Kleur bekennen, tweede jaargang. Aflevering 50: Ritschie Rouhof

Hij is geboren in Diepenheim, maar al vanaf kinds af aan betrokken bij Hengevelde. Ritschie Rouhof (38), monteur bij het Goorse bedrijf Yalp, vader van drie kinderen, man van de Hengeveldse Wendy Grefte, vrijwilliger bij de voetbal en vanaf aankomend winter ook voorzitter van de Kulturele Werkgroep de Markering, werd geinterviewd voor de 50e Kleur Bekennen.
Een vriendelijke gezinsman die het hart op de tong heeft liggen, niet stil kan zitten en graag onder de mensen is, bekent kleur. 
(Door Arthur Schoneveld)

NAAM
Ritschie Rouhof, geen meerdere namen. Alleen dat was voor mijn ouders meer dan voldoende.

GEBOREN
21 december 1978 in Diepenheim aan de Haaksbergerstraat in Diepenheim op het oudershuis.

<<Micha en Ritschie in de jonge jaren

GETOGEN
Ik ben opgegroeid bij mijn ouders aan de Haaksbergerstraat in Diepenheim. Samen met mijn broer Micha. Toen ik een jaar of 7 was gingen we met onze ouders naar het Kagelinksbos. Toen mijn opa overleed, zijn we verhuisd naar ’t Holt en is mijn moeder begonnen met een ijscokist. Ik heb wel eens geholpen in de keuken bij ’t Holt, maar ik kwam er gauw achter dat dat niet iets voor mij was. Rond mijn 21e ben ik met Wendy gaan samenwonen in Diepenheim. Na een jaar of 5 daar gewoond te hebben, was er nog een plekje op de nieuwbouw. Daar hebben we een jaar of 10 gezeten en sinds afgelopen september wonen we in het huis dat voorheen van Martijn Tuinte en zijn gezin is geweest aan Het Markslag.

SPORT
Vroeger heb ik op de judo gezeten in Diepenheim, maar dit duurde maar een jaar of twee. Toen ben ik lid geworden van voetbalvereniging Diepenheim, maar dat was zo slecht georganiseerd waardoor we na twee jaar besloten bij WVV’34 te gaan voetballen. Enkele jaren heb ik nog in het 2e elftal gevoetbald met onder andere Tonnie Hartgerink. Onder Ate Relker heb ik nog enkele wedstrijden in het eerste gespeeld, hij zocht mensen die er hard ingingen ha ha. Sinds een jaar of twee voetbal ik niet meer, ik heb me gericht op het hardlopen. Dat doe ik elke vrijdag.

SCHOOL
Op de Christelijke basisschool in Diepenheim ben ik begonnen. Hier heb ik de hele school afgemaakt en vandaar uit ging ik naar de Mavo in Haaksbergen. Het laatste jaar mocht ik nog een jaar overdoen, het was een tijd dat je alles deed, wat niet mocht. Ik zat in een klas met Thom de Jong, Roy Tuinte, Jeroen Roordink en Vincent Ottenschot.
Toen begon ik aan de koksopleiding aan de Sumpel in Almelo. Ik moest, toen mijn ouders een week weg waren naar de stage van mijn broer in Schotland, een week op het hotel passen. Dat had ik echter niet doorgegeven aan school en dat resulteerde in de grootste bonje. Dat is geesccaleerd en toen was ik er een beetje klaar mee. Sleutelen vond ik ook wel mooi en zodoende ben ik de opleiding assistent-monteur gaan doen. Daarna monteur en éérste monteur. Dat was ook iets wat ik erg mooi vond. In mijn tweede jaar liep ik stage bij autogarage Haafkes in Goor. Daar ben ik blijven plakken en heb ik al met al tien jaar gewerkt.

