Wegdammers in het buitenland, een update

Corona. Het woord alleen al hangt je bijkans de keel uit. We deden kalm aan afgelopen voorjaar, waren attent, maar zitten een half jaar later alweer in een lockdown en ineens is het ook in Twente volop raak. Ook Hengevelde is bezocht door het virus. Verschillende Wegdammers zijn slachtoffer van het schrik aanjagende Covid-19. Wegdam Nieuws informeerde in het voorjaar bij geëmigreerde Wegdammers hoe de toestand in hun land en in hun contreien is. Dertien voormalige dorpsgenoten reageerden op onze vraag. Maar hoe is het nu. We vroegen hen dat weer. Vier van hen gaven gehoor aan onze vraag. Drie van hen meldden zich vanuit een Europees land, Ruben Sander beschrijft de huidige toestand in zijn land Thailand. Lees en zie de verschillen met ons eigen land en vooral met deze regio.

CONNY bCONNY GOORDEN-BEUKERT
De stand van zaken vanuit Haugsbygda Gursken in Noorwegen: 'Tot nu toe hebben wij hier haast geen nieuwe corona gevallen. Vorige week zijn er wel heel vaak getest, maar iedereen was negatief. Er kwam iemand van een grote boot en hij testte met een sneltest positief, daardoor moesten er veel mensen getest worden waaronder een hele basisschool in Larsens. Gelukkig was iedereen negatief. En na een nieuwe test van de man zelf bleek deze ook negatief te zijn. 
Alle buitenlandse werknemers die weer terugkomen naar Noorwegen worden getest en gaan in quarantaine tot de volgende test ook al is die test negatief dan nog moeten ze voor de zekerheid 10 dagen in quarantaine. Eigenlijk merken wij er hier niet zo veel van. Wij moeten nog steeds één meter afstand houden, feestjes thuis mogen tot 15 personen en buitenshuis tot 40 met toestemming. Verder is het goed handen wassen met antibac en wij hebben geen mondkapjes verplichting. In de grote steden heerst het wel weer.
Cijfers van de vorige week: 1079 nieuwe geïnfecteerden, 29 mensen op de ic’s en in totaal nu 278 doden.’

A. BriesenickANS BRISENICK-SCHREIJER
De stand van zaken in Molkenberg in Duitsland:
‘Wat ik lees over Hengevelde en Twente, is minder mooi. Hier bij ons in Molkenberg is het nog steeds zo, dat corona heeft de weg (nog) niet gevonden heeft naar ons kleine dorp. Wij horen hier bij de twee laatste gemeentes in onze regio, waar nog geen corona is. In Duitsland zelf zijn ondertussen veel hotspots ontstaan, bijzonder in Beieren en Noordrijn-Westfalen. Onze kanselier Angela Merkel en het Robert Koch Instituut hebben indrukwekkende, emotionele oproepen aan de bevolking gedaan: blijf thuis, maak zo weinig mogelijk contact, draag de mondkapjes en houdt afstand. Er wordt hard aan de eigen verantwoordelijkheid geappelleerd. Ik denk dat de maatregelen goed genoeg zijn, als iedereen er zich aan houdt.’

shirleySHIRLEY WOLTERINCK
De situatie in Munkfors (Zweden):
‘Met ons hier in Zweden gaat eigenlijk alles nog zijn normale gangetje. Het beleid dat we een paar maanden geleden hadden, geldt nog steeds. Dus wij gaan nog steeds gewoon werken en naar school en hoeven ook geen mondkapjes op.
Nog steeds geldt dat als je verkoudheidssymptomen hebt, je moet thuisblijven. Het enige verschil is dat er nu soms een coronatest wordt uitgevoerd. Als je verkoudheidssymptomen hebt kun je je laten testen, zodat als je geen corona hebt, je weer kunt gaan werken. Ik ken geloof ik niemand die corona heeft gehad en merk er weinig van. In restaurants moet je wat afstand houden tussen de tafels en op school wassen we vaker onze handen. Persoonlijk ben ik blij dat ik hier in Zweden ben nu in deze coronatijd. Ze gaan er hiervan uit dat iedereen zijn gezonde verstand gebruikt en verantwoordelijkheid neemt. Mijn ervaring is dat de mensen dat inderdaad doen en deze aanpak dus werkt.’

ruben sRUBEN SANDER
Een update van de corona-situatie in Phuket in Thailand.
‘Vergeleken met Nederland is de situatie in Thailand een stuk beter, eigenlijk weer normaal. Thailand was het land met de eerste corona-besmetting buiten China, dit was al op 13 januari. In de derde week van maart werd hier de noodtoestand en een lockdown afgekondigd. Dit betekende dat binnenlandse reizen niet meer waren toegestaan (je kon alleen binnen je eigen provincie reizen); ook zijn alle buitengrenzen gesloten (dat is nog steeds het geval), alleen een Thai en bepaalde groepen mensen kunnen Thailand in.
Horeca, shopping malls, scholen enz. werden allemaal gesloten, alleen supermarken en de groente/fruitmarkten bleven open. Groepsgrootte werd beperkt en verder werd het dragen van een mondmasker verplicht zodra je buitenshuis was. Als je naar een supermarkt gaat moet je jezelf registreren (dit kan op papier of door het scannen van een QR-code). Daarnaast werd er ook nog een avondklok ingesteld, van 23:00 u tot 05:00 u (binnen dit tijdsbestek mocht je dus niet buiten zijn). Omdat mensen nog steeds in groepen samenkwamen op de stranden werden deze dus ook gesloten.

