donderdag, 09 mei 2019 05:35

Pieter Column: Dodenherdenking: Vrede en bevrijding een blijvend verlangen

Geschreven door

Ook dit jaar verzamelden zich weer veel mensen op 4 mei bij de kerk, voor de dodenherdenking. Jong en oud stonden twee minuten stil om de gevallenen van oorlog(en) en vredemissies, te gedenken. Rond het bronzen vredesbeeld, dat in 1985 gemaakt werd door Bert Nijenhuis. Een halfzittende figuur dat weer omhoog probeert te komen. Aan de voorzijde van het voetstuk, dat aan de achterkant doorloopt, vermeldt een driehoekige bodemplaat van natuursteen het oprichtingsjaar en in hoofdletters: “Vrede en bevrijding een blijvend verlangen.” Vaak heb ik bij dit monument gestaan. Zelfs wel eens een visjes gegeten op een marktdag bij het monument. Maar de teksten bij het monument worden vaak over het hoofd gezien. Hoewel ze wel heel sprekend zijn. Zo ligt er voor het monument een ronde gedenkplaat in de bestrating met de jaartallen 1945- 1995 met het opschrift: 

“Wie dood en geweld gedenkt, wil vrijheid en vrede bewaren.”

Woorden, muziek en stilte creëerden een gepaste sfeer bij ons oorlogsmonument. Tijdens de twee minuten stilte hoorde ik alleen vogels vrolijk kwetteren. Zij konden het niet laten!

Ik vlieg weg......(met de vogels)
Pieter Column

Laatst aangepast op donderdag, 09 mei 2019 08:56
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.