Pieter Column; De Plezierige Petrusshow (40)

Plezierige Petrusshow schittert als gezellig geslaagd alternatief voor het traditionele “kroamschudd’n in Hengevelde

Toen ik begon met deze column moest ik even denken aan het begin van mijn “Column Tijdperk”. Met mijn drone vlieg ik al bijna veertig keer over Hengevelde en omstreken. Steeds op zoek naar namen, nieuwtjes en bijzonderheden. Scherpe luidsprekers van mijn “luchtacrobaat” hebben veel wervelende wetenswaardigheden ontvangen.
Maar bij het schrijven van deze column kon ik mijn drone gewoon thuisblijven in zijn hangar. Gewoon omdat ik vanuit mijn luie stoel de hele dag kon genieten van de Petrusshow. Het werd een wervelende show met heel veel verrassingen. Centraal stond de wensboom bij de ingang van de kerk. D.J. Bart Eshuis heeft als een volleerd entertainer muziek, gesprekken en verrassingen met een “kerstsausje” besprenkeld.
De uitzending, in samenwerking met Hofstreek FM, begon om 10.00 uur. Maar ja, ik had het niet goed gelezen. Daarom nuttigde ik mijn ontbijtje al om 9.00 in afwachting van de bijzondere uitzending vanuit Bethlehem dorp Hengevelde. En wachten duurt lang. Maar ik was niet de enige. Juf Susan, met heel veel Hengeveldse roots, zat ook te vroeg in afwachting van wat zou gebeuren.

De Petrusshow werd elk uur ondersteund door leerkrachten van de Petrusschool. Met verve vervulden zij de rol van sidekick: assistent van de vaste presentator Bart. Je kon horen dat de juffen graag praten en prachtige muziekjes en verhaaltjes hadden opgenomen met hun klas. Afwisselend waren ook hun muzikale voorkeuren. Juf Elly koos voor het wereldwijde kerstlied van Herman Finkers. Het grappige was dat het werd gezongen in het Twents. Dat had ik zo nog nooit gehoord. In zijn kersthit “Kroamschudd’n in Mariaparochie” zingt hij het in hoog Nederlands. Maar het was een mooi begin van “Kroamschudd’n in Hengevelde” via de Petrusshow op de radio. Verrassend was ook een telefoontje van de dochter van juf Miriam vanuit Londen. Onverwacht werd zij in de uitzending getoverd. Maar gelijk kwam er letterlijk een kink in de kabel. De uitzending werd onderbroken en ik hoorde even niets. De Brexit was zeker debet aan deze stagnatie. Na een korte knipoog van Boris Johnson was de uitzending weer in de lucht. Over verrassingen gesproken! Bijzonder was ook de inbreng van directeur Dineke Hek. Zij sprak waarderende woorden naar de Ouderraad, de leerkrachten en de kinderen van de Petrusschool. Ook conciërge André Leferink ontving een waarderende kerstpluim. “Hij zorgt dat het in en om de school schoon en netjes is. De juffen staan in de rij voor zijn gunsten”.

Natuurlijk was de uitzending vooral een verzoekplatenprogramma. Voor 10 euro hoorde ik heel veel verschillende platen. Plaatjes voor het goede doel! Van Wham, Heino en een zeer actuele kersthit van de Snolle Bollekes. Nooit van gehoord maar het zinnetje “beuk de ballen uit de boom, alle lampjes in de knoop” suist nu nog voortdurend door mijn hoofd.
Het radioprogramma kende naast de verzoeknummers en de bijdragen van alle groepen van de Petrusschool ook nog een veiling, het geluidenspel, een twinkelend Twents kerstverhaal, live optredens en een verslag van de racende, razende reporters on tour in Hengevelde.

De veiling was zeer divers. Van kinderfeestjes, disco, een dag meekijken en rijden op een loonbedrijf, een vis clinic, Wijnproeverij, een dagje soldaat spelen en het inhuren van het “ouderraad klussenteam”. Het was een zeer spannende veiling. Veilingmeester Don(ik ken trouwens alleen maar Don Leo Blokhuis van de top 2000) kwam vaak bezweet en opgewonden uit de “Red Room”. Weer was er geweldig ingezet op de diverse items. Hij hamerde wat af! Wie wil er ook niet naar een vis clinic waarbij je nog een gratis hengel overhoudt. Of ruiken aan Italiaanse wijnen, voorzichtig proeven en je dan overgeven aan alle andere Italiaanse geneugten. Rijden op een trekker of je laten vervoeren in echte tank! En dan het klusteam van de ouderraad. Volgens mij was er zelfs een gediplomeerd bladblazer eerste klas bij.
Nico Bebseler las in het Twents het echte Kerstverhaal. Het was als Twentenaar genieten van die prachtige zinnen. Vooral de “beeldgeluiden” maakten er een echt hoorspel van. Soms dacht ik dat er een ezel zomaar mijn kamer binnenkwam.
De live optredens werden verzorgd door the blue Jays, the mono man en Merle Kuipers. Geweldige bijdragen. “Lonely this Christmas”werd in zo’n provisorische studio werkelijkheid.
Maar een wel zeer bijzonder bijdragen leverden het racende reporter duo HP. Niet van die HP computers en HP printers, maar gewoon Hans en Paul. Overal doken ze op in het dorp met scherpe en ludieke vragen. Oma Pierik werd 90 en zij kon het bezoek zeer waarderen. Maar zij fietste nu niet meer zoveel omdat zij bang is, dat haar fiets het niet meer uithoudt! Via de huiskamer van de familie Nollen brengen ze een bezoek aan Anouk Wentink. De “geleende kerstboom” van Hans wordt door het journalisten duo op eigen wijze versierd. Hans zegt in een vrolijke bui toe, dat hij volgend jaar alle kerstbomen gaat versieren die bij hem gekocht worden. De weddenschap geldt! Wat een geweldige Kerstwens! Hup naar de wensboom!

Via de kromme Duitse braadworsten van de Gebrande Waateren naar de familie Aarnink. Juul is namelijk een echte Kerst oliebollen specialist die, zonder de kerstmarkt, niet in actie hoeft te komen. Snel veranderde het onderwerp van het gesprek. (Dit stond niet in het script) Hans vroeg aan de oudste zoon Stan naar zijn bouwplannen in Hengevelde. Hij moedigde de oudste Aarnink aan om maar zo snel mogelijk te zorgen voor een huisje. “Boompje en beestje” volgen dan ook wel. Hans blijkt namelijk elk jaar opzoek te zijn naar een baby die als kerstkind wil meespelen in “Kroamschudd’n in Hengevelde”. Dit is pas vooruitzien! Ook Adele en Miranda van de peuterspeelzaal en Jo Hoestee als bloemenspecialist, werden even in het zonnetje gezet.

Na negen uren muziek en informatie nam Ester Schonenborg, als voorzitter van de ouderraad, het woord. Zij dankte iedereen voor de enorme bijdrages die zijn gegeven voor dit bijzondere evenement.
Iedereen kan terugkijken op een zeer geslaagd evenement.
En zo vierde Hengevelde op eigen wijze het “kroamschudd’n in Hengevelde”, verpakt in de Petrusshow met heel veel Kerstcadeaus en een goed gevulde wensboom voor de kerk!

Ik vlieg weg…….
Pieter Column