Is Goorse Schoolfeest slimmer dan de Zomerfeesten?

Sfeerfoto van de Zomerfeesten 2023
Rellie

Zag je die berichten in de TCTub over het Goorse School- en Volksfeest, het enige hoogtepunt in een heel jaar dat de  Gorenaren kennen. Maar ik moet wel zeggen, het is een prachtig evenement. Rijk aan tradities, een heel eigen identiteit en veel bijzondere humor. Gorenaren lachen die drie dagen om hun eigen grappen en als buitenstaander moet je hen nageven, af en toe is het nog komisch ook.
Maar nu terzake. Niet alleen het feest zelf, ook de publiciteit rond het evenement is altijd goed verzorgd. Daar kunnen onze Zomerfeesten een voorbeeld aan nemen. Zodra het Hengeveldse festijn in aantocht is, zorgt het Goorse feest dat zij in de publiciteit zijn. Hoe slim is dat? Hoe pienter is die Goorse pr-commissie wel niet? Ze weten dat de Zomerfeesten qua uitstraling, qua grootte, qua vrijwillige menskracht, qua ideeën (hoewel dat nog beter kan) en qua aantallen getapte biertjes het Goorse feest intussen ver is overstegen. En daarom moeten de Gorenaren slimmer zijn.

De pr-commissie van het stadje bedenkt daarom elk jaar in de aanloop naar de Zomerfeesten een stunt, waarmee ze de krant halen en wellicht ook RTV Oost, want het halve stadje werkt daar. Ik was al een week of twee op mijn qui-vive. Wat zouden ze dit jaar weer bedenken om de plek waar een wervend stukje over de immense Hengeveldse feesten logisch zou zijn, een eigen reclame verhaaltje te kunnen claimen? En jawel, 9 juni was de praalwagen van de Rellie gestolen. Spoorloos et cetera. Ik lag dubbel van het lachen (als een boer met kiespijn). De krant (mijn voormalige werkgever nota bene) was er weer met beide benen ingetrapt. En ja, je kon er de klok op gelijk zetten, de volgende dag kwam het bericht dat de zogenaamde praalwagen terug was. “Stunt geslaagd”, kopte de krant die intussen zelf ook door had hoe ze er traditiegetrouw ingestonken waren.
Maar daarmee zijn we er nog niet: een dag later had het S- en V-feest alweer een stukje geregeld. Deze keer ging het over de plastic bekers. Elk jaar is er publiciteit over de bekers/glazen waarin het bier geschonken wordt. Dit keer was het grote nieuws, dat je de bekers niet op de grond moest gooien. Daar keken we van op. Kennelijk zijn de bezoekers van het SV-feest zo ongedisciplineerd dat de hulp van de krant ingeroepen moest worden om ze te manen tot het keurig opruimen van het zojuist leeggedronken bekertje.

Ik kan niet wachten op de stunt die de Gorenaren volgend jaar bedenken om in de week dat de Zomerfeesten volop in de krant moeten komen, een plek op te eisen voor het zoveelste fake- cq nietszeggende artikel.

NB. De Zomerfeesten zouden hiervan iets moeten leren. Ja, vrijdag stond er een stukje in met info over het programma. Makkelijke publiciteit. Maar er zijn – weet ik zeker – talloze onderwerpen te bedenken waarmee je in het voortraject van de feesten middels persberichten of persoonlijke contacten wat publiciteit kunt genereren voor het feest. Of hebben de Zomerfeesten dat niet meer nodig. Je zou bijna op zo’n ietwat arrogante gedachte kunnen komen….

Gijs Eijsink.