Pieter Column: Esther Schonenborg, ”wir schaffen es!” (24)

Vrouwenquotum in Hengevelde leidt tot een bijzondere bewogen bestuurlijke aardverschuiving
Het kon niet uitblijven. Ook niet in Hengevelde. Nadat het vrouwenquotum voor bedrijven in de tweede kamer was vastgesteld, kon Hengevelde niet achterblijven. Ooit kenden we Margareth Thatcher. De iron lady van het Verenigd Koninkrijk. Nu hoor je andere invloedrijke bestuurlijke zwaargewichten zoals Ank Bijlevelt, Ellen Nauta en Angela Merkel. De invloedrijkste vrouw van Nederland is de cardioloog Angela Maas. We hebben zelfs Ursala van de Leyden als voorzitter van de Europese commissie. ( Naar haar naam te oordelen, denk ik dat haar roots in Nederland liggen).

Vrouwen op topposities in politiek en bedrijfsleven. Wie wil dat niet? De mannen misschien? In Nederland is er in de tweede kamer een quotum vastgesteld voor het minimale aantal vrouwen in het bestuur van bedrijven. Om zeker te zijn dat de regeling goed wordt uitgevoerd wordt het een verplicht quotum. Wat verplicht is doen we ook altijd!

Hengevelde heeft ooit wel eens een melkquotum gekend. Maar een vouwenquotum is nieuw. Maar in een jong en vernieuwend dorp als Hengevelde denken ze al lang vooruitstrevend. Nog nooit gebeurd, maar de voorzitter van de Oudercommissie van de Petrusschool, is een vrouw. Bij navraag is zij de eerste vrouw van de Oudercommissie sinds de oprichting. Esther Schonenborg-Pierik is de uitverkorene. Ik denk wel dat zij zal slagen met haar nieuwe taak. Angela Merkel kwam uit het voormalige Oost-Duitsland. Esther heeft haar roots in ‘t Zeldam. En om in de termen van Angela te denken roept Esther heel overtuigd en duidelijk:”Wir schaffen es!”

Ik vlieg weg.......
Pieter Column