Pieter Column: Hengevelde is een Twents gehuchtje; Wegdromen in de tijd (94)

Het programma van de zomerfeesten ligt onder mijn handbereik. Het eerste weekend was weer een groot succes. Nu zijn we in afwachting van wat voor moois we de komende dagen mogen genieten. Samen Nederland zien winnen in het Oranje Café. Of een Teenageparty in het feestcafé. Een kostelijke kuiermiddag in de grote tent. “En hier hej gen kuierdraad veur neurig” Aan variatie geen gebrek. Straattheater, en doorlopende verschillende soorten muziek. Al jaren timmert Hengevelde met de  Zomerse Feesten aan de weg. Welke bands, zangers en zangeressen zijn niet in Hengevelde geweest? Misschien wel beroemd geworden na hun optredentijdens zomerfeesten.

Dat was vroeger toch wel wat anders. De school- en volksfeesten in ons dorp was vooral voor Hengeveldenaren en directe omgeving. In 1964 was er o.a. kleiduivenschieten, een springconcours, een optocht en vuurwerk. Later ontdekte ik veel originele programmaonderdelen. Luid Lachend noteer ik: Miss Zomerfeesten, straattheater, kindercircus, koorddansers, auto- jumping, Klapstukpop. In 1971een popdag en een talentenjacht. Met een zeer deskundige jury bestaande uit Gert Timmerman( van alle duiven op de Dam), Epy Drost(noeste verdediger van F.C. Twente) en Bonny St Clair(Morgen wordt alles anders). Zelfs een Worstelgala met Anton Geesink ontbrak niet op het feestmenu van de Zomerfeesten(1974). Hovercraft races, stoomdagen en een heuse vliegshow. Hengevelde zag ze echt vliegen. Ik was erg onder de indruk van de oude Dakota. Vliegdemonstraties met het parachute springen haal ik me nu nog zo weer voor de geest. Popfestival Tuckerrock en een prof wielerronde!Stuntrijders tijdens de autorodeo, Windhonden race, Dodensprong vanaf 70 meter hijskraam met enkel een elastiek aan de benen. Spectaculair  maar ook angstaanjagend gevaarlijk!

Andere opvallende Zomerfeest bijzonderheden. In de Volkskrant van 1987 staat dat de Zomerfeesten van Hengevelde 20 jaar bestaan. De Organisatie van onze feesten schrijven dan: Wie ons het origineelst feliciteert, maakt kans op  een weekend Parijs. Hoe dit is afgelopen weet ik niet, maar misschien bestaat er een archief of iemand met een ijzersterk geheugen

Inmiddels weet iedereen wel  waar Hengevelde ligt.

Behalve de telegraaf. Dit landelijk dagblad bericht op 13 juni 1991: “Tijdens de negende editie van de Zomerfeesten in Hengevelde, die gehouden wordt in het Twentse gehuchtje….etc.”. Tja, de Telegraaf heeft wel vaker valse fantasiestreken gebruikt! Maar met de wetenschap van nu (bijv. Google) zal dat nooit meer gebeuren!

Ik vlieg weg…..

Pieter Column