Kleur Bekennen onderneemt met Kitty Leemreize van Qlaver4

Kitty, de grote onbekende op de SIO lijst, de Hengeveldse ondernemersvereniging. Hoe gaan we dit gesprek in? Op de homepagina van haar website staat immers: “An effective leader is very good at listening. And it’s very difficult to listen when you’re talking. (Een effectieve leider is zeer goed in luisteren. En het is erg moeilijk om te luisteren als je aan het praten bent). Het vat goed samen wat haar bedrijf inhoudt:
Inzicht geven in het feit dat je als ondernemer en leidinggevende effectiever je doelen kunt bereiken wanneer je bewuster handelt en rekening houdt met zowel je eigen persoonlijkheid als die van de mensen waarmee je samenwerkt. Mensen zijn namelijk geneigd te handelen vanuit hun eigen perspectief, zonder zich echt bewust te zijn van de manier waarop een ander naar de wereld kijkt.
Inzicht geven in iemands eigen persoonlijkheid en leren inschatten wat voor type mens je voor je hebt. Kitty Leemreize, moeder van drie kinderen, nieuwsgierig naar het verhaal achter mensen bekent kleur:

Het gesprek vindt plaats op haar kantoor in het bedrijfspand Hengelandt aan de Goorsestraat 10. De laatste keer dat ik daarbinnen was ging je op de vrijdagavond naar de bank om geld te halen, voor het pintijdperk maar dat terzijde.
Bij de naam Kitty Leemreize zal menigeen in Hengevelde zich afvragen ‘Wie is dat?’. “Ja, ik mag nog wel wat zichtbaarder worden inderdaad” zegt ze zelf. “Iets wat nodig is om uiteindelijk met het inhoudelijke werk bezig te kunnen. Hetzelfde geldt voor acquisitie. Dan introduceer ik mij bij een bedrijf en dan vergeet ik soms concreet te worden. Ik ben oprecht nieuwsgierig naar het verhaal achter mensen en dan duik ik daar in. Waarom doen zij de dingen die ze doen en waarom doen zij andere dingen niet? Dan zie je soms dat mensen het zichzelf en elkaar onnodig moeilijk maken en dat vind ik zonde.
Hèt instrument om het gedrag van een ander te beïnvloeden is het aanpassen van je eigen gedrag. Om daar iets mee te kunnen zul je je daar eerst bewust van moeten worden en dat is precies waar ik de ondernemer bij help. De meeste mensen weten van zichzelf wel enigszins hoe ze in elkaar zitten, maar hoe dit precies tot uiting komt in het dagelijks handelen en welke resultaten dit heeft is vaak minder helder. Dit maak ik concreet, zodat je bijvoorbeeld gaat begrijpen waarom dingen niet altijd gaan zoals je ze bedacht had en waarom mensen niet altijd doen wat je had verwacht, terwijl je zaken toch duidelijk had uitgelegd. Als dit helder is, kun je je eigen gedrag bewuster gaan inzetten om je doelen te bereiken. Dit vereist wel een gezonde dosis zelfreflectie. Je kunt slim zijn, maar als je niet in staat bent om naar jezelf te kijken laat je veel onbenut”.
 
Kitty werkt veelvuldig met de online test Core Values Index (CVI). Deze meet als het ware hoe iemand in elkaar zit. Er komt een profiel uit dat bestaat uit vier ingrediënten. Iedereen heeft die in zich, maar in verschillende hoeveelheden. De ene persoon heeft veel van het ene ingrediënt en dan andere persoon veel van het andere ingrediënt. Op die manier heeft iedereen een uniek profiel. Hiermee kom je erachter met welke ‘bril’ op iemand naar de wereld kijkt en wat voor hem belangrijk is en wat hij minder relevant vindt. Ook wordt duidelijk wat iemand gemakkelijk af gaat, waar hij energie van krijgt en wat hem juist veel energie kost. Met deze informatie krijg je antwoord op veel vragen: Waar komt iemand het best tot zijn recht? Waarom loopt iemand steeds tegen hetzelfde aan in werk of privé? Waarom vindt iemand het lastig om met een bepaald (type) persoon samen te werken? Hoe motiveer je iemand optimaal? Vragen die essentieel zijn voor ondernemers en leidinggevenden.
Kitty, denk jij in die profielen als je iemand voor je hebt?
“Ja! Doordat ik zoveel met de materie bezig ben, leer ik steeds sneller de ‘ingrediënten’ te herkennen in mensen. Zonder ze in hokjes te willen plaatsen overigens! Vergeet niet dat ieder mens alles in zich heeft, maar alleen niet van elk ding even blij wordt. Zo ben ik zelf prima in staat om bijvoorbeeld mijn gewerkte uren bij te houden in een Excel-sheet, alleen word ik daar echt niet blij van, waardoor ik het nog geen week volhoud! En dat is niet erg, zolang ik maar geen werk doe waar dit soort dingen continu van me gevraagd worden. En iemand anders doet zoiets fluitend en vraagt zich af hoezo ik dat niet volhoud. De kunst hierbij is overigens dat je mensen die anders in elkaar zitten dan jij niet veroordeelt, maar leert zien waar hun toegevoegde waarde dan wèl zit.”
Kitty kan nog veel meer hierover vertellen, dus als je geïnteresseerd bent, kijk dan op haar website www.qlaver4.nl (zie daar ook informatie over haar workshop ‘Knowing me, knowing you’ ‘s avonds 21 januari in Hengelo) of kom langs voor een kop koffie of thee (bel haar voor een afspraak op 06-1109 2900).
Aantal medewerkers:
Ik ben zzp-er, heb dus geen personeel
 
Aantal uren met het bedrijf bezig per week:
Geen idee: elk moment van de dag waarop niets anders van me gevraagd wordt, ben ik (in mijn hoofd) bezig met mijn bedrijf. Het is mijn hobby.
 
