Hofdictee 2015: Hengevelds team eindigt op plek 5

Het team van Diepenheim won gisteravond in Het Beaufort het Groot Hofdictee 2015. Daarmee prolongeerde het team zijn vorig jaar veroverde titel. De vijf Diepenheimers maakten samen 226 fouten in het door Sini Dietvorst en Henk Hondelink geschreven dictee. Tweede werd Markelo (267 fouten) vóór Goor en Delden (beiden 295 fouten) en Hengevelde (296 fouten). 2 fouten minder voor Hengeveld en ze waren 3e geworden. Namens Hengevelde deden Jan Put (43 fouten), Renate Slijkhuis (50 fouten), André Kolner (58 fouten), Jeannet Raanhuis (62 fouten) en Ben Eshuis (83 fouten) mee. Als je deze fouten bij elkaar optelt komt er de totaalscore van 296 fouten uit. Individueel winnaar werd Hiska Bakker (Delden, 20 fouten). Van het publiek was Jan Riefel de beste met slechts 10 fouten. Hieronder leest u de volledige tekst van het dictee.

Zwarte Piet of niet?

1. Op deze eindnovemberdag gaat de kalender alweer snel richting vijf december en dus de sinterklaasviering. De goedheilig man is vanaf zijn tewaterlaatplaats in Madrid via Meppel ons land binnengevaren voor zijn jaarlijkse
all-invakantie. De discussie over de al dan niet geschminkte knecht of een van zichzelf gebruinde Curaçaoënaar is eveneens weer ontbrand.
2. Over de herkomst van het zwartepietengilde zijn de meningen verdeeld. Waar de een spreekt van pauselijke knechten, de zoeaven, hebben anderen het over de beroete schoorsteenveger, een bedwongen satan of demon. Volgens veel amateurhistorici zijn deze theorieën echter geen van alle discriminerend van aard.
3. Aangaande de rol van Zwarte Piet is in de loop der tijd het een en ander veranderd. Lang was hij een soort
kop van Jut die kleine stouterds meenam naar het overzeese Spanje. Tegenwoordig is hij een verstrooiing brengende kinderhartendief op pakjesavonden, die dreumesen in pyjamaatjes, samen met logés en invités, vol spanning tegemoetzien.
4. Jan en Sophie, jockeys in spe, hebben natuurlijk paardrijspulletjes gevraagd. Vader hoopt op een vliegvisuitrusting, een Schotse whisky of Ierse whiskey; moeder aast op een boerenbontpeper-en-zoutstel of een podiumcadeaukaart. Opa Gerrit, behorend tot de
ouden van dagen, wil ondanks zijn vergevorderde leeftijd een tatoeage en de welopgevoede Maartje – compleet in de ban van baby’s – zette logischerwijs een blauwogige babypop op haar verzoekepistel. En dan is er nog voetbalfanaticus pur sang Jaap met zijn langverbeide
VI-abonnement en niet te vergeten Joop, die rugbyt en graag zo’n ellipsoïdale bal wenst.
5. Wie herinnert zich niet dat het-heerlijk-avondje-is-gekomengevoel als Sinterklaas met zijn exotische hulpje de kamer binnenkwam? Of de keren dat we luid zingend op de bons op raam of deur wachtten om daarna steevast te zoeken naar de mand met cadeaus? Vader had de hele santenkraam al ruim van tevoren klaargezet en de buurman ge-sms’t of ge-e-maild over het aanklopmoment.
6. Als het dan zover was dat Pieterbaas de cadeaus tevoorschijn haalde bleek al snel dat de sint zich er niet met een jantje-van-leiden had afgemaakt: van een acaciahouten trein tot een perpetuum mobile of een goedgevulde eau-de-colognefles. Onderwijl smulden we naar hartenlust van de lekkernijen, variërend van taaitaaipopjes tot de al of niet exquise oer-Hollandse noga.
7. En nu wil men, zelfs tot op het niveau van de Verenigde Naties, dat Zwarte Piet wordt geëlimineerd dan wel zijn originele kleur verliest. Desnoods bedient men zich van kortgedingen, bijgestaan door pro-Deoadvocaten. We kunnen ervan uitgaan dat ze ertegenaan gaan. Hopelijk duurt deze discussie tot sint-juttemis en kunnen we nog jarenlang de chocolademelkmok of het rodewijnglas heffen, zolang Zwarte Piet nog niet naar de filistijnen is.
8. De makers van dit dictee hebben nog maar één item op hun verlanglijstje staan: de nieuwe Dikke Van Dale, om in tweeduizend zestien goed voorbereid aan een eventuele vervolgeditie van het Groot Hofdictee der Nederlandse Taal te kunnen beginnen.