Groot-Assink, Thea, Thom, Corrie (vrouw van Gerard), Alfons en Jan. Rechts Gerard zelf)

Eerst nog even terug naar het Kagelink Bos in Markvelde. Ik herinner me nog goed dat mijn vader het bos in de jaren 60 verkocht aan de Enschedese aannemer Harberink die er behoorlijk grote huizen en bungalows in bouwde. Zelf ging hij in het eerste huis wonen dat klaar was. Later heeft daarin de bekende popzanger en componist Hennie Vrienten jarenlang gewoond. Vanuit diens tuin kon je mijn ouderlijk huis zien liggen (zie foto). Meerdere huizen liggen aan de rand van het bos en de bosmoate, het weiland wat daar nog altijd ligt.

2016. Vanuit de tuin van Henny Vrienten in het Kagelinkbos kijk je uit over de bosmoate en zie je rechts in de verte een deel van Hof Kagelink, het ouderhuis van de familie Eijsink. Rechts Henny in gesprek met George Kooymans, de gitarist van Golden Earring. Overigens is Henny in 2017 verhuisd naar het Deepse Brook.

EEUWENOUD


Het Kagelinkbos is al eeuwen oud. Wanneer het precies ontstaan is, is moeilijk te zeggen. Het heeft vroeger deel uitgemaakt van een veel grote perceel met bos en vennen. Omdat het bij de boerderij Hof Kagelink van onze ouders/voorouders hoorde, heeft het bos de naam Kagelinkbos. Vooral toen het nog niet volgebouwd was met bungalows, zwierven natuurliefhebbers door het bos om de bomen te bekijken en de talloze zang- en andere vogels, de reeën, vossen, dassen, boomkikkers, salamanders, enzovoort. Mijn vader Toon, mijn ooms Henk en Theo kenden er iedere meter en oom Theo liet mij (Gijs) als jong kind al kennismaken met de geheimen van het prachtige bos. Dan gingen we (ik was een jaar of vijf) doodstil onderaan een eikenboom zitten. “Als we dat goed volhouden”, zei hij, “komen de eekhoorntjes vanzelf uit nieuwsgierigheid bij ons.” En dat gebeurde dan ook. Of hij liet me nesten zien van wilde eenden en andere vogels zoals waterhoentjes, waterrallen en markollen, wees me op de zwarte specht, de houtsnip en de bosuil of we vonden de holen van vossen met nog verse sporen. Heel mooie herinneringen.
Toen Harberink er de huizen bouwde, was het met de rust en met de aanwezigheid van een groot aantal dieren gedaan. Niettemin zitten er nog veel vogels en insecten.
Onze oom emigreerde in 1949 naar Brazilië. Hij begon er op Holambra een boerderij met fruitbomen en werd een tijdje later directeur van de gezamenlijke coöperatie. Hij trouwde met tante Dora en kreeg zes kinderen met haar. Hij overleed in februari 1983 aan longkanker. Tante Dora overleed eind 2018 op 95-jarige leeftijd.
Wij waren als Nederlandse familie regelmatig bij hen en hun gezin te gast. Herman Rupert en ik zijn er meer dan een half jaar geweest. Herman logeerde bij Ten Buuren en ik bij mijn oom en tante. Tussendoor reisden we door het land. Een aantal ooms en een groter aantal neven en nichten is er in de loop der jaren ook geweest. Onlangs nog waren Jan en Thea, Alfons en Hermien Assink en haar man Egbert er nog een paar weken en ikzelf in januari ook. 

GERARD
Onze neef Gerard (64) is een fanatieke milieuman. Hij geeft biologielessen op de universiteit en daarnaast heeft hij met zijn zoon Rudy een bedrijf in milieuzaken, zal ik maar zeggen. Ze planten overal bomen in het land (iedere grondbezitter moet verplicht 20% van zijn land beplanten met bomen), ze leggen zonnepanelen aan en onderhouden grote tuinen van bedrijven.
<<2014. Gerard als fan van het Nederlands elftal bij de wedstrijd NL-Chili in São Paulo.
 
Ondertussen maakt Gerard zich enorm druk over het milieu en vooral over de opwarming van de aarde. Iedereen weet dat de CO2-uitstoot in de atmosfeer direct bijdraagt aan de opwarming van de planeet. De officiële prognose voor 2100 is een stijging van 1,4 tot 5,8 graden Celcius. Dat heeft als consequentie een stijging van de zeespiegel, extreme weerseffecten (overstroming, stormen, orkanen en droogte) en andere even dramatische en onomkeerbare effecten.
Een manier om de opwarming van de aarde te verminderen, is de drastische vermindering van de kooldioxide-uitstoot en het planten van bomen. Dat doet hij dus volop met zijn bedrijf, maar ook heeft hij het plan opgevat om op het grondgebied van zijn broer Thom die het ouderlijk bedrijf runt, een nieuw Kagelink Bos te planten. Elke boom is er één. Daarom heeft hij de familie daarvoor warm gemaakt en ik heb daarbij geholpen, want het is natuurlijk een prachtig idee. Elke boom die hij plant kost € 10. Hij komt op de naam van de gever te staan en die krijgt de eerste twee jaar een mail met foto’s waarop de groei van de boom te zien is. Bij de boom komt de naam van de gever te staan. We hebben afgesproken dat we alleen bomen planten die veel vlinders en andere insecten aantrekken. Inmiddels zijn er al 118 bomen besteld door familieleden en kennissen. Deze 118 worden de komende week geplant.
KAGELINK BOS BRASIL
Maar er is ruimte voor meer bomen. Daarom dit verhaal. Iedereen uit het dorp waar onze oom, Gerards vader dus en waar ook Hennie ten Buuren woonde en zijn bedrijven had, krijgt de kans om bomen te bestellen voor een tientje per stuk. Wat zou het mooi zijn als het Kagelink Bos Brasil (afgekort KBB) binnen enkele jaren een mooie oppervlakte zal bestrijken. En wat apart is het dat er straks twee Kagelink Bossen bestaan, één in Markvelde en één in Brazilië.
Wil je meedoen, stuur me dan een e-mail (gijseijsink@gmail.com) en stort een bedrag. Het aantal bomen x € 10. Elke boom is welkom. Het banknummer is NL78ABNA0417415958 tnv G.J.R. Eijsink. Van harte aanbevolen.
 
 De eerste boom van het KBB (Kagelink Bos Brasil), opgedragen aan onze oom Gerard