‘Extra huiscontainer voor inwoners – Per 2017 betalen per lediging restafval’

De gemeente Hof van Twente heeft het Afvalstoffenbeleidsplan 2015-2030 klaar. Het is de eerste grote sprong in de richting van de Twentse Afvalvisie, het gezamenlijke streven van de 14 gemeenten naar 90 procent hergebruik en nog slechts 50 kilogram restafval per inwoner in 2030. De inhoud van het beleidsplan plaatst de komst van het milieueiland in Delden in een ander daglicht. Omdat de inwoners een extra container krijgen voor plastic, blik en drankenkartons, zullen de containers aan De Kolk in de toekomst waarschijnlijk minder zwaar belast worden. Het plan is opgesteld op verzoek van de gemeenteraad.

In het beleidsplan zijn een viertal scenario’s opgenomen waaruit gekozen kan worden. Het college wordt geadviseerd om voor de eerste optie te kiezen genaamd: Koploper Duurzaamheid. Hierin staat beschreven dat de gemeente zo snel mogelijk bij alle laagbouwadressen in de gemeente een extra minicontainer wil plaatsen waarmee het PMD (Plastic, Metaal, Drankenkartons) afval is in te zamelen. Per 1 januari 2017 gaat de gemeente vervolgens over op het zogenaamde Diftar-systeem (klik) bij de restafval minicontainer. Dat betekent dat er vanaf dat moment betaald moet worden per keer dat de restafval minicontainer wordt geleegd. De gemeente benadrukt in het collegevoorstel dat het hierbij niet om gewicht gaat, maar om het aantal keer dat een minicontainer wordt aangeboden. De volgende stap in het traject is het ‘omgekeerd inzamelen’. Dit betekent dat het restafval in de toekomst naar een verzamelcontainer moet worden gebracht en dat de restafval minicontainer komt te vervallen.

Opties in de overige drie scenario’s bestaan uit een andere verdeling van bovengenoemde plannen, frequentieverlaging ophalen restafval (1x per 3 of 4 weken) en per direct Diftar op het restafval invoeren. Het college en de raad moeten nog een keuze maken en instemmen, maar het is onwaarschijnlijk dat er voor scenario 2, 3 of 4 gekozen wordt. Een belangrijke overweging bij de keuze voor een bepaald scenario is dat het milieurendement belangrijker is dan het financieel rendement. “Doel is om te komen tot een afvalloos (Hof van) Twente.”

“Uit de verschillende scenario’s blijkt dat Koploper Duurzaamheid de grootste bijdrage levert aan het verminderen van de hoeveelheid restafval (vermindering van 228 kg naar 121 kg). Ook is in dit scenario een grote reductie in de kosten te halen.” De invoer van het Diftar systeem is volgens de gemeente noodzakelijk om bij zoveel mogelijk inwoners van Hof van Twente een gedragsverandering bij het scheiden te bewerkstellingen. “De invoering van een PMD minicontainer maakt het scheiden van afval al een stuk makkelijker, maar geeft zeker niet de gewenste gedragsverandering waarmee in 2030 een afvalloos (Hof van) Twente kan worden gehaald.”

De kosten voor het eerste scenario bedragen eenmalig 576.190 euro. Dit bedrag bestaat voor het grootste deel uit het aanschaffen en uitzetten van minicontainers voor PMD- afval. De plannen moeten met ingang van 2018 leiden tot een kostenbesparing van ongeveer 33 euro per huishouden. Uitgaande van 14.575 huishoudens levert dit een besparing op van 486.981. De invoering van de PMD-minicontainer zal hiervan ongeveer 40 procent van deze daling zorgen. Dat betekent dat eind 2016 er een daling van de afvalbeheerkosten met ongeveer 13 euro per huishouden wordt bewerkstelligd. Per 1 januari 2017 dus een besparing van 14.575 x 13 is 189.475 euro.

(bron: www.nieuwsuitdelden.nl