BEROEP
Na de 10 jaar bij Haafkes wilde ik wat anders, want er kwam zoveel electronica bij de auto's kijken. Ik kwam op een open dag bij Yalp Sport & Spel in Goor die producent van speeltoestellen is. Dat leek me wel wat en daar heb ik een open sollicitatie ingediend. Ik mocht een keer langskomen en de eerste indruk leek het niet wat te worden, omdat ik uit de garagewereld kwam. Hier ben ik onderaan begonnen als leerling-monteur en nu ben ik hoofd-monteur. Zo heb ik destijds ook mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald.
Nu ga ik elke dag op pad met mijn vaste collega Dennis en plaatsen we in het hele land speeltoestellen.

VADER
Henk Rouhof (foto links) is in augustus 2011 op 63-jarige leeftijd overleden. Vroeger heeft hij veel gerookt en als gevolg daarvan kreeg hij last van de aderen, warna hij ook is gedotterd. Later scheurde er een maagnetje in zijn lichaam. Hierdoor kreeg hij een grote bult op de buik. We hebben hem vaak gezegd dat hij ermee terug moest naar de dokter, maar het duurde even voordat hij dit deed. Inwendig is dit gaan ontsteken en op een gegeven moment is de aorta gaan scheuren. Hij is wel geopereerd maar het was al misse boel. Op een avond kregen we bericht vanuit het ziekenhuis en de volgende ochtend stierf hij.
Mijn vader was een rustige man, hij was aan het werk in de bouw bij diverse bouwbedrijven in de buurt. Het was niet iemand die bij mensen deur plat liep. Omdat mijn broer Micha in het eerste speelde, ging hij wel bij WVV’34 kijken, verder hielp hij ook met de afwas in het hotel. Hij was altijd wel bezig maar geen man die overal bij betrokken was.

MOEDER
José Eijsink (foto rechts), bijgenaamd "Bekkedam" (64). Ze woont op het oudershuis, waar mijn opa een grond- en kraanverzetbedrijf had. Mijn moeder is de eigenaresse van ’t Holt.Ze runt het hotel al jarenZe is een echte workaholic en wil alles zelf regelen. Ze kan moeilijk iets uit handen geven en eigenlijk doet ze alles in het bedrijf. Voordat ze het hotel had, was ze kapster en hield ze vaak Tupperware-avonden. Daar was ze erg druk mee. Helaas heeft ze COPD waardoor ze niet teveel energie in het werk steekt, want dat vergt erg veel lucht. Mijn broer Micha werkt er gelukkig en die doet nu de dingen die zij niet meer kan.
Mijn ouders waren altijd erg druk met het werk, waardoor ik veel zelf heb moeten regelen. Daardoor moest ik al wel vroeg mijn eigen boontjes doppen, maar daar ben ik alleen maar beter van geworden. Hierdoor gingen we ook vrijwel nooit op vakantie.

BROER
Micha (40). Hij woont met zijn vrouw en de kinderen naast 't Holt. Hij werkt bij mijn moeder bij ’t Holt als kelner, maar eigenlijk doet Micha samen met mijn moeder vrijwel alles. Een jaar of 5 geleden is hij vertrokken naar Jakarta. Via internet had hij zijn huidige vrouw Myra ontmoet en op dat moment was hij wel klaar met de horeca. Vervolgens is Micha een keer daar geweest, zij is hier een keer geweest en toen heeft hij de keuze gemaakt daar te gaan wonen. Micha heeft geprobeerd een project op te zetten met pannavoetbal. Dat is helaas niet geworden wat hij voor ogen had. Op een gegeven moment heeft hij besloten terug te keren naar Nederland. In de jaren dat hij daar zat heeft mijn broer met Myra twee dochters gekregen. Uit een vorig huwelijk had zij nog drie kinderen, waarvan de oudste met Myra en hun twee dochters in Nederland woont.
We kunnen het goed vinden met elkaar. Qua muziekkeuze verschilden we eerder enorm, maar later vond ik net als hij ook de geheime zender mooi. We kochten samen singles en draaiden zelf veel. We weten wat we aan elkaar hebben en ik spreek hem vrijwel dagelijks.

