Kleur Bekennen, tweede jaargang. Aflevering 54: Jan Boomkamp

Jan Boomkamp, over enkele maanden wordt hij 70. Vele generaties Hengeveldenaren heeft hij helpen groot brengen, met zijn correcte, gezellige, maar op zijn tijd ook strenge lessen. Opgegroeid in Hertme, gevoetbald in Saasveld, maar het werk waar hij ook grote liefde Joke leerde kennen, zorgde ervoor dat hij geworteld is in Hengevelde. Naast zijn werk was hij onder meer 20 jaar lid van Amuzant en tevens penningmeester. Inmiddels is hij gepensioneerd, maar hij verveelt zich nog geen moment.
Jan Boomkamp, iemand die graag onder de mensen is, bekent kleur.
(Door Arthur Schoneveld)

NAAM
Jan Boomkamp.

GEBOREN
Op 10 oktober 1947. Alle kinderen bij ons thuis zijn geboren op het ziekenhuis in Hengelo, maar kom van oorsprong in Hertme. De buurman woonden echter in Saasveld, we zaten op de grens.


GETOGEN
In Hertme. In de jaren 50 ben ik daar opgegroeid. Het was een hele mooie tijd. We hadden thuis een boerderijtje met een stuk of twaalf koeien, wat varkens en kippen. Pa was timmerman. Samen met opa had hij een aannemingsbedrijf. Pa en opa hadden veel werk voor de Hengelose Bierbrouwerij, welke veel grond bezat in de omgeving Hertme. Ik hielp pa wel eens met pannen leggen en verder besteedde ik mijn vrijheid met het zoeken naar kievietseieren. Helaas vond ik ze niet altijd. In de plaats hiervoor pakte ik stiekem kraaieneieren zodat het leek dat ik wat gevonden had, haha.

SCHOOL
Ik ben begonnen op de Sint-Aegidiusschool in Hertme, de lagere school in Hertme. Hierna ben ik naar de ULO in Hengelo gegaan, deze heb ik afgemaakt. Vervolgens naar de Mgr. Hoogveldkweekschool in Hengelo, de huidige Pabo welke ik ook afrondde.

BEROEP
Na mijn schooltijd heb ik een half jaar als invaller aan de lagere school in Saasveld gestaan. Ik wilde vervolgens niet in militaire dienst. Ik zocht daarom een school waar ze moeilijk aan leerkrachten konden komen. Dat was schijnbaar in Hengevelde het geval. Daar had ik om die reden de garantie dat ik niet in dienst hoefde. Ik ben er op 27 september 1970 begonnen. Toevallig kwam er diezelfde dag ’s avonds iemand van de Saasveldse school aan de deur of ik daar niet wilde beginnen, echter had ik Hengevelde mijn woord gegeven. Dat heb ik 40 jaar volgehouden en ik heb er altijd met veel plezier gewerkt. Nu ben ik al zeven jaar bij huis, ik kon met prepensioen.

VADER
Johan Boomkamp, geboren in 1907 in Hertme. Hij was een hardwerkende rustige man. Streng maar rechtvaardig. Van mijn vader hoor je niet veel verhalen. Hij deed alles wat hij moest doen en had hart voor de zaak, zijn eigen timmerbedrijf. De negen monden moesten gevoed worden en daarom werkte hij veel. Pa deed naast zijn eigen werk ook veel onderhoud voor de kerk.
Op 61-jarige leeftijd is hij gestorven tijdens het snoeien van de heg, hij kreeg een hartaanval. Vlak ervoor had ik nog met hem aan tafel gezeten. Mijn moeder bleef met negen kinderen thuis achter.

