Kleur bekennen onderneemt: aflevering 2 Ronnie Rouweler

Door een samenloop van diverse omstandigheden begon Ronnie Rouweler voor zichzelf een bedrijf in ‘de metaal’. Op dit moment staat hij voor een grote uitbreiding, want wie tussen Hengevelde en Bentelo richting de Dorreweg kijkt, ziet dat er de afgelopen maanden een grote hal is verrezen, het hagelnieuwe paradepaardje van Rouweler Las- en Machinetechniek. De oude werkplaats waar vader Johan voorheen zijn varkens hield, werd te klein. Ronnie gaat vanuit de nieuwe hal zijn bedrijf verder ontwikkelen en zaterdag staat de feestelijke open dag op de planning. Een hardwerkende ondernemer die in Hengevelde op zijn plek is en altijd duidelijk is in zijn doen en laten, bekent kleur. Namens Wegdam Nieuws stelt Arthur Schoneveld deze energieke ondernemer nader aan u voor.

In het midden Ronnie Rouweler, 46 jaren jong. Hij woont op het ouderlijk huis samen met Krista (49).
Zoon van Johan (†2007) en Ria, broer van Brigitte en Erwin. Vader van drie kinderen: Elke (17), Rick (14) en Joost (12). Oprichter en eigenaar van de firma ‘Rouweler Las- en Machinetechniek´.

 “Hengevelde is heel laagdrempelig, dat is de kracht” 

Startdatum bedrijf
11 november 1999 heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Aantal medewerkers
Twee vaste mannen full time in de werkplaats, twee dames werken deeltijd op kantoor en we hebben nog twee zaterdagkrachten aan het werk.

Aantal uren ermee bezig
Soms zeggen ze wel eens dat ondernemers 24/7 ermee bezig zijn, maar dat ben ik denk ik ook wel. Zelfs zondagmorgen even lekker aan de slag, geen telefoon bij me, de geheime zender erop en lekker ‘knutselen’. Van je hobby moet je je werk maken, anders doe je zoiets niet, denk ik. Mooie producten vind ik belangrijker dan een serie standaard hekjes of 1000 beugels. Dat vind ik eigenlijk niets, hoewel je die klussen er wel bij hebt zitten.

Bedrijfsslogan
"Een echte slogan hebben we niet, maar kwaliteit leveren vind ik heel belangrijk. Mooie producten maken is belangrijk. Massa maakt kassa zeggen ze wel, maar daar heb ik geen aardigheid aan."

Wat wilde je je als kind worden
Eigenlijk heb ik altijd gezegd dat ik boer wilde worden in Canada. Maar ja, hier was ik altijd met 10 minuten bij café de Witte, dat wilde ik niet missen, haha. Nee, gekheid. Er kwam zoveel bij kijken om te gaan boeren in Canada en we waren hier immers maar een kleine boerderij, dus de mogelijkheden waren al minder aanwezig."

Hoe ben je ondernemer geworden 
“Mijn oud-werkgever in Bornerbroek zat met een probleem. Zijn broer, die ook werkzaam was binnen het bedrijf, kreeg spijtig genoeg lichamelijke problemen. s’ Avonds werkte ik al veel in de schuur en had al een idee om mogelijk voor mezelf te beginnen. Het bedrijf uit Bornerbroek bood mij 1000 uur werk aan. Dus heb ik toen de stap gezet om voor mezelf te beginnen. Aangezien mijn vrouw zwanger was, was dat wel een spannende tijd. Een jaar later is mijn vader met de varkens gestopt, waardoor ik meer werkruimte kreeg. De muren in de varkensstal werden opgehoogd en dit gedeelte werd bij mijn werkplaats aangetrokken. Helaas is pa in 2007 overleden. Soms zou ik nog graag met hem overleggen over hoe ik sommige dingen aan zou kunnen pakken, maar dat is helaas niet meer mogelijk. Na zijn overlijden hebben we zijn timmerwerkplaats veranderd in werkruimte voor mijn metaalbedrijf. 
In 2014 kwam er veel werk en deed ik alles nog alleen. Maar dat ging niet meer en ik besloot personeel aan te nemen. Twee full time krachten zijn er bijgekomen in de werkplaats en twee dames op kantoor. Niet zo gek lang geleden stonden we voor een keuze: wat willen we met het bedrijf? We groeiden uit ons jasje en moesten kiezen. We kozen ervoor om een nieuwe hal te bouwen. Deze bouw is onlangs afgerond. Aanstaande zaterdag is de open dag, waar iedereen van harte welkom is. Dan kan iedereen zien wat wij te bieden hebben!”

Voordelen van het ondernemerschap: 
“Je bent veel vrijer dan wanneer je in loondienst werkt. Ik vind het mooi om alles zelf te doen, inkopen, verkopen, je zit met klanten om tafel. En je komt ook op plaatsen waar je anders nooit was gekomen.”


Ronnie met de twee vaste medewerkers in de nieuwe werkplaats.

Nadelen van het ondernemerschap:
“Veel verplichtingen. Je kan niet de deur achter je dichttrekken en maandag weer terugkomen.”

Waar richt je je nu specifiek op binnen het bedrijf? 
“We proberen ons meer te richten op gespecialiseerde laswerkzaamheden (volgens de normen: 1090 en 3834). Niet het standaard werk om het zo maar te noemen. Daar zit voor ons meer de uitdaging in. We doen ook kantwerk en plaatbewerking, maar dat is niet de hoofdmoot. Samen producten ontwikkelen en maken met andere bedrijven, komt ook veel voor. Via collega-bedrijf Doeschot hebben we nog een mooie klus in de haven van Rotterdam gedaan, een kraan die 20 meter langer moest worden. Dat is gespecialiseerd werk waar we Doeschot mooi mee konden helpen, een mooie samenwerking. Dat is denk ik ook wel de kracht van Hengevelde, laagdrempeligheid en veel samen doen.”

Mis je nog een onderneming binnen Hengevelde? 
“Volgens mij is het meeste binnen Hengevelde wel aanwezig. Horeca vind ik ook belangrijk binnen een dorp. Ik hoop dat dat zeer zeker blijft. Er mogen ook wel lasbedrijven bijkomen, maar daar zijn er al heel wat van binnen ons dorp. Ik zie het namelijk niet als concurrenten, maar als collega’s. Samen kun je veel bereiken. Voor de overige metaal bedrijven in Hengevelde doen we al veel laswerkzaamheden. En dat verloopt goed en prettig."

Helpt je familie in de zaak? 
Iedereen helpt wel mee in dit bedrijf. Er zijn namelijk heel wat koffiekoppen die worden gebruikt. Mijn moeder maakt nog de kantine schoon en bevoorraadt de boel. Verder springen ze allemaal bij. Ook de kinderen helpen mee als het kan en mogelijk is. Zoon Rick is ook steeds meer te vinden in de nieuwe werkplaats. Waar ik zeer van geniet.