Racisme

Wat ik nog wou vertellen. Over racisme binnen de lijnen. Ergens in de jaren 80 voetbalde ik bij Longa’30 5 in mijn toenmalige woonplaats Lichtenvoorde. Op een winterse zondagmorgen moesten we uit tegen VIOS 3 in Beltrum.
Al gauw bleek dat we de mannen van Vooruit Is Ons Streven 3 zeker konden hebben. We speelden op de counter en  vooral onze buitenspelers waren in vorm en konden regelmatig uitbreken.
Met name Jerry, onze zwarte rechtsbuiten van Surinaamse afkomst, benutte zijn snelheid goed en was zijn directe tegenstander veeltijds te snel af.

“Stop die zwartjoekel eens beter af”, riep de aanvoerder/laatste man van VIOS tegen zijn linksback.
Even later ging Jerry er weer langs. “Dek die bananenplukker eens goed”, riep de aanvoerder weer. “Hij is jou steeds te glad af.”
Zo ging dat een aantal malen. Ikzelf liep na weer zo’n verschrikkelijke opmerking van de VIOS-man in de middencirkel vlak bij de scheids en vroeg hem of hij hoorde wat de aanvoerder van VIOS steeds riep tegen zijn linksback.
“Ik heb het gehoord”, zei de scheids, waarvan ik uiteraard de naam allang vergeten ben. “Bij de eerstvolgende keer krijgt hij de rode kaart.”
Een paar minuten later gebeurde het weer. “Laat die k-neger ……….”, riep de man.
De scheids floot en stuurde hem van het veld. Dat was in de jaren tachtig. Toen was er ook al een scheidsrechter die dat niet pikte. Gewoon in de derde klasse zoveel van de onderbond. Met terugwerkende kracht: Hulde aan die moedige scheids!

En ja, het moet echt afgelopen zijn nu.

Gijs Eigenwijs

(bron: www.twentesport.com)