Pieter Column: Het aantal B.H.-ers in Hengevelde groeit gestadig tot verrassend (59)

Het aantal B.H.-ers in Hengevelde groeit gestadig tot verrassend, verbijsterende aantallen met plaatselijke “Bekendhelden”

Al zappend door het zenderpark op de tv, zie je ze steeds weer voorbijkomen. Je weet wel, de B.N.-ers die in bijna elk programma wel te zien zijn. In oersaaie quizprogramma’s wordt er door die Bekende Nederlanders( B.N.-ers) al bij voorbaat veel gelachen. Soms weten ze niet eens waarom. Of in muziekprogramma’s waar ze leuke liedjes proberen te zingen van andere artiesten. Maar voor de kijkcijfers kom je graag heel vaak in beeld. Je ziet onder andere Nick en Simon, Jeroen van der Boom, Jan Smit, Gerard Jolink, Gorden, André Hazes. Ik weet niet hoe jullie reageren, maar bij het zien van al weer diezelfde groep B.N.-ers, zap ik heel snel door naar “B.N. vrije zones”.

Naast de hele grote groep Bekende Nederlanders, groeit ook het aantal Bekende Hengevelders (B.H.-ers) gestaag.

Mijn column werd geboren bij het lezen van de ontwikkeling van de voetbalster in wording Maud Koster en schaatsster Maud Blokhorst. Gelijke voornamen maar verschillende sporten. De voornaam Maud is volgens de boeken een stoere meisjesnaam, wat “sterk krijgster” betekent. Bij het zien van de foto’s van deze jonge sportmensen geloof ik het direct. Toen Maud Koster hoorde dat zij naar FC Twente mocht, kon zij het eerst niet geloven. Ze staat nu op de eerste traptree om een Bekende Hengevelder te worden. Denkend aan Lieke Martens, Jackie Groenen Vivianne Miedema en Jill Roord past Maud Koster wel mooi in zo’n rijtje. Ook Maud Blokhorst schittert al vaak op het ijs. Zij is een echt talent in een notendop. Zo zijn Letitia de Jong, Jutta Leerdam, Joy Beune, Irene Wüst en Irene Schouten ook ooit begonnen. Doorzettingsvermogen en talent gaan samen. De beide Mauds zijn nu al zeker B.H.-ers! En dan nog maar zo jong!

Zo hebben we al Mike te Wierik, die al wel veel langer timmert aan de B.H.-er weg. Al speelt hij nou in het hoge noorden, ik houd nog wekelijks zijn verrichtingen in de gaten. Bekende Hengevelders (B.H.-ers) ontstijgen soms Hengevelde en roeren dan in de pot van de B.N.-ers. Schiet Mike tegen Feijenoord in de Kuip een prachtige goal, dan is hij opeens een Bekende Nederlander.

Anja Schreijer, toen nog het gezicht van de G.G.D in coronatijd, is een B.H.-er en B.N.-er tegelijk. Bekend in Hengevelde en Nederland. Een zinnetje van haar staat in mijn geheugen gegrift. “Dit virus leert ons nederigheid ”. Hengeveldse nuchterheid in een woelig en onzekere tijd!

Ook Karen Eshuis heeft inmiddels veel landelijke bekendheid opgebouwd. Zij was al een B.H- er, maar door haar werkzaamheden als journalist en nu als adjunct hoofdredacteur van het A.D. heeft ze wel een mooi dubbelpaspoort opgebouwd. Een Bekende Hengevelder en Bekende Nederlander gaan goed samen.

Nataliya ten Heggeler uit Hengevelde vraagt aandacht voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Met passie vertelt ze voor de landelijke televisie wat ze allemaal onderneemt om mensen uit Oekraïne te helpen. Eigenlijk doet ze gewoon wat haar gevoel zegt. Zij wil volgens mij helemaal geen Bekende Hengevelder(B.H.-er) of Bekende Nederlander(B.N.-er) worden. Zij wil gewoon helpen!

Meestal doen mensen in het dorp gewoon hun werk en beleven dan samen plezier aan activiteiten. Zo werden in groep 8 van de Petrusschool mezenkastjes gebouwd. Juf Susan Ottenschot, als B.H-er, wist de kinderen zeer enthousiast te maken voor de “timmerij”. Met een paar hulpopa’s en een superhandige hulpmoeder, werden door aansturing van “Hofpower” , de mooiste mezenpaleizen gebouwd. B.H.-ers die zich gewoon inzetten om met de enthousiaste kinderen waarlijke mezenpaleizen te maken. En nu maar wachten op de mezen! Laat ze maar komen.

En tot slot de seniorenclub van Hengevelde. Allemaal B.H.-ers met een enorme staat van dienst voor Hengevelde. Met meer dan veertig actief om het zwerfafval in en rond Hengevelde op te ruimen. Rotzooi van een ander op ruimen zonder gemor!

Je hoeft dus geen B.H.-er (Bekende Hengevelder) of B.N.-er( Bekende Nederlander) te zijn, om je voor de gemeenschap in te zetten!

“Je wordt pas bijzonder, door gewoon te blijven!” .

Ik vlieg weg…….

Pieter Column