Pieter Column: Kroamschudd’n  in Hengevelde dit jaar in de schaduw van allerhande meeliftende activiteiten (69)

Gelukkig kon het weer. Samen op weg om kroam te schudd’n bij “Spiekerjozef”. De voorspellingen waren goed. Mooi vriezend weer en allemaal op zoek naar het pas geboren kindje. Een kleurig en passend versierd dorp met  duidelijke  “Dickens” raakvlakken. Met een wensboom bij de kerk.

De negende editie had echt twee profeten uit de  hoge kersttaart getoverd.  Jawel, de apostelen Petrus en Paulus gaven, via facebook,  onder de toren van hun “basiliek” in Hengevelde wat er die avond zou gebeuren. En achteraf bezien klopte er wel heel veel. Zij waren zeer blij met een muzikale start in hun Kerstige kerk. Niet indrinken voor een “kraomvisite” maar lekker inhalen en  inzingen. Vol muzikale kerstnoten op zoektocht naar het jonge gezinnetje. Twee mini Kerst  concerten door maxi vertolkers. “Match” uit Haaksbergen en het “Dickens koor XS” uit Bentelo voldeden ruimschoots aan hun “Noaberplicht”. Ondanks hun succesvolle bijdrage miste ik wel een eigen “dorpskoor”!

De weg naar het jonge kindje was niet zo moeilijk. Je hoefde niet alleen een ster te volgen. Volg de mensenmassa die het zelfde doel hebben. Geen Tom Tom of Google maps! Plezierige tocht met veel mooie onverwachte kerstcadeaus. De geboorteplek was duidelijk. Het staat gewoon in de bijbel, het Nieuwe testament. Maar wie het kerstkindje was, daar waren Petrus en Paulus heel wazig over. Letterlijk zeiden ze: ”Dat moet een verrassing zijn!” Raar eigenlijk, want op kerstavond wordt gewoon de geboorte van het kindje Jezus gevierd. Later bleek dat het echte kindje Jezus die avond niet beschikbaar bleek. Al zoekend vonden ze een “stand- in” Jezus!  Met goedkeuring van zijn ouders Nathalie en Wesley mocht Metz ter Grefte de hoofdrol spelen in dit bijzondere Hengevelds gebeuren! Een onvergetelijke rol die hij speels en zonder auditie voortreffelijk heeft gespeeld. Jozef en Maria toonden zich goede en zorgzame ouders. Ze moesten hun zoon soms  beschermen tegen wat opdringerige pottenkijkers.

Zoals aangekondigd in de titel van de column waren de meeliftende nevenactiviteiten op weg naar het kerstkind echt des Hengevelds. Vooral de veiling voor de goede doelen was dit jaar vast en zeker door allemaal energieke Engelen bedacht! Waar kon je niet een bod op uitbrengen? Voor iedere bezoeker was er zeker een leuk item bij. Wie wil er nou niet: Podcast maken, vlechtcursus, picknicktafel, bier- en wijn proeverij, fietsbehandeling, bitterballen voor het hele plein, voederhuis met een rieten dak, zuivelpakket, kok of schilder aan huis, overnachting bij B&B.

En nog meer Kerstsprookjes onder de veilinghamer! Maar vooral “een eigen lied/single maken in een professionele studio onder muzikale begeleiding van Lennard kiezenbrink” werd het geliefdste veilingitem.  Velen dachten waarschijnlijk:
Wat samen met Lennard wordt gemaakt, staat zeker voor een top 1 notering. De Osaka’s zagen eindelijk een kans om eens uit hun vertrouwde keet te komen en een andere weg in te slaan. Maar zij houden wel van uitdagingen en geven niet gauw op. Ook het bieden niet. Met maar liefst 3100 euro kunnen zij aan de slag om een top 2000 hit te scoren. Tip: schrijf samen een eigentijdse kerstsong die we volgend jaar op de tiende editie kunnen horen. Een titel zou kunnen zijn:(wel een gejatte) ”Do They Know It’s Christmas”. Zo heeft Bob Geldof ooit een lied geschreven dat gezongen werd door pop- en rocksterren uit Groot Brittanië. Een wereldhit met kerst. Maar het Kerstlied van de Osaka’s mag ook in het Twents! Ik kijk al uit naar volgend jaar! Misschien geeft  Herman Finkers toepasselijke  tips!

In de berichten over het kroamschudd’n in de pers,  was deze veiling de grootste blikvanger. Maar het kroamschudd’n met alle kleine en grote organisatorische vernuftheden verdient eigenlijk de meeste aandacht en waardering!

De  wensboom draagt inmiddels weer volop vurige verlangens van klein en groot uit ons kerstdorp. Moge gebeuren wat gewenst!

Fijne kerstdagen!

Ik vlieg weg…………

Pieter Column