Pieter Column: Hoe Hengevelde in een paar maanden tijd het Amsterdam van het oosten is geworden (66)

Een paar weken bezocht ik voor mijn hobby een muziekvoorstelling in het hartje van Amsterdam. Wat een crime! Met de auto over de A1 tot onze dynamische hoofdstad verliep vlekkeloos. Maar ja, dan de bruisende binnenstad. Overal werd er gewerkt aan de wegen en was er een wirwar van omleidingen. Zelfs op een zondag! De beoogde parkeergarage was niet direct te bereiken.  Slecht Nederlands sprekende verkeersbrigadiers, met een angstaanjagende grime, wezen ons naar nergens. Busbanen, tramrails, grachten, hobbelige bruggetjes en een duizelingwekkend aantal mensen, voertuigen vormden de ergernissen van deze dag.

Wat was ik blij, later weer terug te reizen naar Hengevelde. Maar ik was vergeten dat ook ons dorp inmiddels tot een plaatselijke bouwput is geworden. Waar zijn ze niet bezig? Ook hier regent het omleidingen. De Goorsestraat, onze hoofdstraat, als levensader van ons dorp, krijgt na een grondige scan, een aantal “omleidingen”. Wat er precies wordt aangepast weet ik niet, maar het begon een paar maanden geleden.

Vanaf de ronde naar Goorszijde waren spitters druk bezig diepe gangen te maken. Verbaasd vroeg ik mij af wat zij daar zochten. In het weekend zag ik zelfs mensen uit Hengevelde rondgaan met een metaaldetector die over de dieptepunten struinden. Op zoek naar munten en andere metalen curiositeiten. Sommige dorpsbewoners noemden de activiteiten gewoon “Gein”. Je weet wel: voor de lol. Niet de “Gein” van de wethouder Goselinkstraat. Die houdt zich volgens mij meer bezig met bovengrondse creaties! Misschien wel op zoek Romeinse munten. Iets noordelijker in Mander zijn ze zelfs ook gevonden. Waarom dan niet in Hengevelde? Of zelfs bomresten van het bombardement in de tweede wereld oorlog.

Sommigen dachten eerst dat er onder de Goorsetraat een ondergrondse weg(ondergrondse) zou worden aangelegd omdat er te veel verkeer dwars door Hengevelde crost. Jawel een metro voor al het autoverkeer en de bussen van ter Doest. Een metro in Hengevelde! Waar vind je dit nog in Twente. Ooit in de vorige eeuw zijn er wel eens plannen geboren en gepresenteerd om een rondweg om Hengevelde te bouwen. Weg enorme drukte in ons dorp. Elke gerespecteerde plaats heeft toch een rondweg. Zie Haaksbergen en Delden. Maar de toenmalige bedrijven aan die genoemde verkeersader waren er tegen omdat zij het vooral moesten hebben van de mensen die door het dorp reisden.

Nu peddel ik naar slagerij Brummelhuis over de stoep, tussen geparkeerde auto’s door. Een paar vrolijke verkeersbrigadiers zeggen mij precies hoe ik het beste kan fietsen of lopen. In verstaanbaar Nederlands. Zit ik op het bankje voor de winkel van de keuslager dan zie ik langzaam de contouren van een nieuwe weg. Tegelijk denk ik aan de Brummelhuis jongens. Hoe kunnen de talloze hapjes en barbecue vlees worden weggebracht? Met een drone misschien? Ach de tijd staat nooit stil!

Nu het eerst stuk klaar is, krijgt Keurslager Brummelhuis wat meer levensadem. Wat mij wel tegenvalt zijn de lantaarnpalen. Bij zo’n nieuwe weg, die weer jaren mee moet, staan gewoon nog de oude lantaarnpalen. Een gemiste kans van de provincie. Kijk dan naar Hengelo, elke invalsweg is uitgerust met moderne lantaarnpalen. Maar ja, de vraag blijft wie beslist daarover, de gemeente of de provincie Overijssel? En je ziet met weinig overleg tussen genoemde instanties kan er veel mis gaan. Een tocht dwars door Hengevelde naar Haaksbergen is een hele onderneming. Zelfs mijn sluipweg over de Kinkelerweg is nu verboden terrein.

Zit je dan te hannesen en te hekelen aan alle omleidingen dan is de prachtige weg naar Neede een geweldige uitkomst. Mooi glad, prachtige fietspaden en om de omleidingen even weg te ergeren, trap je lekker lustig op het gaspedaal. Heerlijk geen omleidingen of verkeersbrigadiers! Maar de ergernis komt later in je brievenbus.

In Amsterdam wordt het hele jaar gewerkt aan de wegen en zijn er altijd omleidingen. Ook altijd brigadiers die zelf niet goed weten hoe je in een drukke stad moet reizen. Gelukkig in Hengevelde is het nog te overzien. Wel jammer van die straatlantaarns! En de bekeuringen!

Ik vlieg weg……………..

Pieter Column