De situatie werd streng gecontroleerd (elk district heeft een soort van GGD die bij je thuis komt kijken wie er allemaal aanwezig is). We hadden eigenlijk twee brandhaarden: Phuket en Bangkok. Op 10 april was het aantal positieve gevallen op Phuket zo hoog dat men de lockdown verscherpte op Phuket. Je kon alleen nog maar binnen je district reizen, wat feitelijk betekende dat je in een straal van zo’n 3-4 km rond je huis kon gaan (en alleen voor noodzakelijke trips).

Begin mei begon het aantal besmettingen te dalen en werden stapsgewijs de beperkingen teruggedraaid. Als eerste werden de beperking op Phuket opgeheven en al snel daarna werd de avondklok versoepeld. Half mei kon je weer tussen de provincies reizen (alleen over de weg, vliegen was nog niet mogelijk), maar je moest je wel eerst registreren (via een app en daarnaast ook nog op papier) en toestemming krijgen om een andere provincie binnen te gaan. Bij de provinciegrens werd dit gecontroleerd en moest je door een desinfectiestraat lopen.

Sinds half juni is eigenlijk alles weer normaal. Alle winkels en horeca zijn weer open, avondklok is opgeheven en reizen kan zonder beperkingen en binnenlandse vluchten zijn ook weer mogelijk. Wel is het nog steeds verplicht om een mondmasker te dragen als je buitenshuis bent. Ook in het vliegtuig is dit verplicht. In winkels en op luchthavens wordt je temperatuur bij binnenkomst gecontroleerd.

Door de reisbeperkingen kon ik niet naar kantoor (ik werk in Bangkok, maar ik ben in de weekenden thuis (ca. een uur vliegen vanaf Bangkok)) en heb van half maart tot half juni thuisgewerkt maar sindsdien kan ik weer gewoon naar kantoor.

Voor mensen die vanuit het buitenland Thailand binnenkomen geldt een quarantaine periode van 2 weken, dit is ‘echte’ quarantaine en betekent dat je 14 dagen opgesloten zit in een hotelkamer en meerdere malen wordt getest.

Al met al hebben alle beperkingen goed voor Thailand gewerkt en hebben we sinds vier maanden geen lokale besmettingen meer. Alleen bij mensen die vanuit het buitenland terugkeren worden nog besmettingen geconstateerd (gemiddeld zo’n vijf per dag). Totaal zitten we nu op zo’n 3.800 besmettingen en 59 doden (op een bevolking van 70 mln).

Economisch gezien is met name het wegvallen van het toerisme een grote klap voor Thailand, ongeveer 20% van de economie komt uit het toerisme. Toeristische trekpleisters als Phuket zijn compleet leeg en dat voelt best vreemd. Aan de andere kant, men ziet nu op veel eilanden de natuur weer herstellen. Allerlei vissen komen weer terug nu het een stuk rustiger is geworden.

Ook bij het bedrijf waar ik werk hebben we last van de crisis, hoewel het nu aardig goed gaat, blijft 2020 wel een jaar om snel te vergeten. We verkopen plastic spuitgietmachines en onze klanten maken allerlei plastic producten. We zien nu een grote vraag naar machine voor medische toepassing (corona test kits) en voor verpakkingen (iedereen bestelt afhaalmaaltijden). Dat heeft ons zeker geholpen om het jaar door te komen.
Internationaal reizen is eigenlijk nog steeds niet mogelijk en ik verwacht eigenlijk niet voor volgend jaar april weer normaal te kunnen reizen.

Gelukkig is in mijn directe omgeving (familie, vrienden) niemand besmet (geweest) met corona. Ik denk dat de aanpak van Thailand en belangrijker het opvolgen van de adviezen door de bevolking, goed heeft gewerkt. Niemand heeft hier bezwaar gemaakt tegen het dragen van een mondmasker. En doordat de beperkingen zeer snel zijn ingezet, was het snel onder controle. Probleem is dat men hier nu erg bang is om de grenzen weer te openen, men wil koste wat het kost voorkomen dat corona weer het land binnenkomt, maar een land dat zo afhankelijk is van toerisme moet op een gegeven moment besluiten om de grenzen weer te openen. Het komende hoogseizoen (nov-feb) zal waarschijnlijk ook als verloren kunnen worden beschouwd en dan is het nog maar de vraag of het toerisme in Thailand zich überhaupt nog volledig herstelt. Aan de andere kant biedt het ook de mogelijkheid om het massatoerisme te herstructureren.’