<<Wendy en Ritschie

PARTNER
Wendy Grefte (36), geen Rouhof. We zijn wel getrouwd, maar ze heeft haar eigen naam gehouden. Vanaf de mooie datum 16-6-1996, dat is met de Zomerfeesten Hengevelde dus 21 jaar alweer! Ze komt uit huis bij Grefte aan de Diepenheimsestraat, bij haar ouders Toon en Agnes.
Wendy zit op de salarisadministratie bij het ZGT in Hengelo. Daar werkt ze al vanaf haar schoolperiode.
Ze is een rustig en is een hardwerkende moeder. Ze is ook druk met onze drie kinderen en we zitten over het algemeen wel op één lijn.

KINDEREN
Zoon Ravi (8), dochter Kenza (6) en Yinthe (4). Ravi is een zorgzame jongen, hij wil andere kinderen graag helpen. Hij heeft een passie voor voetbal. Samen met mij gaat hij ook graag naar FC Twente waar we een jaarkaart hebben. Hij is druk, maar dat zijn al onze kinderen wel.
Kenza speelt veel met de vriendinnetjes en ze zit nu ook op de handbal. Ze mag graag veel dansen en hier kan ze de energie wel in kwijt. Onderling heeft ze wel eens bonje met Ravi, maar later is het ook wel weer koek en ei.
Yinthe is de jongste en zij wil graag de anderen nadoen. Ze zit nog niet op een sport en zit net in de leeftijd dat ze het fietsen heeft ontdekt. Ze wil graag net zo goed zijn als de broer en de zus. Ze speelt verder leuk met de broer en zus.
Alle drie de kinderen mogen graag naar oma toe. Hier krijgen ze natuurlijk van alles. Oma vindt het ook erg leuk om te doen, dus dat zit allemaal wel goed.

PERSOONLIJKHEID
Zelf ben ik een druk type. Ik kan slecht stil zitten en ben ook altijd bezig. Als ik ergens aan begin moet het ook gelijk klaar zijn. Bij huis ben ik veel bezig zoals onlangs toen ik een stuk bij het tuinhuis aan heb gezet en met het televisiemeubel dat nu in de woonkamer staat. Op mijn werk is het net zo. Ik kan in de pauze ook slecht stil zitten, daarom ga ik ook graag snel weer aan het werk.
Verder ben ik wel een zorgzaam type, dat heeft Ravi van mij denk ik. Ik bied een ander graag de helpende hand. Het werken heb ik dan ook van mijn moeder denk ik.

WAT AAN MEZELF VERBETEREN
Dat ik iets minder hard praat denk ik. Ik heb een luide stem maar dat zal wel in de genen zitten, want mijn kinderen hebben dat ook.


Oma José met Ravi en Kenza bij Sinterklaas

IN WERELD VERBETEREN
Dat is misschien afgezaagd, maar de aanslagen van tegenwoordig moeten natuurlijk afgelopen zijn. Je moet met elkaar genieten van het leven, want je bent er maar even.

ERGERNISSEN
Als mensen smakken met eten. Dat is denk ik een tik van mij. Verder mensen die er niet tegen kunnen dat je een andere mening hebt dan zij. Dat is irritant. Verder stoor ik me niet aan zoveel dingen.

(Favorieten)
HOBBY’S
Ik mag graag knutselen bij huis. Eerder had je de geheime zender maar sinds we kinderen hebben is dat wel gebeurd. Sinds dit jaar ben ik leider van de E3, waarin Ravi speelt. Dit doe ik samen met Matthijs Asschert en Marcel Nijhuis.

BOEK
Ik lees geen boeken. Verslagen van school kopieerde ik al en boeken heb ik nooit gelezen. Het bleef voor school beperkt tot de inleiding en de achterkant.

MUZIEK
Ik ben wel een beetje allround geworden. Onlangs nog naar Pinkpop geweest. Hardrock vond ik vroeger erg mooi en geheime zender zoals ik zei. Tegenwoordig ben ik wel wat meer allround geworden.

ETEN
Varkenshaas en entrecote denk ik. Een mals stukje vlees gaat er elke dag wel in.