<<Jan en zijn moeder tijdens zijn huwelijk  in 1976

MOEDER
Truus Boomkamp-Schabbink, geboren in 1915 in Hertme, tegenover het openluchttheater. Ik lijk veel op haar qua doen en laten. Daar zat meer gezelligheid in dan in mijn vader. De ongetrouwde zus van mijn vader woonde ook thuis, zij hielp ook overal mee. Naaien, de kinderen opvoeden en ga zo maar door. Samen met mijn moeder moesten ze de boel regelen, maar dat ging niet altijd even makkelijk. De twee vrouwen moesten er met elkaar maar uitkomen in die tijd. Dat is nu niet meer mogelijk denk ik. Op 50-jarige leeftijd is ze alsnog getrouwd. Hoe dat ging was een mooi verhaal. Meester Assen uit Azelo kwam aan de deur. Die had via via gehoord dat er nog een vrijzelle dame in Hertme woonde. Hij kwam bij ons aan deur en gaf aan dat hij op zoek was naar een moeder voor zijn kinderen, omdat zijn eigen vrouw overleden was. Dat leek mijn tante wel wat. Heel bijzonder en zo kregen we ineens een neefje en een nichtje erbij!
Moeder was blij dat mijn tante het huis uit was, eindelijk was ze samen met haar man. Pa overleed niet veel later, dus veel heeft ze er niet aan gehad.

BROERS
Ik heb vier broers en vier zussen. Hennie is de oudste broer (71), daarna kwam ik. Toen volgden Harrie (68), Theo (67) en Tonnie (62). Hij is de jongste en werkt nog bij Ten Dam in Delden.
De vier zussen heten Dinie (66), Ans (64), Marjan (60) en José (59).
Hiervan hebben er drie bruine ogen (Jan, Theo en Marjan), de rest heeft blauwe ogen. Degene met de bruine ogen hebben het karakter van moeder, degene met de blauwe ogen lijken meer op vader. Wel grappig.

PARTNER
Joke Boomkamp-Nales (67). Ze is afkomstig uit Groenlo. Een hele lieve echtgenote! Ze heeft ook altijd in het onderwijs gezeten. Ik stond aan de Petrusschool, Joke aan de Paulusschool. Omdat we allebei wel eens pleinwacht hadden, zagen we elkaar. Op vrijdag was op de Paulusschool altijd een borrel waar ik naartoe ging. Daar zagen we elkaar en zo leerden we elkaar beter kennen.
Dat was een leuke tijd. Op 24 januari 1976 zijn we getrouwd bij ‘t Hölscher in Saasveld. Theo Escher heeft ons getrouwd, die hier in Hengevelde op zondag nog de dienst doet in de kerk (hieronder het bruidspaar op de foto).

KINDEREN
Thijs (38) is onze zoon. Hij is getrouwd met Ilse Leusenkamp. Ze wonen in Haaksbergen.
Ze hebben twee kinderen, Karsten en Manouk. Thijs geeft Nederlands aan het AOC in Almelo.
Hij heeft het karakter van Joke, een rustige harde werker. Hij is overigens wel erg handig. Hij heeft een oud huis gekocht en dit helemaal opgeknapt. Van tegelzetten tot het aansluiten van elektriciteit, hij regelde het allemaal zelf.

<<Thijs met zijn gezin

Barbara (33) is onze dochter. Ze woont samen met Mark Bloos in Colmschate. Barbara is muziekdocente aan het Thijcollege in Oldenzaal. Ze hebben geen kinderen.
Ze heeft meer het karakter van mij en is altijd nadrukkelijk aanwezig, maar ze is wat gevoeliger dan ik. Ook is ze heel open en amicaal en mag graag mensen om zich heen hebben.

Barbara met Mark>>

SPORT
Ik heb vroeger veel geschaatst, ook in wedstrijdverband. Ooit was ik nog kampioen van de ULO. Drie keer in de week hadden we training in die tijd. Tevens voetbalde ik bij Saasveldia in het eerste elftal. In mijn laatste seizoen ben ik kampioen geworden. Tot afgelopen jaar zijn ze nooit meer kampioen geworden.
Vervolgens gingen we in Hengevelde wonen en ben ik een jaar later bij WVV’34 gaan voetballen. Dat heb ik nog een jaar of drie gedaan en toen ik stopte was ik nog twee jaar leider van het vijfde.

Later heb ik nog getennist, met onder andere Jacques Koedijk, Tonny Pelle, Geit Kamp, Johan Semmekrot. Dat was altijd super, ook een leuke tijd.


De kleinkinderen Karsten en Manouk

PERSOONLIJKHEID
Ik ben een vrij open persoon, ik omschrijf mezelf als spontaan. Verder moet een ander daar maar over oordelen, denk ik. Wel mag ik graag mensen om me heen hebben.

