Pieter Column: Incognito stemmen en spionageachtige taferelen (44)

Column 44 

Incognito stemmen levert geheimzinnige, spionageachtige taferelen en verrassende uitslagen op.  

Eindelijk konden we dan stemmen. Na alle populaire praatprogrammas en corona aanvallen mochten  we eindelijk naar het stemlokaal. Eigenlijk hoefde ik niet eens naar de stembus. Gezien mijn leeftijd mocht ik ook vanuit huis mijn stem uitbrengen. Maar je voelt je nog jong en wat mensen ontmoeten in deze coronatijd is toch wel wenselijk. Hoe anders verliep mijn stemmingstocht 

Gemeenschapscentrum De Marke was de plek to be. Het was toch wel een tijdje geleden dat ik daar was. Om te voetballen maar vooral om te volleyballen. Toch is dat wel een tijd terug. Er was een goede veilige route uit gestippeld om virusvrij gebruik te maken van het stemrecht. Gelukkig moesten alle stemmers verschijnen met een mondkapje. Prettig als incognito schrijver bij WegdamNieuws! Op deze manier kunnen mensen je niet zo goed herkennen. Na de zoektocht van Snuf en Snuitje, alias Jacco en Frank, durf ik eigenlijk niet meer over straat.  Maar door mijn elegant mondkapje was ik totaal onherkenbaar. Maar zelf zag ik ook niet veel. Als brildrager bewazemden mijn gezichtsramen meteen toen ik de stemruimte binnenkwam. Gelukkig was het stembiljet megagroot. Maar het was wel een hele zoektocht om een geschikte kandidaat te vinden op dit uit de kluiten gewassen stembiljet. Ik had me thuis al wel voorbereid op deze kruis- en vouwklus. Het stembiljet was ondemocratisch onhandig. Je had wel een loep nodig om de juiste weg te vinden naar jouw kandidaat. Of een goede navigatie! 

Waarom deden toch zoveel partijen mee met de verkiezingen? Wat moet Nederland toch met al die Wonder partijen? Het loopt van Code Oranje, Oprecht naar Trots op Nederland. De Piratenpartij en de Feestpartij zingen luidkeels Jezus LeeftWij zijn Nederland en Trots op Nederland hopen allemaal dat het NL Beter gaat. De “Groenen snoepen nog een beetje mee van de Grünen uit Duitsland. Ik Denk dat Bij1 en BBB JA21 zullen zeggen tegen Volt. Die spanning van de splinterpartijen kan wel eens lastig en blijvend steken. Denk maar eens aan een houtsplintertje in je vinger. Je ziet het niet goed maar het voelt steeds stekelig. Maar soda helpt vaak. Misschien maakt dat de splinterpartijen ook weer zuiver in de hang naar macht. Ik denk gelijk aan de alom bekende Olympische spreuk: ”Meedoen is belangrijker dan winnen”. Het maakt de wedstrijden en verkiezingen alleen maar oneindig oninteressant en nutteloos!  

Jammer dat het heel moeilijk was, om zelfs met een ultra vergrootglas, een paar kandidaten te vinden uit onze regio! De Randstad is al overbevolkt en nu pronken ze ook nog met teveel potentiële kandidaten. Ooit hadden we “ Oons Annie nog tenminste! 

Na het stemmen, bij het verlaten van het stemlokaal, had ik wel het gevoel dat ik in de gaten gehouden werd. Wat zo’n ontmasker traject van de plaatselijke privédetectives allemaal niet teweeg kan brengen! Ik voelde mij bekeken door vragende en mompelende nieuwsgierige plaatsgenoten. Terwijl ik toch gewoon gebruik maakte van mijn stemrecht. Maar gelukkig had ik mijn monter mondkapje en droeg ik nog mijn compact corona kapsel. Goed voor de crisis camouflage. 

Het handmatig tellen van die levensgrote stembiljetten bleek een hele klus te zijn. Hoe vind je een klein rood hokje op zo’n groot behang? Gelukkig was de regie in handen van de Gemeente Hof van Twente onder het motto: “Welkom 2020”. Safety First! Het resultaat was zeer versnipperend. Maar liefst 17 partijen hebben spreek en stemrecht in de nieuwe tweede kamer gekregen. En iedereen mag daar een zegje doen om belangrijk te doen. Naast de hoeveelheid sprekers, hoop ik dat het taalgebruik niet agressief en beledigend geladen, schettert in het huis van de volksvertegenwoordiging. Maar gelukkig hebben we de mondkapjes. Handig in de tweede kamer om langdradige, nietszeggende betogen te muilkorven door een simpel mondkapje. Zie hier het multifunctioneel gebruik van onopvallendheid! 

Maar vergeet niet: ”Je krijgt zelden wat je wilt na het huwelijk en verkiezingen!” 

Ik vlieg weg……………. 

Pieter Column