Bedrijf slogan:
Van inzicht naar inzet
 
Wat wilde je als kind worden:
Geen idee.
 
Hoe ben je ondernemer geworden:
Na 8 jaar als consultant in de IT gewerkt te hebben, heb ik me jarenlang fulltime op het moederschap gericht. Toen de jongste bijna naar school ging, ben ik een coachopleiding gaan volgen uit interesse. Toen die opleiding klaar was, was starten als ZZP-er logisch. Om op mijn eigen tempo ervaring te kunnen opdoen èn om mijn werk gemakkelijker te kunnen combineren met mijn gezin.
 
Voordelen van het ondernemerschap:
Vrijheid en flexibiliteit. Je kunt zelf bepalen op welke manier je wilt werken, met welke mensen, op welke dagen en tijdstippen. Bovendien ben je vrij in het bepalen van de koers van je bedrijf. Flexibiliteit maakt dat je werk gemakkelijker kunt combineren met gezin (en alles wat daar bij komt kijken, zoals sport van de kinderen bijvoorbeeld) en bijvoorbeeld mantelzorg. Daarnaast zorgt het ondernemerschap voor persoonlijke ontwikkeling. Als je wilt dat je bedrijf groeit, zul je eerst als persoon moeten groeien.
 
Nadelen van het ondernemerschap:
Onzekerheid qua inkomen. En er wordt meer van je gevraagd dan alleen inhoudelijke kennis en kunde. Het ‘spel’ van ondernemen moet je goed leren spelen om de kans te krijgen je inhoudelijke werk te doen. Zonder klanten kun je immers niet aan de slag. Eigenlijk vind ik dit een voordeel, maar ik wil het toch hier noemen omdat dit wel belangrijk is om mee te nemen in je beslissing om wel of niet ondernemer te worden.
 
W aar richt je je nu specifiek op binnen het bedrijf:
Ik help ondernemers en leidinggevenden het antwoord te vinden op de vraag: welke rol speelt je persoonlijkheid in het wel of niet halen van je doelen? Iedereen heeft een eigen manier van denken en dingen aanpakken. Die manier is voor jezelf zo logisch dat je onbewust verwacht dat anderen op dezelfde manier redeneren en reageren. Maar zo werkt het niet! Het grootste deel van de tijd pak je zaken op dezelfde manier aan, terwijl niet elke situatie om dezelfde aanpak vraagt. Je kunt dus effectiever in je handelen worden als je je bewuster wordt van welke aanpak wanneer het best werkt. Daarnaast hebben de verschillen tussen mensen invloed op hoe samenwerking verloopt. Door te begrijpen waarom jij op jouw manier naar de wereld kijkt en de ander zaken heel anders ziet, kun je de samenwerking veel beter en dus productiever maken. Daarnaast zorgt kennis over je mensen ervoor dat je ieders talenten veel optimaler leert inzetten.
 
Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit
Zodra onze jongste (zoon van 10) naar school is, kan ik naar mijn kantoor in Hengevelde (bedrijfsverzamelgebouw Hengelandt) of naar een afspraak buiten de deur. Dat is elke dag weer anders. Om half 3 ’s middags ben ik meestal weer thuis omdat mijn zoon dan weer uit school komt. Vervolgens ga ik 3x in de week met hem naar Enschede voor zijn tennistraining. Dan neem ik mijn laptop mee en kan ik daar nog verder werken. Daarnaast werk ik ook wel eens ’s avonds, afhankelijk wat er in mijn agenda staat (bijvoorbeeld workshop of presentatie). En verder heb ik geen vaste routine en dat is precies wat ik bedoel met de flexibiliteit die je als zelfstandig ondernemer hebt! Ook helpt de rest van mijn gezin (echtgenoot en twee dochters van 17 en bijna 15) mee om flexibel te zijn. Als ik eens een hele dag of middag weg moet, vangen zij de jongste op.
 
Is er nog sprake van innovatie in deze branche:
Er gebeurt tegenwoordig veel online op het gebied van coaching en training. Mensen bieden online programma’s aan bijvoorbeeld of geven live online coaching en training.
 
Wat zijn de reacties als je uitlegt wat jouw doelstellingen richting een bedrijf zijn:
Mensen vinden het altijd een erg interessant onderwerp omdat iedereen herkent wat ik vertel. Niet alleen op zakelijk gebied, maar ook privé. Mensen zijn altijd nieuwsgierig naar hun eigen profiel (ik hanteer een online test die zeg maar ‘meet’ hoe je in elkaar zit). Wel merk ik ook dat nog niet elke ondernemer of leidinggevende de waarde inziet van meer inzicht op dit vlak. Juist omdat men zaken herkent, wordt ook vaak gedacht: ik weet al hoe ik het beste met die en die kan omgaan, mensen kennen me al, dus zijn ze aan mijn manier van werken gewend… dat klopt meestal ook wel, maar dan wordt over het hoofd gezien dat je relatief simpel veel effectiever kunt worden in je eigen handelen en in het samenwerken met je team. Dat is de reden dat ik graag 1-op-1 in contact kom met ondernemers, zodat we kunnen inzoomen op hun specifieke situatie en ik helder kan maken waar de mogelijke winst zit.
 
 Qlaver4; VAN INZICHT NAAR INZET