vrijdag, 09 oktober 2020 05:23

De Zwarte Panter van WVV is uit de tijd; RIP

Geschreven door

Jan Hartgerink deponeerde bijgaande foto in mijn brievenbus. Het is Janny Bos, de voormalige doelman van WVV 1, die eind september gestorven is. Hij had kanker. De ernst ervan werd te laat ontdekt en toen was er niks meer aan te doen. Ik had zelf de advertentie in de krant wel gezien en heb toen de redactie van WegdamNieuws nog ingeseind dat Janny ooit voor WVV 1 keepte. Misschien is het een berichtje waard, zei ik. Want Janny was een topkeeper. Slechts 1.75 meter groot, maar door zijn lenigheid en sprongkracht was hij een uitmuntende lijnkeeper die niet zomaar de bijnaam kreeg van Zwarte Panter. WegdamNieuws liet mijn mededeling voor wat het was. De mannen die het bewind voeren over de succesvolle website, hebben Janny niet gekend en zullen daarom geen actie ondernomen hebben. Hij is van voor hun tijd. Want Janny is van 1 oktober 1943. Hij overleed een paar dagen voor zijn 77ste verjaardag.

VAN WVV NAAR HOEVE VOORUIT

Jan Hartgerink, neef van Janny, is zelf ook oud-keeper van WVV 1. Hij woont in Bentelo. Hij is bij veel mensen bekend, omdat hij zijn hele leven de Opels van zijn broer aan de man probeerde te brengen. Hij had af en toe nog contact met Janny en was ook present bij de crematieplechtigheid. Jan vond het van belang dat aan het overlijden van oud-Hengeveldenaar Janny op WegdamNieuws aandacht besteed zou worden. Doe jij dat maar, zei Jan. Ik antwoordde dat ik al een berichtje gestuurd had. Overigens, WVV zou het ook op haar eigen website hebben kunnen melden of heeft de voetbalclub geen mensen in de gelederen die dit soort berichten oppikt. Maar misschien is het niet gebruikelijk of past het niet in het beleid. Zou kunnen. Het is geen ramp, maar van de andere kant zou het attent en terecht zijn geweest om bekende oud-leden die uit de tijd raken, de eer te gunnen van een afscheidsbericht. Dat wou ik nog wel even zeggen.

B-JUNIOREN
Zelf heb ik Janny een jaar of twee, drie als keeper meegemaakt in de B-junioren van WVV. Dat is heel lang geleden. Omdat er destijds (eind jaren vijftig) nog geen jongere elftallen waren bij de club, bestond het B-elftal uit jongens van 12 tot 16. Daarna ging je naar de A. Ik herinner me als teamgenoten Frans Broshuis, Geit Epping en een broer van hem, ook Wim Jannink en mijn buurjongens Jan Kiezenbrink en Harrie Schreijer. Albert Klaver was onze trainer. Janny was de doelman en dat was maar goed ook, want we hadden geen best elftal. Als hij niet onder de lat had gestaan, waren het bijna altijd nederlagen geworden met dubbele cijfers.
Janny werd vanzelfsprekend al gauw doorgeschoven naar de A-junioren en wij kregen toen Leon ten Elzen onder de lat die overigens ook talentvol was.

TRANSFER
Janny hield van brommers, dat herinner ik me nog. Hij scheurde er regelmatig mee door het dorp. Hij was zestien toen hij voor het eerst in WVV 1 keepte. Al gauw was hij de vaste doelman. Dat ze hem betitelden met de naam Zwarte Panter, was niet onlogisch. Vrijwel zeker was wijlen Johan Escher daarvan de bedenker, want hij gaf spelers graag een bijnaam die gerelateerd was aan sterspelers van toen. Gerrit Karnebeek kreeg de naam Nobby (van Nobby Stiles), Bennie Jannink werd Didi en mij noemde hij Georgie Best wat echt nergens op sloeg. Frans de Munck was de echte Zwarte Panter. Dat was een legendarische keeper van oa FC Köln, Fortuna54, DOS en Oranje. Dat Janny deze bijnaam kreeg was best wel terecht. Hij keepte een aantal jaren in WVV 1 om vervolgens als jonge twintiger een transfer te maken naar Hoeve Vooruit. De reden was de verkering met zijn latere vrouw Riky Bouwman uit de Hoeve. Hoe het precies gegaan is, weet bijna niemand, maar op enig moment vroeg Janny overschrijving aan naar de club aldaar, die nota bene een klasse lager speelde. De transfersom is nooit bekend gemaakt. Toen hij en Riky in 1968 trouwden en naar Hengelo verhuisden, is hij gestopt. Hij was toen nog maar 25 jaar. Ik weet nog dat we dat jammer vonden, maar Janny zal er ongetwijfeld een goede reden voor gehad hebben.
Na Janny ging bij WVV 1 Albert Klaver weer onder de lat staan, maar al gauw kwam de reeds genoemde Jan Hartgerink in het eerste elftal en daarna kreeg je Willem Semmekrot, Arie Brinkman, Karel ter Huurne en Alfons Assink. Allemaal goede keepers.

TOP-10
Laatst vroeg mij iemand om een top 10 te maken van de jongens met wie ik ooit gevoetbald heb. Ik noemde onder andere mijn klasgenoten van de lagere school Gerrit Averdijk en Harrie Lentelink die vanaf de derde klas bij het kiezen van de partijtjes altijd als eerste werden gekozen en ik noemde als keeper Janny Bos, de Zwarte Panter van de Goorsestraat uit Hengevelde.
Sinds 28 september is hij uit de tijd. Hij was in het gezin van de familie Bos het vierde kind. Janny heeft een broer en drie zussen. Zijn jongste zusje overleed al na een half jaar. Zijn zus Marietje is in 2013 overleden. Broer Gerrit en zus Rikie wonen beide in Hengevelde. Janny en zijn vrouw Riky hebben twee kinderen en drie kleinkinderen.

NB We hadden graag een elftal- of actiefoto van Janny als WVV-keeper getoond, maar in de archieven was er geen een te vinden. Mocht er ergens nog een gevonden worden, dan plaatsen we die zonder twijfel alsnog. 
 

Laatst aangepast op woensdag, 14 oktober 2020 00:58
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.