LAND
Met het werk ben ik naar Finland geweest, dat vond ik erg mooi. Daar zijn we met de rendieren en husky’s op pad geweest. Dat was erg gaaf. Verder ben ik niet zo van het vliegen, ik kan er moeilijk in stil zitten dus heel ver weg ga ik niet.

STAD
Moeilijke vraag, ik kom niet zoveel in de stad. In Enschede ben ik het meest geweest, dat is een leuke stad om te komen.

DIER
Hond. We hebben zelf een hond genaamd Dessel, een ruwharige Jack Russell.

POLITIEKE PARTIJ
Ik heb op de PVV gestemd. Ik sta niet achter alle standpunten, maar er moet wel een keer verandering komen. Het zijn verder allemaal ja-knikkers en er komt weinig van terecht. Dan wordt je als PVV de tweede partij van Nederland en dan wil vervolgens niemand met je regeren…

TV-PROGRAMMA
Ik kijk meestal met de kinderen mee. Ik ben geen filmfreak dus kijk ik verder eigenlijk alleen naar Fox Sports. Af en toe met de kinderen naar de bioscoop, vind ik wel erg leuk.

SPORT
Voetbal. Sinds een jaar of 5 hebben we daar een seizoenkaart. Ravi gaat nu ook drie jaar mee en dat is altijd erg gezellig. Jeroen Luttikholt en Jeroen Rosink gaan ook altijd mee naar de Grolsch Veste.

AUTO
Eerder waren dat altijd Volkswagen en Audi. Die hadden mooie modellen en ik werkte er dagelijks mee bij Haafkes. We hebben een Ford S-Max maar die maakt binnenkort plaats voor een Opel Astra.

WAAR MOGEN WE JE VOOR WAKKER MAKEN
Een barbecue. Daar hou ik enorm van!

TOEKOMST
Ik hoop gezond. We hebben onlangs een nieuw huis gekocht. Ik hoop dat we daar ons leven goed voort kunnen zetten. Dit huis is en nieuwe uitdaging en wellicht komt er later nog weer een nieuwe uitdaging.

LEVENSMOTTO
Geniet van het leven, je bent er maar even. Zelf ben je veel aan het werk, maar je moet er wel bewust van zijn dat het niet alleen draait om werken. Je hebt een gezin en drie gezonde kinderen, daarom moet je ervan genieten.

Dilemma's
HENGEVELDE OF DIEPENHEIM
Hengevelde. Diepenheimers zijn qua karakter heel anders. In Hengevelde kom je er denk ik wel moeilijk tussen. Ik heb hier veel zoals de vrienden en voetbal. Ook de ouders van Wendy wonen hier dus daarom ga ik voor Hengevelde.

ZOMER OF WINTER
Ik vind allebei mooi. Hoewel ik niet ga schaatsen of skien ga ik toch voor de winter. Ik vind het wel mooi om in de sneeuw te wandelen.

FINLAND OF ITALIE
Finland. Het is wel een duur land, maar hier zou ik met de kinderen nog wel heen willen. De kerstman komt er vandaan en als je dan met de kinderen er bent lijkt me dat erg leuk om mee te maken.

MET ANDEREN OF OP JEZELF ZIJN
Met anderen. Ik ben graag onder de mensen om een praatje te maken. Ook anderen de gek aansteken past me wel.

OP VAKANTIE OF THUIS BLIJVEN
Op vakantie. Dit jaar gaan we naar Frankrijk naar het meer van Annecy.

BUITENAF OF BINNEN DE BEBOUWDE KOM
Nu wel binnen de bebouwde kom, maar vroeger was dat wel anders. Het was altijd wel mooi rustig, maar nu met de kinderen is het hier prima wonen in de wijk. Om kinderen over de grote straat te laten fietsen en ze veel ophalen. Nee, dan geef me maar binnen de bebouwde kom.


De twee dochters


Italië 2016 met het hele gezin


De sleutel van het nieuwe huis is binnen

In Kleur Bekennen schetsen we aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.