Pieter Column: “Laat de wijsheid zichtbaar worden” (41)

De slimste Hengeveldenaren schitteren het liefst anoniem onder een panserlijke paraplu van een vriendengroep De afgelopen weken hebben we op de TV weer kunnen genieten van de kennis quiz “de slimste mens.” Het was wederom een succesvolle serie met dit jaar een vrolijke en goedlachse winnaar: Rob Kemps., zanger van de Sollebollekes. Je kent hem van beweegnummers als “links rechts en vrouwkes.” Hele volksstammen zwieren op zijn muziek van links naar rechts en weer terug.

Maar vooral rond de kerst werd het nummer “Beuk de ballen uit de boom” vaak gehoord. Gelukkig bleef het alleen maar bij zingen en zijn de glimmende glinsteraars in de kerstboom blijven hangen. Hij was nondeju, een plezierige deelnemer zonder flauwe franje. Hij genoot van Franse muziek. Grote fan van Charles Aznavour en Jacques Brel. Een deelnemer die zelfs de vaak norse Maarten van Rossum deed opfleuren. Zijn overwinningsspeech verraste iedereen: “Als je gewoon lekker Wikipedia volgt en een keer een boek leest in plaats allemaal appjes speelt, waar je geen reet aan hebt, dan kom je nog best ver, als je je best doet. Proost!”. Maar van alle kandidaten hadden maar twee deelnemers hun wiegje in Twente staan. Emma Wortelboer in Manderveen en Daphne Bunskoek in Almelo. Dat is toch wel een zorgelijke afspiegeling omdat volgens de oosterse wijsheid “de wijzen uit het oosten komen.”

Gelijk moest ik denken aan de legendarische Oudejaarsquiz in Hengevelde. Een broeinest en toetsing van kennis van plaatselijke slimmeriken. Veel pientere dorpsgenoten hebben deelgenomen aan de klinkende kennisquiz in een huiselijke setting. De presentatie was in handen van het drietal Jacco Kiezenbrink, Bart Eshuis en Kasper Put. Ik weet niet hoe de rolverdeling was, maar Bart en Kasper lijken mij wel echte presentatoren die de vragen wel aan elkaar kunnen praten. Dat hoeven ze niet meer te leren. Het spiegelbeeld van Philips Freriks. Vragen doordrenkt met humor en serieusheid! Jacco daarentegen zie ik als eenmansjury in de voetsporen treden van Maarten van Rossum. Veel belezen en een groot kenner van de geschiedenis. Maarten van Rossum is Amerika kenner terwijl Jacco waarschijnlijk alles weet over zijn geliefde Twente.

Maar liefst 78 teams hadden zich aangemeld voor de “slimste groep quiz” van Hengevelde. Ik wist niet dat er zoveel slimmeriken in Hengevelde wonen. Bij de slimste mens zie je deelnemers pontificaal ploeterend in beeld. Maar de deelnemers in Wegdam lopen niet graag te koop met hun wereldse wijsheden.

Nee, de namen van de groepen deelnemers, getuigden al vaak van een enorme slimheid. Neem bijvoorbeeld de mensen die zich graag verstoppen achter een dorp of stad zoals Osaka’s, Diepenveld(wat origineel), Hengeveldese lady’s 01 en 02, Deep’n, the girls uit Bentelo, Team Geesteren, FC Utereg of Team Diepenheim. Bij deze deelnemers weet je in ieder geval waar zij vandaan komen! Dat wordt anders wanneer een groep zich schuilhoudt achter dieren namen. Wie kiest toch namen als: Geitenboulevard(misschien heb ik wel een Idee), Snisterpeenken, 6 hanen en 2 kipjes(dat wordt zeker vechten), de pientere poezen en niet voor de poes? Natuurlijk zijn er ook deelnemers die een tijdgebonden namen bedenken: Happy New Year, Appelbollekes, proost op 2021. Sommige groepen kozen voor een buitenlandse groepsnaam. Dat komt natuurlijk al wel heel geleerd over. Zo zien we Snuf’n’tears, Blackberry, proxy server( halen geleerdheid via het net), maar ook Old school(vissen naar weggezonken wetenswaardigheden ooit op een school geleerd) Of Younboys met schlagerfreundinnen en Los Hombros Intelligententes(om de naam hadden ze wel moeten winnen).

Maar een paar groepen scoren direct al hoge ogen. Quaranteum, Quarantina’s en Quarantain Enschede zijn Latijnse hoofdbrekens die wel heel gewichtig overkomen. En wat te denken van intelligentiegroepen als boerenkool en de oliebollekes. Allemaal om op te vreten! Nog steeds kan ik aan de groepsnamen niet weten wie de deelnemers zijn aan de oude jaars quiz. Het wordt wat duidelijk bij de volgende groepen: de Aarninkies(ik denk de hele familie Aarnink), Blokhorst, Harry met pensioen(welke?), Belds Quiz team, Derkink, Possie, Dustin en de rest(wie de rest ook moge zijn), team Pelle, Erve Klomp.

Maar natuurlijk zijn er ook een paar quizers die wel met hun naam genoemd willen worden. Zo hebben we team Edo, Berend over twee jaar legaal( dit roept heel veel vragen op. Wat doet Berend over twee jaar legaal: vissen, geheimzendermuziek draaien, autorijden), schone Rick, Ans en Ben. Bij deze personen heb ik een beeld zoals je die ook ziet bij de kennisquiz “de slimste mens”.

Uiteindelijk wonnen de Osaka’s. Eentje( de knapste waarschijnlijk) durfde nog wel op de foto. Gijs Brummelhuis lijkt verbaasd van zijn eigen wijsheid en die van zijn even slimme ploeggenoten. Maar eerste worden, in een quiz met maar liefst 78 teams, is wel een geweldig goede prestatie. De leden van de Osaka’s kunnen zeker deze zomer een uitnodiging verwachten voor deelname aan de kennisquiz “de slimste mens” op TV. Bekende Nederlanders zijn ze al. Maar dan

moeten ze wel uit hun anonimiteit tevoorschijn komen. Slimmigheid moet je niet altijd verstoppen, maar kruip uit je schulp en toon je wijsheid. Zoeken op Wikipedia en veel lezen doet wonderen! Rob Kemps heeft het voorgedaan. Het is zo weer zomer! Eindelijk zien we meer deelnemers uit Twente bij de Slimste mens! Vooral uit Hengevelde. I have a dream!

Ik vlieg weg………..

Pieter Column