WAT MOET IK AAN MEZELF VERBETEREN
Soms heb ik misschien te snel een oordeel over anderen. Eerst denken, dan doen.

WAT MOET IN DE WERELD VERBETEREN
Dat mensen verdraagzamer moeten zijn. Ik zie graag meer gezelligheid.

ERGERNISSEN
Ik erger me niet zo heel gauw.

Favorieten
HOBBY’S
Bridgen vind ik erg leuk om te doen. Ik ken alle kaartsoorten wel, maar bridgen is mijn favoriet. Ook een dagje de natuur in fietsen mag ik graag doen met Joke. Ook tuinier ik graag in de eigen groentetuin en in de de bloementuin om het huis ben ik regelmatig.

BOEK
Ik lees wel de krant, soms meerdere, maar boeken lezen is aan mij niet besteed. Op de kweekschool moest ik boeken lezen, een aantal schrijvers vond ik super. Daarna heb ik zelden een boek gelezen.

MUZIEK
Eigenlijk alle muziek van de jaren 70, 80.

ETEN
Spareribs vind ik erg lekker. Ook wild mag ik graag eten. Groente uit eigen tuin is natuurlijk ook erg lekker!

LAND
Duitsland is mijn favoriete land. In het voorjaar zijn we naar Madeira geweest, een erg mooi bloemeneiland. België, Ierland zijn ook erg mooie landen.

STAD
Assen. Hier zijn Joke en ik al wel vijf, zes keer geweest. In hartje Assen boeken we dan een hotel. Musea, winkelstraten en prachtige fietsroutes heb je in die omgeving.

DIER
De tuinvogels. Ook een hond vind ik mooi, die hebben we jaren gehad. Maar ik kan best zonder hoor.

POLITIEKE PARTIJ
CDA. Dit is voor mij een middenpartij. Ik ben niet uitgesproken links of rechts.

TV-PROGRAMMA
Studio Sport op zondagavond. De samenvattingen vind ik mooi om te zien. Hele wedstrijden kijk ik niet.

SPORT
Nog steeds voetballen en schaatsen. Ook de Tour de France volg ik graag, hier speel ik dan ook altijd mee met de poules.

AUTO
Nissan Qashqai, een mooie auto van Nissan Lesscher. Een ruime auto met hoge zit.

WAAR MOGEN WE JE VOOR WAKKER MAKEN
Eigenlijk nergens voor….. Maar bij nader inzien een schepijsje met vruchten!

TOEKOMST
Die zie ik zonnig tegemoet. Waar we wonen, vind ik het super. Ik hoop dat we lang gezond mogen blijven.

LEVENSMOTTO
Geniet van het leven, pluk de dag.

HENGEVELDE OF SAASVELD
Hengevelde, uit Saasveld ben ik al 50 jaar weg.

ZOMER OF WINTER
Zomer. Dan is alles groen en bloeit alles.

NEDERLAND OF DUITSLAND
Nederland, dat heeft alles wat ik graag zie. Een mooi land.

MET ANDEREN OF OP JEZELF ZIJN
Graag met anderen. Ik ben een gezelschapsmens. Dat vind ik erg belangrijk. Desondanks kan ik prima een dag in de groentetuin alleen zijn.

HET HUIDIGE ONDERWIJS OF HET ‘OUDE’ ONDERWIJS
Ik ben al wat jaren weg. Van elke docent leren de kinderen wat. Niet iedereen van elke generatie heeft het juiste in zich. Van iedereen moet je het goede meenemen en iedereen doet het anders.
De kinderen zijn veranderd, het onderwijs is veranderd. Ze leren nu andere vaardigheden dan vroeger.
Wat je nu ook ziet is dat kinderen niet meer goed kunnen schrijven, zo zegt de inspectie. Het nette schrijven zoals vroeger, dat leren ze niet meer. Dat komt doordat de vaardigheden meer op het digitale gericht zijn. Je moet je aanpassen aan de omstandigheden laten we maar zeggen.


Het kampioenselftal van Saasveldia 1, Jan staand uiterst rechts


Amuzant in ide jaren 90, de vereniging vierde hoogtij. Jan bovenaan staand, opnieuw uiterst rechts